Καλή Χρονιά λοιπόν! Ας υποδεχτούμε το 2023 με χαρά και αισιοδοξία, δίνοντας ένα μήνυμα ελπίδας με τα άνθη της αμυγδαλιάς, που δεν θα αργήσουν να εμφανιστούν. Αλλά και με τις Αλκυονίδες, οι οποίες ήρθαν νωρίς και άφησαν τον ήλιο να ζεστάνει την καρδιά μας και να ενεργοποιήσει -μυστικά- τη βλάστηση.

Τον Ιανουάριο, μπορεί να κάνει κρύο και πολλές ημέρες να σκεπάζονται από σύννεφα. Τα φυτά όμως, κρύβουν τη δύναμη της ίδιας της φύσης, που θα φέρει την άνοιξη. Αρκεί να περιμένουμε και να μη χάνουμε τον παιδικό μας ενθουσιασμό της αναμονής του καλύτερου δώρου: του δώρου της ζωής για ένα μέλλον, που δεν θα φοβάται, επειδή όλα θα πάνε καλά! Και για αυτό να είστε σίγουροι.

Τον Ιανουάριο, αμέσως μετά τις Γιορτές, το ζωντανό έλατο που στολίσατε στο σπίτι, πρέπει να μεταφερθεί στο εξωτερικό περιβάλλον.
Το ζωντανό έλατο πρέπει να μεταφερθεί στο εξωτερικό περιβάλλον, αμέσως μετά τις Γιορτές.

Ο Ιανουάριος χαρακτηρίζεται από πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Τα φυτά κυρίως στους εξωτερικούς χώρους, εξακολουθούν να ξεκουράζονται και να μην εξελίσσονται έντονα με εξαίρεση εκείνα που ανθίζουν, ακόμα και την ψυχρή περίοδο. Τώρα, ο κήπος, ο λαχανόκηπος και η βεράντα δεν χρειάζονται πολύ δουλειά, εκτός από ορισμένες βασικές ενέργειες.  Στην καρδιά του χειμώνα ενδιαφερθείτε περισσότερο για τα φυτά του σπιτιού, τα οποία σίγουρα σας βοηθούν στη δημιουργία μιας χαρούμενης και καθαρής ατμόσφαιρας.

Επίκαιρες ενέργειες:

 • Μην ξεχνάτε να ποτίζετε κανονικά το ολοζώντανο έλατο που στολίσατε. Μετά τις γιορτές, αφαιρέστε με προσοχή κάθε τι που βάλατε πάνω του, για να μην πληγώσετε τα κλαδιά του και τοποθετήστε το έξω από το σπίτι, σε φωτεινή θέση.
Ianouarios 6
Η καμέλια μπορεί να ξεκινήσει την άνθησή της τον Ιανουάριο, αλλά για να εξακολουθήσει να βγάζει λουλούδια, θέλει σταθερό περιβάλλον
 • Μην αλλάξετε περιβάλλον στην καμέλια, αν έχει αρχίσει να ανθίζει. Το ιδανικότερο για την καλλιέργειά της είναι να βρίσκεται σε εσωτερική κρύα θέση με μέτρια φωτεινότητα ή σε ημισκιερή εξωτερική προστατευμένη γωνιά.
 • Δώστε νερό στα φυτά του κήπου και της βεράντας, μόνο όταν διψάσουν. Αν βρέχει πολύ, πρέπει να γείρετε τις γλάστρες για να φεύγει εύκολα η περίσσια νερού, που μπορεί να ζημιώσει τις ρίζες τους.
Ianouarios 2 1
Προσοχή! Μετά από βροχή, αδειάζετε τα πιατάκια των γλαστρών από το νερό.
 • Ποτίζετε αραιά τα φυτά που μένουν στο σπίτι και μάλιστα τους κάκτους κάθε 15-20 ημέρες. Εξαίρεση αποτελεί ο ζυγόκακτος, ο κάκτος των Χριστουγέννων, που αυτή την εποχή γεμίζει άνθη.
Ianouarios zygokaktos 7
Ο ζυγόκακτος, ο κάκτος των Χριστουγέννων, ανθίζει σε φωτεινές θέσεις και χρειάζεται πότισμα τακτικό, αλλά με μέτριες ποσότητες νερού.
 • Επιλέξτε μια μέρα με γλυκό καιρό, κατά προτίμηση ένα μεσημέρι χωρίς παγωνιά και αέρα, για να φυτέψετε δέντρα και θάμνους, που έχουν ρίξει τα φύλλα. Μπορείτε ακόμα να φυτέψετε τριανταφυλλιές, ιδανικά με ήπιες συνθήκες.
 • Ποτίστε τα νεαρά φυτά που φυτέψατε το φθινόπωρο ή νωρίς τον χειμώνα, αν δεν έχει βρέξει.
 • Απομακρύνετε ώριμα άνθη από τα ανθισμένα εποχιακά φυτά, όπως είναι η μπέλλα και ο πανσές, καθώς και από τα ανθισμένα βολβώση, όπως είναι ο υάκινθος και ο κρόκος.
 • Κλαδέψτε τις τριανταφυλλιές στις ζεστές περιοχές. Το ίδιο μπορείτε να κάνετε σε θάμνους που ανθίζουν αυτή την εποχή, όπως είναι η τσιντόνια (στις ζεστές περιοχές), κόβοντας κάποια ανθισμένα κλαδιά, για να στολίσετε το σπίτι, τοποθετώντας τα σε ψηλά βάζα με νερό.
 • Κλαδέψτε ακόμα μηλιές, αχλαδιές, ελιές, φραγκοστάφυλα, αλλά και κλίματα μετά τα μέσα του μήνα σε ζεστές περιοχές.
ianouarios 11
Ελέγχετε τα φρούτα στην αποθήκη.
 • Αν έχετε μαζέψει πολλά φρούτα ή λαχανικά σε αποθήκη, μην ξεχνάτε να τα ελέγχετε κατά διαστήματα. Το ίδιο πρέπει να κάνετε και όταν διατηρείτε βολβούς, που πρόκειται να φυτέψετε.
 • Σκαλίστε τους άδειους λαχανόκηπους και αφήστε το χώμα τους να αεριστεί. Στη συνέχεια, ανακατέψτε καλά χωνεμένη και απολυμασμένη κοπριά ή καλύτερα καθαρό βιολογικό κομπόστ .
 • Φυτέψτε κοκκάρι για χλωρά κρεμμυδάκια, ενώ σε ζεστές περιοχές μπορείτε να σπείρετε αρακά.
 • Μαζέψτε τα ξερά φύλλα με μια τσουγκράνα και ξεριζώστε τα φυτά που μπορεί να έχουν καταστραφεί από παγωνιά.
 • Σκάψτε το έδαφος στο οποίο πρόκειται να σπείρετε γκαζόν την άνοιξη και προσθέστε καλά χωνεμένη και απολυμασμένη κοπριά ή ιδανικά καθαρό βιολογικό κομπόστ .
Ianouarios 9
Είναι καιρός να καθαρίσετε, ακόμα και τα απλά εργαλεία χειρός.
 • Τώρα έχετε καιρό να προετοιμαστείτε για τους επόμενους μήνες. Συντηρήστε και επισκευάστε τα μηχανήματά σας.  Καθαρίστε ακόμα και τα απλά εργαλεία. Επίσης, πλύνετε καλά τις άδειες γλάστρες στις οποίες πρόκειται να φυτέψετε αργότερα.