Το κίτρινο γιασεμί γεμίζει λουλούδια στο χρώμα της χαράς, από την καρδιά του χειμώνα μέχρι μέσα στην άνοιξη. Τι πιο όμορφο, τι πιο εντυπωσιακό λοιπόν, να έχετε στον κήπο και στη βεράντα σας αυτό το πρωτότυπο γιασεμί και να δημιουργεί απίθανες αντιθέσεις στο ψυχρό τοπίο, αλλά και στο φωτεινό εαρινό περιβάλλον.

Ιδιαίτερα χαρακτηριστικά

Το κίτρινο γιασεμί ( Jasminum nudiflorum της οικογένειας Oleaceae ) δεν μπορεί να χαρακτηριστεί απόλυτα ως αναρριχώμενο, επειδή εύκολα διαμορφώνεται σε μεγάλο θάμνο με λεπτούς μακρείς και τοξοειδείς βλαστούς, μήκους συνήθως 1.50-3.00 μ.. Έτσι, κατέχει ρόλο αναρριχώμενου ή κρεμοκλαδούς φυτού, ανάλογα με τη θέση του και τον σκοπό που επιτελεί.

Τα άφθονα κίτρινα άνθη του προσθέτουν χρώμα στο περιβάλλον, ενώ προσελκύουν και τροφοδοτούν τους πολύτιμους επικονιαστές, χαρακτηρίζοντας το γιασεμί του χειμώνα ως εξαιρετική πηγή νέκταρ, ειδικά σε μια περίοδο που υπάρχει απόλυτη ανάγκη ( https://ucanr.edu/blogs/bugsquad/index.cfm?tagname=Jasminum%20nudiflorum και https://www.lincstrust.org.uk/sites/default/files/2018-03/flowers.pdf ).

Αποκαλείται και γιασεμί του χειμώνα ή γυμνανθές, επειδή ανθίζει πάνω σε γυμνά κλαδιά, αν και, ανάλογα την περιοχή και τις θερμοκρασίες του χειμώνα, μπορεί να κρατήσει αρκετά φύλλα τους κρύους μήνες. Η άνθησή του δεν είναι ευωδιαστή, όπως συμβαίνει με τους στενούς συγγενείς του, αλλά είναι αξιοθαύμαστη και πολύ ανθεκτική σε αντίξοες συνθήκες. Μάλιστα, διαρκεί από την καρδιά τού χειμώνα μέχρι μέσα στην άνοιξη, ενώ επαναλαμβάνεται για λίγο και στην αρχή του φθινοπώρου.

Τα κίτρινα άνθη στο χειμωνιάτικο γιασεμί ξεκινούν την εμφάνισή τους Ιανουάριο με Φεβρουάριο και συνεχίζουν μέχρι και Μάρτιο με μέσα Απριλίου. Δίκαια λοιπόν, στην Κίνα, αποκαλείται συχνά «Yingchun», που σημαίνει «λουλούδι που υποδέχεται την άνοιξη» ( https://plants.ces.ncsu.edu/plants/jasminum-nudiflorum/ ).

Το κίτρινο γιασεμί αντέχει πολύ στο κρύο και η άνθησή του δεν επηρεάζεται από το χιόνι.
Το κίτρινο γιασεμί αντέχει πολύ στο κρύο και η άνθησή του δεν επηρεάζεται από το χιόνι.

Εύκολη συντήρηση και μεγάλες αντοχές

 • Το κίτρινο γιασεμί προσαρμόζεται σε διάφορα κλίματα, ενώ συντηρείται ακόμα και σε ψυχρές περιοχές, αλλά ευνοείται σε προστατευμένες θέσεις.
 • Αντέχει κοντά στη θάλασσα, ακόμα και σε μέρη με υψηλή ατμοσφαιρική ρύπανση.
 • Χρειάζεται κανονικό πότισμα κάθε εποχή, αλλά αντέχει στην ξηρασία, κυρίως στον κήπο. Είναι προτιμότερο να αφήνετε να στεγνώνει το χώμα και μετά να ποτίζετε. Το νερό δεν πρέπει να λιμνάζει, επειδή το φυτό μπορεί να καταστραφεί.

Το κίτρινο γιασεμί αναπτύσσεται εύκολα σε γλάστρα με καλό στραγγερό χώμα, αρκεί να δέχεται τακτικό και ελαφρύ πότισμα. Προσοχή, σε δοχείο δεν ανέχεται πολύ την ξηρασία, αλλά ούτε και την υπερβολική υγρασία.

 • Ανθίζει σε ηλιόλουστες, αλλά και σε ημισκιερές θέσεις. Στη σκιά μπορεί να συντηρηθεί, αλλά δεν ανθίζει έντονα.
 • Μεταφυτεύεται -χωρίς να σκορπίσει η μπάλα χώματος με τις ρίζες- την άνοιξη, καλύτερα συγχρόνως με το κλάδεμα, δηλαδή μετά την άνθηση ή το φθινόπωρο.
 • Αν και δεν προβληματίζεται σε φτωχό χώμα, προτιμά το ελαφρύ καλό έδαφος και σε μεγάλες γλάστρες ένα πλούσιο στραγγερό μείγμα για φυτά εξωτερικού χώρου ή φυλλόχωμα με καλό χώμα κήπου, λίγη άμμο ποταμίσια -ή περλίτη.
 • Κατά τη φύτευση -σε έδαφος ή γλάστρα- προσθέστε οργανικό κομπόστ, σημαντικό θρεπτικό υλικό, που μπορείτε να συμπληρώνετε και κάθε χρόνο, νωρίς την άνοιξη, επιφανειακά μετά από ελαφρύ σκάλισμα ( ακόμα και σε δοχείο με ένα λεπτό ξύλο, μακριά από τις ρίζες).
 • Το φυτό πρέπει να κλαδεύεται μόλις σταματήσει να ανθίζει την άνοιξη, απομακρύνοντας κορυφαία τμήματα βλαστών και ολόκληρα ξερά και αδύναμα κλαδιά. Σε ηλικιωμένο φυτό οι παλιοί βλαστοί πρέπει να κλαδεύονται στο 1/4 του μήκους τους. Φυσικά, μετά από αυστηρό κλάδεμα, η επόμενη άνθηση θα είναι φτωχή, αλλά το φυτό θα ανανεωθεί.

Το γιασεμί του χειμώνα δεν αντιμετωπίζει σημαντικό πρόβλημα από ασθένειες και έντομα, ενώ αντέχει το κρύο και την ξηρασία.

Οι τοξοειδείς βλαστοί χρησιμοποιούνται ως κρεμαστοί ή ως αναρριχώμενοι.
Οι τοξοειδείς βλαστοί χρησιμοποιούνται ως κρεμαστοί ή ως αναρριχώμενοι.

Στον κήπο και τη βεράντα

 • Χρησιμοποιήστε το κίτρινο γιασεμί ως κρεμοκλαδές φυτό και φυτέψτε το σε θέσεις απ’ όπου η πλούσια βλάστησή του θα γέρνει και θα “πέφτει” προς τα κάτω, σε πλαγιές και σε πεζούλες, σε υπερυψωμένες ζαρντινιέρες και πιθάρια.
 • Βοηθήστε το να αναρριχηθεί, στηρίζοντας τους βλαστούς του σε κάθετη δικτυωτή κατασκευή, ώστε να αναμορφώσει έναν εξωτερικό τοίχο ή κάποια άλλη κάθετη επιφάνεια.
 • Πλέξτε και ανεβάστε τους μακρείς βλαστούς του σε πέργολες, αψίδες, κιγλιδώματα και κάγκελα.
 • Δημιουργήστε όμορφους φράκτες με τα φυτά του, ανά 1.50-2.00 μ. ή αφιερώστε του μια μοναχική θέση, ειδικά μέσα στον χλοοτάπητα, ώστε να αναδεικνύει τα ωραία χαρακτηριστικά του.

Προσοχή:

Αν και το χειμωνιάτικο γιασεμί είναι ανθεκτικό σε προσβολές, υπάρχει περίπτωση να εντοπίσετε κάποια έντομα, κυρίως μελίγκρα (αφίδες) ή ψευδόκοκκο, στη βλάστησή του. Από νωρίς, αντιμετωπίστε το πρόβλημα, κάνοντας ψεκασμούς κάθε 10 ημέρες με ένα οικολογικό εντομοκτόνο σαπουνιού, χρησιμοποιώντας πάντα μια καλή προστατευτική μάσκα. Για να φτιάξετε το δικό σας οικολογικό σκεύασμα, σε ένα λίτρο ζεστό νερό προσθέστε τρία κουταλάκια του γλυκού τριμμένο πράσινο σαπούνι ή ένα κουταλάκι του γλυκού υγρό πιάτων, φιλικό προς τον άνθρωπο και το περιβάλλον, βιοδιασπώμενο. Στο συγκεκριμένο διάλυμα συμπληρώστε και δύο  κουταλάκια του γλυκού οινόπνευμα φωτιστικό μπλε (93 βαθμοί) ή οινόπνευμα καθαρό (95 βαθμοί). Ανακατεύετε καλά και χρησιμοποιείτε ακροφύσιο για λεπτό ψεκασμό.