Σε λαϊκές αγορές, μανάβικα, ακόμα και στον κήπο σας, αν έχετε φροντίσει για την καλλιέργειά τους, θα ανακαλύψετε τους διακοσμητικούς καρπούς της κολοκύθας, οι οποίοι παραμένουν για καιρό αναλλοίωτοι και η όψη τους τους κάνει ελκυστικούς, πριν ακόμα τους γευτείτε.
Η ποικιλία της μορφής και των χρωμάτων, του μεγέθους και του σχήματος είναι πραγματικά εντυπωσιακή και προσφέρεται για να βάλετε μια πρωτότυπη πινελιά στο χώρο σας και μια σημαντική τροφή στο διαιτολόγιό σας.

Χρήσεις:
Στη διακόσμηση
Στο εξοχικό ή στη μόνιμη κατοικία σας, σε σκιερό χώρο σε εξωτερικό καθιστικό ή σε καλά αεριζόμενη θέση, χωρίς υγρασία και μακριά από πηγή θέρμανσης, στην κουζίνα πάνω στο τραπέζι ή στον πάγκο, μπορείτε να τοποθετήσετε ένα μεγάλο καλάθι ή ένα άλλο πρωτότυπο άνετο και αρκετά ανοιχτό δοχείο. Μέσα σε αυτό βάλτε κολοκύθες και στηρίξτε τις όμορφα μεταξύ τους. Αφήστε τη φαντασία σας ελεύθερη, συνδυάζοντας σχήματα και χρώματα, δημιουργώντας έτσι μια εντυπωσιακή σύνθεση. Μπορείτε μάλιστα να χρησιμοποιήσετε και άλλα κηπευτικά με έντονα χρώματα, όπως καρότα και παντζάρια, που όμως δεν διατηρούνται τόσο όσο οι κολοκύθες, οι οποίες παραμένουν “ακέραιες” για αρκετό καιρό.

Στη διατροφή
Η σάρκα των ώριμων καρπών είναι το κύριο υλικό για νόστιμες πίτες, για τις οποίες φημίζεται η ελληνική κουζίνα και κυρίως πολλές περιοχές εκτός των πυλών της μεγαλούπολης, σύμφωνα με γνήσιες παραδοσιακές συνταγές. Γλυκές ή αλμυρές, ανάλογα με τις γευστικές επιθυμίες και τη στιγμή της κατανάλωσης, οι πίτες αυτές είναι ένα πρωτότυπο έδεσμα, που αξίζει να μάθετε πως δημιουργείται. Βέβαια σήμερα πια, που όλο και περισσότεροι ασχολούνται σοβαρά με την καθημερινή διατροφή και το επαγγελματικό μαγείρεμα, υπάρχουν προτάσεις και για άλλους τρόπους κατανάλωσης της νόστιμης σάρκας των μεγάλων καρπών. Και φυσικά μην ξεχνάτε ότι οι σπόροι τους αλατισμένοι και φρυγανισμένοι γίνονται ο πασίγνωστος πασατέμπος, που βοηθά να περνά ευχάριστα η ώρα.
Στην υγεία
Οι κολοκύθες μπορούν να σας προσφέρουν σημαντικά στοιχεία και κυρίως βιταμίνη Α, χωρίς να σας προβληματίσουν οι θερμίδες. Η Βοτανοθεραπευτική μάλιστα υποστηρίζει ότι η σάρκα τους λιωμένη, με τη μορφή καταπλάσματος, μπορεί να καταπραΰνει τα εγκαύματα.