Οι καλλωπιστικές πιπεριές σχηματίζουν τους καρπούς τους μέσα στο καλοκαίρι και καθώς φθάνει το φθινόπωρο, τους βάφουν με διάφορα χρώματα. Έτσι, οι μικρές χαρούμενες πιπερίτσες εντυπωσιάζουν σε πράσινο φόντο και στολίζουν τη θέση τους με έναν εντελώς, απροσδόκητο τρόπο.
Χρήσιμα στοιχεία
Οι διακοσμητικές ή καλλωπιστικές πιπεριές είναι φυτά με μαλακούς βλαστούς (ποώδη) και μπορεί να είναι ετήσια ή πολυετή, ανάλογα το είδος, αλλά και την προστασία που έχουν δεχτεί από το ψύχος, τον χειμώνα. Η ανάπτυξή τους είναι περιορισμένη και αγγίζει σε ύψος τα 15 με 50 εκ..
Ανήκουν στην ίδια οικογένεια (Solanaceae) και μάλιστα, στο ίδιο γένος (Capsicum) με την κηπευτική πιπεριά. Ανθίζουν διακριτικά, συνήθως, Μάιο, και τα λιτά λευκά ανθάκια τους μεταμορφώνονται σιγά-σιγά σε όμορφους μικρούς καρπούς με πράσινο χρώμα, το οποίο, καθώς ωριμάζουν οι πιπερίτσες, αλλάζει τόνους, μέχρι να γίνει, ανάλογα το είδος και την ποικιλία, κόκκινο, κίτρινο, πορτοκαλί ή μωβ. Φυσικά, πολύ δημοφιλές είναι το εποχιακό είδος με τους κατακόκκινους καρπούς.
Συχνά, όταν οι καρποί ωριμάζουν, αποχτούν συγχρόνως, διάφορες αποχρώσεις και έτσι, ενισχύεται ακόμα περισσότερο ο διακοσμητικός τους ρόλος.
Στην αγορά
Σε φυτώρια και ανθοπωλεία οι καλλωπιστικές πιπεριές προσφέρονται ως νεαρά φυτά, κυρίως με τους χρωματιστούς καρπούς, δηλαδή κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου, αλλά και μέσα στις γιορτές, όπου χρησιμοποιούνται για την ενίσχυση της χριστουγεννιάτικης διακόσμησης.
Επίσης, οι σπόροι τους διατίθενται σε ειδικές συσκευασίες και μπορείτε να τους προμηθευτείτε για να δημιουργήσετε με τη βοήθεια της φύσης τις δικές σας καλλωπιστικές πιπεριές.
Με σπορά
Η σπορά πραγματοποιείται Φεβρουάριο με Μάρτιο σε προστατευμένες θέσεις, ιδανικά σε ένα φωτεινό υπόστεγο, ενώ μετά από 4 εβδομάδες, ανάλογα τον καιρό, γίνεται η μεταφύτευση των σποροφύτων σε γλάστρες.
Για σπορά και για μεταφύτευση προτείνεται ένα “δροσερό” αφράτο μείγμα για φυτά εσωτερικού χώρου με καλή αποστάγγιση ή τύρφη με φυλλόχωμα και άμμο ποταμίσια ή περλίτη. Στο μείγμα αυτό καλό είναι να προστίθεται και μια μέτρια ποσότητα βιολογικού κομπόστ, όπως είναι αυτό της Compost Hellas ( https://www.compost.gr/ ).
Κατάλληλες θέσεις
Νωρίς το φθινόπωρο, τοποθετήστε τις καλλωπιστικές πιπεριές σε σημείο προστατευμένο από αέρα και από δυνατό μεσημεριανό ήλιο, στη βεράντα ή την αυλή. Καθώς προχωρά ο Οκτώβριος, μπορείτε να τις μεταφέρετε σε εσωτερική φωτεινή θέση, σε δροσερό περιβάλλον, αν και σε ζεστά μέρη, έχετε τη δυνατότητα να περιμένετε μέχρι να “μπει” ο Νοέμβριος.
Θυμηθείτε: Οι όμορφες πιπεριές προτιμούν τις πολύ φωτεινές θέσεις, αλλά ανέχονται και την ημισκιά. Έτσι κι αλλιώς, λίγες ώρες καλός φωτισμός την ημέρα, τους αρκούν.
Αν αποχτήσετε μια πιπερίτσα πιο αργά, δηλαδή κοντά στις γιορτές, βάλτε τη απευθείας μέσα στο σπίτι, αλλά όχι κοντά σε πηγή θέρμανσης και καλύτερα κοντά σε ένα παράθυρο, για να απολαμβάνει σε καθημερινή βάση -το πρωί και για λίγη ώρα- τον καθαρό αέρα.
Προσοχή: Οι διακοσμητικές πιπεριές, την ψυχρή εποχή, δεν ενοχλούνται τόσο από τη ζέστη, αλλά από την ξηρή ατμόσφαιρα των εσωτερικών χώρων. Επίσης, μην τις ξεχάσετε έξω: το δυνατό κρύο μπορεί να τις καταστρέψει.
Πότισμα
Οι καλλωπιστικές πιπεριές χρειάζονται συχνό πότισμα με λίγο νερό, ώστε να διατηρείται στο χώμα τους ελαφριά υγρασία.
Προσοχή:
- Τον χειμώνα, ποτίζετε μόνο όταν στεγνώνει το χώμα.
- Το υπερβολικό πότισμα προκαλεί σήψη ριζών, ενώ η έλλειψη νερού επιφέρει πτώση καρπών ή και λουλουδιών, σε αντίστοιχο στάδιο.
- Αποφύγετε να βρέχετε βλάστηση, άνθη και καρπούς. Προστατέψτε τις πιπεριές σας, ποτίζοντας απευθείας στο χώμα τους.
Και άλλες φροντίδες
Αν η καλλωπιστική πιπεριά σας είναι πολυετής και προστατευθεί σωστά από το κρύο, την άνοιξη θα αναπτυχθεί κανονικά, επαναλαμβάνοντας άνθηση και καρποφορία. Για να τη βοηθήσετε, μεταφυτέψτε τη σε λίγο μεγαλύτερη γλάστρα τον Μάρτιο, χρησιμοποιώντας το κατάλληλο προαναφερόμενο μείγμα μαζί με κομπόστ.
Σε περίπτωση που είχατε μεταφυτέψει το φθινόπωρο, χορηγήστε ένα βιολογικό λίπασμα ή ενσωματώστε φρέσκο κομπόστ στο υπάρχον χώμα. Επαναλαμβάνετε τον Μάιο και τον Σεπτέμβριο, ώστε να ενισχύσετε άνθηση και καρποφορία.
Θυμηθείτε:
- Πάντα, όταν μεταφυτεύετε την άνοιξη, ψαλιδίζετε τη βλάστηση, για να αναπτυχθούν περισσότεροι νέοι βλαστοί και συνεπώς, πιο πολλοί καρποί.
- Απομακρύνετε πάντα ξερά κλαδάκια, μαραμένα άνθη ή καρπούς.
Βασική ενέργεια:
Αν προμηθευτείτε μία καλλωπιστική πιπεριά Σεπτέμβριο με Οκτώβριο και αφού προσαρμοστεί για λίγες ημέρες στο κατάλληλο εξωτερικό περιβάλλον, κάντε της μία μεταφύτευση μέχρι νωρίς τον Νοέμβριο. Επιλέξτε μια απογευματινή ώρα με γλυκό καιρό και χρησιμοποιήστε το κατάλληλο μείγμα με κομπόστ, μαζί με μια γλάστρα λίγο μεγαλύτερη. Έτσι, θα αναπτυχθεί καλύτερα και θα κρατήσει πιο εύκολα τους καρπούς της.
Οι καλλωπιστικές πιπερίτσες μπορεί να είναι φαγώσιμες, αλλά καλύτερα να μην καταναλώνονται, αλλά μόνο να θαυμάζονται.