Η 1η Νοεμβρίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα Χορτοφαγίας! Ας τη γιορτάσουμε, μειώνοντας δραστικά την κατανάλωση κρέατος ή απλά, προγραμματίζοντας ορισμένα χρονικά διαστήματα μόνο με φυτικά προϊόντα, αφήνοντας έξω από το τραπέζι μας οτιδήποτε ζωικό. Ας αποφασίσουμε λοιπόν, να αλλάξουμε διατροφή για χάρη της υγείας μας, αλλά και για την προστασία του περιβάλλοντος!

Η χορτοφαγία συμβάλλει στην ενδυνάμωση του οργανισμού και του ανοσοποιητικού συστήματος, ενώ προστατεύει το περιβάλλον, λειτουργώντας κατά της κλιματικής αλλαγής, επειδή μειώνει την παραγωγή του κρέατος και κατά συνέπεια των ζώων που το παράγουν.

imera hortofagias 04 1

Η κατανάλωση φυτικών προϊόντων

Αν δεν υπάρχει η δυνατότητα και είναι απαραίτητα το κρέας ή και τα γαλακτοκομικά, δεν είναι ανάγκη η χορτοφαγική δίαιτα να κρατά για ημέρες και μπορούμε κατά καιρούς να την επαναλαμβάνουμε, ακόμα και για λίγο. Η υγιεινή “πράσινη” διατροφή, η οποία απαρτίζεται από τα φυτικά προϊόντα και τους χυμούς τους, όπως είναι και το ανεκτίμητο ελαιόλαδο, καθαρίζει τον οργανισμό και τον γεμίζει ενέργεια.

Σύμφωνα με εμπεριστατωμένες έρευνες, η χορτοφαγία προσφέρει σπουδαίες βιταμίνες, σημαντικά στοιχεία και πολύτιμες φυτικές πρωτεΐνες. Έτσι, στηρίζει την καρδιά και τα νεφρά, δημιουργεί αντοχές απέναντι σε σοβαρές ασθένειες και βοηθά στη διατήρηση του σωστού σωματικού βάρους.

imera hortofagias 03

Η κρεατοφαγία επιδεινώνει την κλιματική αλλαγή

Η υπερκατανάλωση του κρέατος είναι άμεσα συνδεδεμένη με την παραγωγή του, η οποία μπορεί να επιφέρει αρνητικά αποτελέσματα. Όταν αυξάνονται οι κτηνοτροφικές μονάδες, με συνέπεια να πολλαπλασιάζονται τα ζώα, που συχνά περιορίζονται σε συνθήκες εξαναγκασμού, δημιουργούνται παράγοντες επιβαρυντικοί για το περιβάλλον. Η καθοριστικότερη αιτία και αφορμή είναι η αύξηση των εκπομπών αερίων από τα ζώα και όχι μόνο του διοξειδίου του άνθρακα!

Σύμφωνα με τον Sierra Club, τον Περιβαλλοντικό Οργανισμό στις Ηνωμένες Πολιτείες,  το ιατρικό περιοδικό “The Lancet“, το 2019, ανέφερε ότι η παγκόσμια κατανάλωση κόκκινου κρέατος πρέπει να μειωθεί κατά 50% έως το 2050, ώστε να «παραμείνουμε σε έναν ασφαλή λειτουργικό χώρο» για την κλιματική αλλαγή. Και το 2018, το επιστημονικό περιοδικό “Nature” ανέφερε ότι η κατανάλωση βόειου κρέατος στις δυτικές χώρες πρέπει να μειωθεί κατά 90%. 

Η παραγωγή κρέατος είναι η πρωταρχική πηγή εκπομπών μεθανίου, ενός αερίου θερμοκηπίου 86 φορές πιο ισχυρό από το διοξείδιο του άνθρακα. ( https://www.sierraclub.org/sierra/does-knowing-carbon-footprint-meat-make-us-eat-less-it )

imera hortofagias 02 1

Σύμφωνα με μελέτη που διεξήχθη στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και δημοσιεύτηκε το 2019, μια χορτοφαγική δίαιτα είναι το «μοναδικό μεγαλύτερο μέτρο» που μπορεί να ληφθεί για τη μείωση της περιβαλλοντικής ρύπανσηςΜάλιστα, οι ερευνητές της συγκεκριμένης μελέτης υποστηρίζουν ότι η μη κατανάλωση κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων μπορεί να μειώσει το αποτύπωμα άνθρακα ενός ατόμου έως και 73%! ( https://vegconomist.com/society/new-study-vegan-diet-reduces-carbon-footprint-by-73/ )

Στοιχεία από έρευνες Επιτροπών και Εκθέσεις

Η Επιτροπή EAT-Lancet

Η Επιτροπή EAT-Lancet, με κορυφαίους ερευνητές παγκοσμίως, στη διατροφή, την υγεία, τη βιωσιμότητα και την πολιτική από όλο τον κόσμο, ισχυρίστηκε ότι οι τρέχουσες τάσεις διατροφής σε όλο τον κόσμο δεν είναι βιώσιμες και πρέπει να αλλάξουν τις επόμενες τρεις δεκαετίες για να αποφευχθεί η περιβαλλοντική καταστροφή.”  ( https://www.thejournal.ie/red-meat-consumption-target-2050-lancet-4443687-Jan2019 ).

Η Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή

Η Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή, σε Γνωμοδότησή της με θέμα “Προώθηση μιας υγιεινής και βιώσιμης διατροφής στην ΕΕ” (C 190/9, 5-6-2019) στην παράγραφο 3.5. Περιβαλλοντικός αντίκτυπος της διατροφής, αναφέρεται: “Η παραγωγή και η κατανάλωση τροφίμων έχουν σημαντικές περιβαλλοντικές επιδράσεις, όσον αφορά τη χρήση των πόρων σε παγκόσμιο επίπεδο -ωστόσο, στην ΕΕ, οι επιδράσεις αυτές είναι πολύ χαμηλότερες…

Κάτι τέτοιο συνεπάγεται σχεδόν σίγουρα, κατανάλωση λιγότερων δημητριακών για τα ζώα εκτροφής και διατροφή με λιγότερο κρέας για τους καταναλωτές. Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνονται οφέλη τόσο για το κλίμα όσο και για την υγεία…”. (https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EL/TXT/PDF/?uri=CELEX:52018IE4568&from=EN )

Στη συγκεκριμένη Γνωμοδότηση αναφέρονται οι σπουδαίες σχετικές με τη βιώσιμη διατροφή Εκθέσεις:

α. Έκθεση του Ινστιτούτου Παγκόσμιων Πόρων (WRI) (2018) με τίτλο “Creating a Sustainable Future” (Διαμορφώνοντας ένα βιώσιμο μέλλον) ( https://www.wri.org/publication/creating-sustainable-food-future ) και

β. Έκθεση της επιτροπής EAT-Lancet για έναν υγιεινό τρόπο διατροφής από τα βιώσιμα συστήματα τροφίμων (2019) με τίτλο “Food in the Anthropocene”(Διατροφή στην Ανθρωπόκαινο εποχή) ( https://eatforum.org/initiatives/eat-lancet/ )

Το συμπέρασμα

Καιρός λοιπόν, να προσπαθήσουμε να αλλάξουμε, έστω και μέσα από τα “πιάτα” μας, για να ωφελήσουμε τον πλανήτη, που μας έχει προσφέρει τα πάντα, πριν τον εξαντλήσουμε εντελώς!

Να βάλουμε στην καθημερινότητά μας την «πλανητική υγιεινή διατροφή», όπως την αποκαλεί η Επιτροπή EAT-Lancet, που περιλαμβάνει μια στροφή προς τη διατροφή με βάση τα φυτά ( https://www.weforum.org/agenda/2019/01/why-we-all-need-to-go-on-the-planetary-health-diet-to-save-the-world/

Προσοχή όμως, όχι μόνο με βάση τα φυτά: με μέτρο και σωστές επιλογές, με καθοδήγηση από ειδικούς επιστήμονες και προσπάθεια κάλυψης των αναγκών του κάθε οργανισμού από διάφορες πηγές και σίγουρα με μείωση της κρεατοφαγίας!