Σε λαϊκές αγορές, μανάβικα, ακόμα και στον κήπο σας, αν έχετε φροντίσει για την καλλιέργεια της κολοκύθας, θα ανακαλύψετε τους διακοσμητικούς καρπούς, οι οποίοι παραμένουν για καιρό αναλλοίωτοι και η όψη τους, τους κάνει ελκυστικούς, πριν ακόμα τους γευτείτε!

Η ποικιλία της μορφής και των χρωμάτων, του μεγέθους και του σχήματος είναι πραγματικά εντυπωσιακή και προσφέρεται για να βάλετε μια πρωτότυπη πινελιά στον χώρο σας και μια σημαντική τροφή στο διαιτολόγιό σας!

Μια μεγάλη εντυπωσιακή σύνθεση στο δάπεδο, με κολοκύθες και ωραία φυτά!
Μια μεγάλη εντυπωσιακή σύνθεση στο δάπεδο, με κολοκύθες και ωραία φυτά!

Χρήσεις:

Στη διακόσμηση

Στο εξοχικό ή στη μόνιμη κατοικία, σε σκιερό χώρο σε εξωτερικό καθιστικό, ακόμα και στο δάπεδο, κοντά σε προστατευμένη εξωτερική είσοδο ή και μέσα στο σπίτι, σε καλά αεριζόμενη θέση, χωρίς υγρασία και μακριά από πηγή θέρμανσης, στην κουζίνα πάνω στο τραπέζι ή στον πάγκο, μπορείτε να τοποθετήσετε μια σύνθεση από μια μικρή ποικιλία καρπών κολοκύθας!

Επιλέξτε καλύτερα κολοκύθες σε μικρά μεγέθη και συνδυάστε τα με ένα φυτό, όπως ένα ανθισμένο χρυσάνθεμο ή μια καλλωπιστική πιπερίτσα ή ακόμα, με ένα ιδιαίτερο βάζο με λίγα λουλούδια και με ένα φαναράκι ή ένα απλό κερί!

Αφήστε τη φαντασία σας ελεύθερη, ταιριάζοντας σχήματα και χρώματα, δημιουργώντας έτσι, ένα εντυπωσιακό σύνολο!  Μπορείτε μάλιστα, να χρησιμοποιήσετε και άλλα κηπευτικά με έντονα χρώματα, όπως καρότα και παντζάρια, που όμως δεν διατηρούνται τόσο όσο οι κολοκύθες, οι οποίες παραμένουν “ακέραιες” για αρκετό καιρό!

Μην ξεχνάτε ότι υπάρχουν και μικρές χαριτωμένες κολοκύθες που μπορείτε να επιλέξετε για να στολίσετε ένα καλάθι για το τραπέζι σας! Ταιριάξτε τις με αποξηραμένα φύλλα, κάστανα, καρύδια και κεράκια!

Νόστιμη και θρεπτική βελουτέ σούπα κολοκύθας!
Νόστιμη και θρεπτική βελουτέ σούπα κολοκύθας!Μ

Στη διατροφή

Η σάρκα των ώριμων καρπών είναι το κύριο υλικό για νόστιμες πίτες, για τις οποίες φημίζεται η ελληνική κουζίνα και κυρίως, πολλές περιοχές εκτός των πυλών της μεγαλούπολης, σύμφωνα με γνήσιες παραδοσιακές συνταγές!

Γλυκές ή αλμυρές, ανάλογα με τις προσωπικές προτιμήσεις και τη στιγμή της κατανάλωσης, οι πίτες αυτές είναι ένα πρωτότυπο έδεσμα, που αξίζει να μάθετε πως δημιουργείται. Βέβαια, σήμερα πια, που όλο και περισσότεροι ασχολούνται σοβαρά με την καθημερινή διατροφή και το επαγγελματικό μαγείρεμα, υπάρχουν προτάσεις και για άλλους τρόπους κατανάλωσης της εύγευστης σάρκας των μεγάλων καρπών, όπως για παράδειγμα οι ωραίες βελουτέ σούπες!

Και φυσικά, οι σπόροι τους γίνονται ο πασίγνωστος πασατέμπος, που βοηθά -εκτός άλλων- να περνά ευχάριστα η ώρα!

Στην υγεία

Οι κολοκύθες μπορούν να προσφέρουν σημαντικά στοιχεία και κυρίως βιταμίνη Α, E και C, χωρίς να προβληματίζουν οι θερμίδες. Στηρίζουν την λειτουργία της καρδιάς και την άμυνα του οργανισμού. Η Βοτανοθεραπευτική μάλιστα υποστηρίζει ότι η σάρκα τους λιωμένη, με τη μορφή καταπλάσματος, μπορεί να καταπραΰνει τα εγκαύματα!

Εξάλλου, οι κολοκυθόσποροι, όπως και οι κολοκύθες έχουν αντιοξειδωτική δράση και προσθέτουν στη διατροφή πολύτιμες φυτικές ίνες!