Subscribe Now

* You will receive the latest news and updates on your favorite celebrities!

Trending News

Άρθρο

1η Νοεμβρίου: Ζήτω η χορτοφαγία!
Πράσινο και υγεία

1η Νοεμβρίου: Ζήτω η χορτοφαγία! 

Η 1η Νοεμβρίου είναι η Παγκόσμια μέρα χορτοφαγίας και μπορείτε να την γιορτάσετε, προγραμματίζοντας ορισμένα χρονικά διαστήματα, κατά τη διάρκεια των οποίων θα απολαμβάνετε φυτικά προϊόντα και θα αφήνετε έξω από το τραπέζι σας οτιδήποτε ζωικό. Αποφασίστε λοιπόν, να αλλάξετε διατροφή για χάρη της υγείας σας, αλλά και για την προστασία του περιβάλλοντος!

Η χορτοφαγία συμβάλλει στην ενδυνάμωση του οργανισμού και του ανοσοποιητικού συστήματος, ενώ προστατεύει το περιβάλλον, λειτουργώντας κατά της κλιματικής αλλαγής, επειδή μειώνει την παραγωγή του κρέατος και κατά συνέπεια των ζώων που το παράγουν.

Η κατανάλωση φυτικών προϊόντων

Η 1η Νοεμβρίου είναι η Παγκόσμια μέρα χορτοφαγίας και μπορείτε να την γιορτάσετε, αρχίζοντας να καταναλώνεται όσο το δυνατόν συχνότερα φυτικά προϊόντα, εξαιρώντας κρέας και γαλακτοκομικά από το τραπέζι σας. Έτσι ωφελείτε τον οργανισμό σας και προστατεύετε το περιβάλλον.

Αν δεν υπάρχει η δυνατότητα και σας είναι απαραίτητα το κρέας ή και τα γαλακτοκομικά, δεν είναι ανάγκη η χορτοφαγική δίαιτα να κρατά για μέρες και μπορείτε κατά καιρούς να την επαναλαμβάνετε, ακόμα και για λίγο. Πάντα να θυμόσαστε ότι η υγιεινή “πράσινη” διατροφή που απαρτίζεται από τα φυτικά προϊόντα και τους χυμούς τους, όπως είναι και το ανεκτίμητο ελαιόλαδο, καθαρίζει τον οργανισμό και τον γεμίζει ενέργεια. Σύμφωνα με εμπεριστατωμένες έρευνες, η χορτοφαγία προσφέρει σπουδαίες βιταμίνες, σημαντικά στοιχεία και πολύτιμες φυτικές πρωτεΐνες. Έτσι στηρίζει την καρδιά και τα νεφρά, δημιουργεί αντοχές απέναντι σε σοβαρές ασθένειες και βοηθά στη διατήρηση του σωστού σωματικού βάρους.

Η κρεατοφαγία επιδεινώνει την κλιματική αλλαγή

Η υπερκατανάλωση του κρέατος είναι άμεσα συνδεδεμένη με την παραγωγή του, η οποία μπορεί να επιφέρει αρνητικά αποτελέσματα. Όταν αυξάνονται οι κτηνοτροφικές μονάδες με συνέπεια να πολλαπλασιάζονται τα ζώα, τα οποία συχνά περιορίζονται σε συνθήκες εξαναγκασμού, δημιουργούνται παράγοντες που επιβαρύνουν το περιβάλλον. Η καθοριστικότερη αιτία και αφορμή είναι η αύξηση των εκπομπών αερίων από τα ζώα και όχι μόνο του διοξειδίου του άνθρακα.

Σύμφωνα με τον Sierra Club, τον Περιβαλλοντικό Οργανισμό στις Ηνωμένες Πολιτείες,  το ιατρικό περιοδικό “The Lancet”, το 2019 ανέφερε ότι η παγκόσμια κατανάλωση κόκκινου κρέατος πρέπει να μειωθεί κατά 50% έως το 2050, ώστε να «παραμείνουμε σε έναν ασφαλή λειτουργικό χώρο» για την κλιματική αλλαγή. Και το 2018, το επιστημονικό περιοδικό “Nature” ανέφερε ότι η κατανάλωση βόειου κρέατος στις δυτικές χώρες πρέπει να μειωθεί κατά 90%. Η παραγωγή κρέατος είναι η πρωταρχική πηγή εκπομπών μεθανίου, ενός αερίου θερμοκηπίου 86 φορές πιο ισχυρό από το διοξείδιο του άνθρακα.

Σύμφωνα με μελέτη που διεξήχθη στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και δημοσιεύτηκε το 2019, μια χορτοφαγική δίαιτα είναι το «μοναδικό μεγαλύτερο μέτρο» που μπορεί να ληφθεί για τη μείωση της περιβαλλοντικής ρύπανσης. Μάλιστα, οι ερευνητές της συγκεκριμένης μελέτης υποστηρίζουν ότι η μη κατανάλωση κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων μπορεί να μειώσει το αποτύπωμα άνθρακα ενός ατόμου έως και 73%!

Καιρός λοιπόν, να προσπαθήσουμε να αλλάξουμε, έστω και μέσα από την διατροφή μας, για να ωφελήσουμε τον πλανήτη, που μας έχει προσφέρει τα πάντα, πριν τον εξαντλήσουμε εντελώς.

Related posts

Αφήστε μια απάντηση

Required fields are marked *