Τα μικρά κρεμαστά άνθη της κομβαλλάριας διαθέτουν λευκό ή ρόδινο χρώμα και ευχάριστο άρωμα. Καλλιεργήστε λοιπόν, τα διακριτικά φυτά της και ανανεώστε με τη βοήθειά τους, εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους.

Η κομβαλλάρια (Convallaria majalis της οικογένειας Liliaceae) είναι γνωστή και ως μυγκέ. Αν την έχετε συναντήσει σε ανθοπωλεία, σίγουρα έχετε εντυπωσιαστεί από τα άνθη της, που μοιάζουν με καμπανάκια. Δεν είναι μεγάλο φυτό και μόλις αγγίζει τα 20 – 25 εκ. Το ρίζωμά της όμως, απλώνεται και παράγει λογχοειδή γυαλιστερά φύλλα και ανάμεσά τους ξεπετάγονται τα λευκά “καμπανάκια” την άνοιξη ή και πιο νωρίς, ακόμα και τον χειμώνα, ανάλογα με την εποχή φύτευσης (συνήθως Νοέμβριο ή Δεκέμβριο), αλλά και τις φροντίδες που θα δεχτεί.

Εσείς πάντως, μπορείτε να αναζητήσετε την κομβαλλάρια από τον Φεβρουάριο και μετά, ήδη φυτεμένη σε γλάστρα, για να την καλλιεργήσετε στη βεράντα ή τον κήπο.

Η κομβαλλάρια μπορεί να βγάλει ανθάκια και σε απαλό λιλά χρώμα, ανάλογα την ποικιλία.
Η κομβαλλάρια μπορεί να βγάλει ανθάκια και σε απαλό λιλά χρώμα, ανάλογα την ποικιλία.

Στο σπίτι:

Από τα ριζώματα:

Χρησιμοποιήστε μικρές γλάστρες με μείγμα από φυλλόχωμα, τύρφη και άμμο ποταμίσια ή περλίτη.  Βυθίστε τα λεπτά ριζώματα της κομβαλλάριας σχεδόν κατακόρυφα, χωρίς να σκεπαστούν εντελώς, σε αποστάσεις των 2-4 εκ. Για να προσφέρουν χρώμα μέσα στον χειμώνα, φυτέψτε Νοέμβριο και βάλτε τις γλάστρες τους σε δροσερή και σκοτεινή ή πολύ σκιερή θέση.  Αφού περάσουν 6-8 εβδομάδες, τις μεταφέρετε σε ζεστό μέρος με θερμοκρασία 20-25 βαθμούς Κελσίου. Η έλλειψη φωτός χρειάζεται να υπάρχει ακόμα. Μόλις εμφανιστούν οι βλαστοί, τοποθετήστε τις γλάστρες σε φωτεινές θέσεις. 

Τα ανεπτυγμένα φυτά:

Οι γλάστρες με τα δικά σας φυτά -μετά από τη διαδικασία με τη φύτευση των ριζωμάτων- ή με εκείνα της αγοράς πρέπει να μένουν σε φωτεινό και δροσερό χώρο με θερμοκρασία 15-20 βαθμούς Κελσίου. Έτσι, θα διαρκέσει περισσότερο και η άνθηση.

Περιποίηση:

Ποτίζετε κανονικά με λίγο νερό στην αρχή και με περισσότερο στην άνθηση.  Όταν σταματήσουν οι κομβαλλάριες να παράγουν άνθη, τοποθετήστε τις γλάστρες τους σε σκιερό εξωτερικό μέρος και ποτίζετε ελαφρά μέχρι να μαραθεί εντελώς το φύλλωμα.

Η κομβαλλάρια ανθίζει χειμώνα ή άνοιξη, ανάλογα την μεταχείριση.
Η κομβαλλάρια ανθίζει χειμώνα ή άνοιξη, ανάλογα τη μεταχείριση.

Στον κήπο:

Σε ημισκιερές θέσεις, όπως σε παρτέρια που βρίσκονται κάτω από δέντρα ή πολύ κοντά σε θάμνους, μπορείτε να καλλιεργήσετε κομβαλλάριες. Σκαλίστε, καθαρίστε και προσθέστε στο έδαφος τύρφη. Φυτέψτε τα ριζώματα σε αποστάσεις των 8-10 εκ.

Περιποίηση:

Mε κανονικό πότισμα, χωρίς ιδιαίτερες φροντίδες, ακόμα και σε κρύες περιοχές, θα βλαστήσουν και την άνοιξη θα ανθίσουν. Νερό βέβαια, χρειάζονται σε μικρές ποσότητες μέχρι να ξεραθούν. Τα ριζώματα μπορούν να παραμείνουν στο έδαφος, όμως, καλύτερα να βγουν και να συντηρηθούν σε γλάστρες στη σκιά.

Φτιάξτε ένα ντελικάτο μπουκέτο από κονβαλλάριες, κόβοντάς τις με προσοχή και καλύτερα με γάντια, επειδή μπορεί να ερεθίζουν τα χέρια σας.
Φτιάξτε ένα ντελικάτο μπουκέτο από κονβαλλάριες, κόβοντάς τις με προσοχή και καλύτερα με γάντια, επειδή μπορεί να ερεθίζουν τα χέρια σας.

Προσοχή!

  • Τα φυτά της κομβαλλάριας είναι τοξικά, γι΄αυτό καλλιεργήστε τα μακριά από παιδιά και κατοικίδια.
  • Αν συναντήσετε ανθισμένες “άγριες” κομβαλλάριες στην ελληνική ύπαιθρο, καλύτερα να μην τις ενοχλήσετε, επειδή το είδος τους θεωρείται μάλλον, σπάνιο και απαραίτητο για τη χλωρίδα της χώρας μας. Κόψτε -με γάντια- μόνο ελάχιστους ανθισμένους βλαστούς και να φτιάξτε το δικό σας ντελικάτο μπουκέτο για να στολίσετε το χώρο σας.