Τα ασυνήθιστα “κεφάλια” με τις εντυπωσιακές αποχρώσεις, μπορεί να μην είναι χρήσιμα στην κουζίνα, αλλά ως εικόνα ταιριάζουν άψογα με τη χαρούμενη αίσθηση των γιορτινών ημερών και όχι μόνο!

Το σπίτι, η βεράντα και ο κήπος μπορούν εύκολα να αποχτήσουν μια ευχάριστη ατμόσφαιρα, χωρίς πολύ καταναλωτική χρυσόσκονη ή ακριβά διακοσμητικά στοιχεία. Τα καλλωπιστικά λάχανα διαθέτουν χριστουγεννιάτικη ταυτότητα και γουστόζικη εμφάνιση, που αναμορφώνει ιδανικά τις κατάλληλες θέσεις μέχρι αργά τον χειμώνα!

Αξιόλογη γνωριμία

Τα διακοσμητικά λάχανα δεν καλλιεργούνται ως κηπευτικά, αλλά ως καλλωπιστικά φυτά, που προωθούνται στην αγορά κυρίως αυτή την εποχή, για το στολισμό διαφόρων χώρων, τώρα τα Χριστούγεννα, αλλά και όλη την ψυχρή περίοδο. Το βασικό είδος τους, η Βρασσική η κατσαρή ( Brassica oleracea var. acephala της οικογένειας Brassicaceae ) αποκαλείται έτσι, εξαιτίας της μορφής, που έχουν τα οδοντωτά φύλλα, πάνω στα οποία εναλλάσσονται χρώματα, από το πράσινο μαζί με το λευκό ή και το κίτρινο, μέχρι το ροζ ή και το κόκκινο, μέχρι το βιολέ ή και το μωβ!

Οι δαντελωτές άκρες των φύλλων και τα ωραία χρώματα, ακόμα και το λευκό με το πράσινο εντυπωσιάζουν!
Οι δαντελωτές άκρες των φύλλων και τα ωραία χρώματα, ακόμα και το λευκό με το πράσινο, εντυπωσιάζουν!

Στην αγορά

Επιλέξτε καλοσχηματισμένα “κεφάλια”, αποφεύγοντας πάντα τα καχεκτικά. Ελέγξτε τα φύλλα, που πρέπει να είναι ακέραια, χωρίς τρύπες και φαγωμένα μέρη, χωρίς παραμορφώσεις και συστροφές. Τα συγκεκριμένα συμπτώματα δηλώνουν προσβολές και επομένως,είναι ανάγκη να απορρίψετε τα “προβληματικά” φυτά, αφού δεν θα εξελιχθούν σωστά, αλλά και επειδή δεν πρέπει να μεταφέρετε στο χώρο σας “εχθρούς”, που μέχρι τώρα δεν είχατε.

Το περιβάλλον

Τα καλλωπιστικά λάχανα χρειάζονται έντονο φως, για να μπορέσουν να διατηρήσουν “δυνατούς” τόνους στα φύλλα. Στη σκιά, τα χρώματα εξασθενούν.

Μέσα στο σπίτι ,για μερικές ημέρες, μπορούν να ζήσουν σωστά μόνο σε φωτεινά και δροσερά σημεία. Φυσικά, είναι απαραίτητο να ανοίγετε τακτικά ένα παράθυρο κοντά τους!

Στον κήπο

  • Φυτέψτε μια ομάδα από όμορφα “κεφάλια” σε ένα κενό παρτέρι, αφήνοντας μεταξύ τους 30-40 εκ.
  • Αν θέλετε να δημιουργήσετε ένα δαντελωτό πλαίσιο, μια ποικιλόχρωμη γραμμή, φυτέψτε τα στη σειρά και στις ίδιες αποστάσεις, στο όριο ενός δρόμου ή πάνω στα όρια ενός χώρου.
  • Σε περίπτωση που στον κήπο σας μεγαλώνει ήδη ένα έλατο, συμπληρώστε τη γιορτινή εικόνα, φυτεύοντας κοντά στη βάση του λίγα διακοσμητικά λάχανα.
  • Αν έχετε βραχόκηπο, μπορείτε να τους αφιερώσετε εκεί λίγες θέσεις ανάμεσα στα άλλα φυτά.

Προσοχή: Πριν φυτέψετε στο έδαφος, ελέγξτε αν γίνεται καλή αποστράγγιση. Αν το χώμα είναι σκληρό και βαρύ, σκάψτε καλά για να γίνει αφράτο.

Το διακοσμητικό λάχανο δεν πρέπει να μένει για πολλές ημέρες μέσα στο σπίτι. Μόνο έξω μπορεί για καιρό να συντηρηθεί σωστά και τα φύλλα του να εξελιχθούν όμορφα.
Το διακοσμητικό λάχανο δεν πρέπει να μένει για πολλές ημέρες μέσα στο σπίτι. Μόνο έξω μπορεί για καιρό να συντηρηθεί σωστά και τα φύλλα του να εξελιχθούν όμορφα.

Για λίγες ημέρες μπορείτε να αποφύγετε τη μεταφύτευση. Απλά, τοποθετήστε τη γλάστρα του καλλωπιστικού λάχανου σε ένα όμορφο καλάθι.

Στη βεράντα και στο σπίτι

  • Συντηρήστε τα λάχανα στις δικές τους γλάστρες, αν δεν είναι πολύ μικρές ή μεταφυτέψτε τα σε άλλα δοχεία, χρησιμοποιώντας ένα έτοιμο μείγμα με καλή αποστράγγιση.
  • Αν πρόκειται να φυτέψετε περισσότερα φυτά από ένα, σε μια ζαρντινιέρα, αφήστε 30 εκ. μεταξύ τους.
  • Χρησιμοποιήστε τα για να στολίσετε τα κάγκελα, ένα τραπέζι, κάποιο ράφι, ένα πρεβάζι, ακόμα και τον πάγκο της κουζίνας.

Κατά τη φύτευση, προσέξτε να αγγίξει σχεδόν η βάση των χαμηλών φύλλων στο χώμα και φυσικά, αφού πιέσετε απαλά, να ποτίσετε.