Subscribe Now

* You will receive the latest news and updates on your favorite celebrities!

Trending News

Άρθρο

Καλαγχόη με ανθισμένη διάθεση σε 5 βήματα
Φυτά

Καλαγχόη με ανθισμένη διάθεση σε 5 βήματα 

Η καλαγχόη έχει μικρές διαστάσεις, αλλά είναι εξαιρετικά εντυπωσιακή όταν ανθίζει. Ακόμα και αν δεν έχετε ελεύθερο χώρο μέσα στο σπίτι, μπορεί να στολίσει το κατάλληλο δωμάτιο, αρκεί να βρίσκεται ψηλά, για να φαίνεται και να υπερέχει.

Η κοινή καλαγχόη ( Kalanchoe blossfeldiana ) και ειδικά, η ποικιλία Calandiva με τα διπλά άνθη, κυκλοφορούν στην αγορά και μαγνητίζουν τα βλέματα με αποχρώσεις σε ροζ, σομόν, κίτρινο, πορτοκαλί, βιολέ, κόκκινο, μπορντό ή λευκό. Η ανάπτυξή τους είναι μικρή (15 – 40 εκ.), αλλά τα φυτά τους έχουν τη δύναμη να ανθίζουν για αρκετές εβδομάδες, ξεκινώντας στο τέλος του χειμώνα ή και πιο νωρίς ανάλογα τη θέση και τον χειρισμό, μέχρι αργά, μέσα στην άνοιξη.

Η καλαγχόη είναι παχύφυτο και αυτό αποκαλύπτεται από την οικογένεια της ( Crassulaceae ), αλλά και τη γεμάτη χυμούς βλάστηση με τα πλατιά φύλλα, που εξασφαλίζουν την αντοχή της στην ξηρασία και στην ξηρή ατμόσφαιρα.

Βήμα 1: Κατάλληλο περιβάλλον

Οι πλέον ιδανικές θερμοκρασίες για την καλλιέργειά της είναι 15 με 25 βαθμούς Κελσίου, ενώ αντέχει μέχρι 8 με 10 βαθμούς και προσαρμόζεται ακόμα και σε 30 βαθμούς. Έτσι, κάθε εποχή, μπορεί να κατοικεί σε μέτρια ζεστούς ή και κρύους εσωτερικούς χώρους, ακόμα και με ξηρή ατμόσφαιρα, ενώ το καλοκαίρι, στολίζει αν προτιμάτε, τη βεράντα ή την αυλή.

Αν η περιοχή σας έχει ήπιο χειμώνα, δεν είναι απαγορευτικό να τη συντηρήσετε όλο τον χρόνο έξω. Πρέπει, όμως, να την προστατεύετε από έντονο αέρα και βροχή, ενώ με χαμηλές θερμοκρασίες, ακόμα και κοντά στους 10 βαθμούς, καλύτερα να τη μεταφέρετε σε κατάλληλο εσωτερικό χώρο.

Βήμα 2: Έντονος φωτισμός

Η καλαγχόη, χρειάζεται θέση με έντονο, ακόμα και άμεσο φωτισμό, είτε βρίσκεται σε εξωτερική θέση, είτε μέσα στο σπίτι. Όταν δεν έχει στη διάθεσή της το απαραίτητο φως, θα εξασθενήσει. Θυμηθείτε όμως, ότι ο δυνατός ήλιος -κύρια ο μεσημεριανός- μπορεί να τη βλάψει το καλοκαίρι, ενώ η ημισκιά θα την ωφελήσει.

Η δημοφιλής ποικιλία "Calandiva" με τα όμορφα διπλά ανθάκια.
Η δημοφιλής ποικιλία “Calandiva” με τα όμορφα διπλά ανθάκια.

Στην αγορά, επιλέξτε μια ανθισμένη καλαγχόη με αρκετά μπουμπούκια και όχι με πολλά ανοιχτά λουλούδια.

Βήμα 3: Συγκρατημένο πότισμα

Ποτίζετε απευθείας στο χώμα, χωρίς να βρέχετε το φυτό, τακτικά, ελαφρά και ιδανικά, μόλις στεγνώνει επιφανεικά το χώμα. Η καλαγχόη αντέχει στην ξηρασία, αλλά το πολύ ξηρό χώμα δεν ευνοεί την ανάπτυξή της.

Προσοχή:

  • Ειδικά τον χειμώνα, μην χρησιμοποιείτε κρύο νερό. Καλύτερα νερό σε θερμοκρασία δωματίου.
  • Μην ξεχνάτε να απορρίπτετε το περιττό νερό από το πιάτο αποστράγγισης.

Βήμα 4: Φροντίδες ανανέωσης

Όταν ανθίζει η καλαγχόη, απομακρύνετε τα ανθάκια που αρχίζουν να μαραίνονται. Μόλις σταματήσει εντελώς να παράγει χρώμα, καθαρίστε το φυτό από τα ξερά μπουκετάκια και κλαδέψτε λίγο (τσιμπήστε) τους βλαστούς, που “ξεφεύγουν” από το γενικό σχήμα του φυτού. Χρησιμοποιείτε πάντα ένα καλό και καθαρό ψαλίδι και όχι κλαδευτήρι.

Στη συνέχεια, αφήστε την, χωρίς νερό για 15 ημέρες, ώστε να ξεκουραστεί και μετά, αρχίστε το πότισμα σταδιακά πιο συχνά. Αφού περάσει η ανάπαυση των 15 ημερών, τότε είναι και η πιο κατάλληλη στιγμή για ανανέωση εδαφικού μείγματος, χωρίς να είναι απαραίτητη πάντα η αλλαγή γλάστρας, αφού η καλαγχόη μεγαλώνει σε φυτοδοχεία με διάμετρο μέχρι το πολύ 20 με 25 εκ.. Χρησιμοποιήστε φρέσκο στραγγερό μείγμα με κομπόστ και περλίτη ή άμμο ποταμίσια και στη βάση της γλάστρας, φροντίστε να υπάρχουν αρκετά χαλίκια.

Όταν φυτό και γλάστρα είναι αρκετά μικρά, προχωρήστε σε μεταφύτευση, ακόμα και κατά την άνθηση.
Όταν φυτό και γλάστρα είναι αρκετά μικρά, προχωρήστε σε μεταφύτευση με αντικατάσταση γλάστρας, ακόμα και κατά την άνθηση.

Προσοχή:

  • Χορηγείτε μια ελαφριά δόση υδατοδιαλυτού βιολογικού λιπάσματος -πάντα σε ξεδιψασμένο φυτό- από νωρίς την άνοιξη μέχρι και νωρίς το φθινόπωρο, αποφεύγοντας τις πολύ ζεστές ημέρες, καθώς και λίγες εβδομάδες μετά από αλλαγή γλάστρας.

Αν συντηρείτε κάκτους και παχύφυτα, θα έχετε διαπιστώσει την προτίμησή τους στο χώμα με καλή αποστράγγιση. Ίσως, και να έχετε ανακαλύψει το “έτοιμο” μείγμα για κάκτους και παχύφυτα, κατάλληλο και για την καλαγχόη σας.

  • Αντικαταστήστε τη γλάστρα της με μία λίγο μεγαλύτερη, όταν παρατηρήσετε ότι το φυτό έχει αναπτυχθεί και το ριζικό της σύστημα “στριμώχνεται” πολύ στο υπάρχον δοχείο.

Μια πήλινη γλάστρα βοηθά στον καλό αερισμό του χώματος και των ριζών. Συνεπώς, θεωρείται ιδανική για την καλαγχόη, που δυσαρεστείται όταν παραμένει αρκετή υγρασία στο χώμα της.

  • Προσοχή στους χειρισμούς σας, καθώς την ποτίζετε, τη μεταφυτεύετε ή της κόβετε τα ξερά, επειδή τα φύλλα της σπάνε εύκολα.

Βήμα 5: Ενεργοποίηση άνθησης

Η καλαγχόη, φυσιολογικά ανθίζει προς τον Φεβρουάριο. Αν θέλετε η καλαγχόη σας να ξανανθίσει μέσα στον χειμώνα, για να ενεργοποιήσετε την επόμενη άνθηση, φροντίστε να βρεθεί τον Οκτώβριο, σε έναν προστατευμένο εσωτερικό χώρο με θερμοκρασία κοντά στους 20 βαθμούς Κελσίου και σε θέση, όπου θα δέχεται έντονο φως για 10 περίπου ώρες, ενώ το υπόλοιπο 24ωρο θα βρίσκεται σε πολύ σκιερό σημείο ή ιδανικά, σε σκοτάδι. Ποτίζετε αραιά και μην χορηγείτε λίπασμα. Μετά από 6 με 8 εβδομάδες, μόλις, εμφανιστούν τα μπουμπούκια, μεταφέρετε το φυτό σε σημείο, όπου θα δέχεται περισσότερες ώρες φως και αρχίστε να ποτίζετε πιο συχνά.

Μην ξεχνάτε ότι η καλαγχόη μαραίνεται όταν:

  • Έχει ποτιστεί υπερβολικά και χρειάζεται άμεσα αραίωση ποτισμάτων.
  • Έχει διψάσει και πρέπει να ποτιστεί άμεσα, μετά από έλεγχο του χώματος.
  • Όταν κρυώνει και πρέπει να τη μετακινήσετε σε πιο ζεστή θέση και μακριά από ψυχρά ρεύματα αέρα.

Η καλαγχόη όταν συντηρείται σωστά και ειδικά, σε εσωτερικό χώρο, σπάνια παρουσιάζεται πρόβλημα από ασθένειες ή εχθρούς (έντομα και ακάρεα).

Related posts

Αφήστε μια απάντηση

Required fields are marked *