Το καταπράσινο κουμ κουάτ μπορεί να αλλάξει την ατμόσφαιρα ενός εξωτερικού ή εσωτερικού χώρου με το όμορφο φύλλωμα και τους εντυπωσιακούς καρπούς: τα μικρά και τυχερά «χρυσά» πορτοκάλια!

Τα κουμ κουάτ ( Fortunella spp. της οικογένειας Rutaceae), είναι τα μικρότερα από τα εσπεριδοειδή και χαρακτηρίζονται από γλυκόξινους καρπούς, που τρώγονται μαζί με τη φλούδα. Τα δύο πιο σημαντικά καλλιεργούμενα είδη είναι το «Marumi» ή «Στρογγυλό» Kumquat ( Fortunella japonica Swingle) και το «Nagami» ή «Oval» Kumquat ( Fortunella margarita Swingle) ( https://www.sciencedirect.com/topics/agricultural-and-biological-sciences/kumquats ).

Χρήσιμα χαρακτηριστικά

Το πιο κοινό και δημοφιλές κουμ κουάτ είναι το “οβάλ” κουμ κουάτ. Ευδοκιμεί στη χώρα μας, κυρίως στην Κέρκυρα, ενώ κατάγεται από τη νότια Κίνα, γνωστό ως kin ku, δηλαδή “χρυσό πορτοκάλι”, εξαιτίας των λαμπερών καρπών του.

Εξελίσσεται σε δέντρο ή θάμνο με αργή και περιορισμένη ανάπτυξη, η οποία φτάνει -μετά από χρόνια- σε ύψος τα 2,00 με 2,50 μ. Σε γλάστρα διατηρεί μικρότερες διαστάσεις και προσαρμόζεται άνετα σε θέση της αυλής, της βεράντας, ακόμα και ενός εσωτερικού χώρου. Εξάλλου, στην αγορά μπορείτε να το εντοπίσετε και ως εξαιρετικά μικρό δεντράκι, ακόμα και με μορφή μπονσάι.

Το πλούσιο φύλλωμά του είναι πράσινο όλες τις εποχές και τα εαρινά άνθη του είναι λευκά με ευωδιά πορτοκαλιού. Οι καρποί του στη χώρα μας ωριμάζουν Ιανουάριο με Φεβρουάριο. Αν δεν “μαζευτούν” για κατανάλωση, μπορούν να μείνουν στο φυτό για διακοσμητικό σκοπό, μέχρι και μέσα στον Μάιο!

Το "στρογγυλό" κουμ κουάτ προσφέρεται στην αγορά ως καλλωπιστικό δενδρύλλιο, πρόθυμο να στολίσει ένα τραπέζι του σπιτιού σας.
Το “στρογγυλό” κουμ κουάτ προσφέρεται στην αγορά ως καλλωπιστικό δενδρύλλιο, πρόθυμο να στολίσει ένα τραπέζι του σπιτιού σας.

Πολύτιμοι καρποί

Οι καρποί των δύο πιο γνωστών κουμ κουάτ έχουν μάλλον, γλυκόξινη γεύση και τρώγονται ολόκληροι, μαζί με τον φλοιό. Εξαιτίας της ιδιαίτερης γεύσης, συνηθίζεται να καταναλώνονται περισσότερο ως μαρμελάδα, καραμέλες, ζελέ, γλυκό κουταλιού και λικέρ, όπως συμβαίνει και με το “οβάλ” κουμ κουάτ στην Κέρκυρα.

Οι φρέσκοι καρποί τους είναι μια εξαιρετική πηγή θρεπτικών ουσιών και φυτοχημικών, συμπεριλαμβανομένων φλαβονοειδών, βιταμινών, καροτενοειδών και τερπενοειδών, με αξιόλογη αντιοξειδωτική δράση. Η πλούσια περιεκτικότητα σε αιθέρια έλαια, εκτός του ότι συμβάλλει στις θρεπτικές ιδιότητες του φρούτου, υποστηρίζουν ότι προσδίδει μια χαρακτηριστική και ευχάριστη γεύση ( https://www.sciencedirect.com/topics/agricultural-and-biological-sciences/fortunella ).

Σύμφωνα με Μελέτη που δημοσιεύτηκε τον Νοέμβριο του 2020, οι καρποί του “οβάλ” κουμ κουάτ είναι καλή πηγή φυτικών ινών και βιταμίνης Α, ενώ λόγω της αντιοξειδωτικής τους ικανότητας και της παρουσίας άλλων απαραίτητων και ωφέλιμων θρεπτικών συστατικών για μια δίαιτα, η κατανάλωσή τους μπορεί να προταθεί ως συμπλήρωμα της δίαιτας και κατ’ επέκταση ως μια ωφέλιμη καλλιέργεια (
https://www.researchgate.net/publication/345633161_Kumquat_Fortunella_margarita_A_Good_Alternative_for_the_Ingestion_of_Nutrients_and_Bioactive_Compounds ).

Διατηρήστε για μερικές ημέρες φρέσκα και αναλλοίωτα τα κουμ κουάτ στο ψυγείο, σε θέση χωρίς υγρασία, επειδή κινδυνεύουν από σοβαρές μυκητολογικές προσβολές, που επιτίθενται στα ευαίσθητα φρούτα ( https://www.sciencedirect.com/topics/agricultural-and-biological-sciences/fortunella ).

Διακόσμηση και καλή τύχη

Στην Κίνα και σε άλλες χώρες της Ασίας τα κουμ κουάτ χρησιμοποιούνται στη διακόσμηση, αλλά και ως δώρο για τη Κινέζικη Πρωτοχρονιά, επειδή συμβολίζουν τον πλούτο και την καλή τύχη ( https://foodprint.org/real-food/kumquats/ ). Επίσης, σε διάφορα μέρη του κόσμου και σε ορισμένες Πολιτείες των Η.Π.Α., τα κλαδιά των κουμ κουάτ χρησιμοποιούνται για χριστουγεννιάτικο στολισμό ( https://www.researchgate.net/publication/345633161_Kumquat_Fortunella_margarita_A_Good_Alternative_for_the_Ingestion_of_Nutrients_and_Bioactive_Compounds ).

Στην Ασία πιστεύουν ότι ένα “στολισμένο δέντρο κουμ κουάτ έχει την όμορφη έννοια μιας ειρηνικής Πρωτοχρονιάς“. Συγχρόνως, “η χρήση του κουμ κουάτ στη διακόσμηση των εσωτερικών χώρων μεταφέρει την ελπίδα της χαράς και της τύχης για όλο το χρόνο στην οικογένεια και στις επιχειρήσεις, ενώ η τοποθέτηση του δέντρου κουμ κουάτ σε ένα γραφείο ή κατάστημα θα φέρει υπέροχο αέρα, μια καθαρή επένδυση και πολλή καλή τύχη για την αύξηση του πλούτου και περιουσία για τα μέλη της οικογένειας” ( http://phongchongthientai.mard.gov.vn/en/Pages/the-meaning-of-apricot-blossom-peach-blossom-and-kumquat-on-new-year-s-day.aspx ) .

Τα κουμ κουάτ προσαρμόζονται όλες τις εποχές σε εξωτερικούς χώρους ιδανικά, μόνο σε ζεστές περιοχές.
Τα κουμ κουάτ προσαρμόζονται όλες τις εποχές σε εξωτερικούς χώρους ιδανικά, μόνο σε ζεστές περιοχές.

Σε προφυλαγμένα, αλλά δροσερά μέρη

Τα κουμ κουάτ αντέχουν αρκετά στο κρύο, αλλά καλύτερα να ζουν έξω μόνο σε περιοχές με ήπιο κλίμα. Σε ψυχρές τοποθεσίες πρέπει να αναπτύσσονται σε γλάστρες, οι οποίες θα τοποθετούνται σε μέρη που έχουν θερμοκρασία το λιγότερο 0 βαθμούς Κελσίου. Συνεπώς, κατάλληλοι χώροι για τους κρύους μήνες θεωρούνται όσοι εσωτερικοί χώροι έχουν φως, αλλά δεν θερμαίνονται ιδιαίτερα ή οι καλά προφυλαγμένες εξωτερικές γωνιές. Βέβαια, όταν το φυτό τους είναι μικρό, μπορεί να αντέξει και σε πιο ζεστό δωμάτιο, σε μια φωτεινή θέση, μακριά από θερμαντικά σώματα, αρκεί να πραγματοποιείται τακτικός αερισμός και να υγραίνεται η ατμόσφαιρα.

Από τα μέσα της άνοιξης μέχρι αργά το φθινόπωρο η γλάστρα τους πρέπει να τοποθετείται σε φωτεινό, ακόμα και σε ηλιόλουστο μέρος στην βεράντα ή στον κήπο.

Μεταφύτευση

Αλλαγή γλάστρας πρέπει να γίνεται κάθε 3 χρόνια την άνοιξη με ταυτόχρονη προσθήκη φρέσκου χώματος για φυτά εξωτερικού χώρου. Το μείγμα καλό είναι να περιέχει -μεταξύ άλλων- τύρφη για υγρασία και αρκετό περλίτη για καλή αποστράγγιση. Συγχρόνως, μπορείτε να προσθέτετε μια καλή ποσότητα βιολογικού κομπόστ, όπως είναι το Posidonia της Compost Hellas ( https://www.compost.gr/ ).

Όταν η γλάστρα είναι μεγάλη και γενικά αν η μεταφύτευση δεν μπορεί να γίνει εύκολα, κάθε χρόνο την άνοιξη, ανανεώνετε με προσοχή λίγο επιφανειακό χώμα και προσθέτετε μαζί με κομπόστ.

Νερό και τροφή

Το πότισμα γίνεται αραιά τους κρύους μήνες και πιο συχνά τους υπολοίπους. Για να ενισχύσετε το κουμ κουάτ, χορηγείτε ένα βιολογικό λίπασμα Μάιο, Ιούνιο, Σεπτέμβριο και Οκτώβριο, ενώ ενσωματώνετε στο χώμα του και κομπόστ Μάρτιο και Σεπτέμβριο.