Αν σας αρέσουν οι μεγαλοπρεπείς ηλίανθοι, αλλά δεν έχετε κήπο για να τους καλλιεργήσετε, επιλέξτε τις κατάλληλες χαμηλές ποικιλίες και βάλτε τα σποράκια τους σε γλάστρες και ζαρντινιέρες. Έτσι, το καλοκαίρι, θα απολαμβάνετε τις λαμπερές μαργαρίτες του ήλιου στη βεράντα ή την αυλή, στο στενό μπαλκόνι ή την ταράτσα.
Η κοινή ονομασία του ηλίανθου είναι ήλιος και αυτό δικαιολείται απόλυτα από τη μορφή των εντυπωσιακών λουλουδιών του.
Ποικιλίες και σπορά
Ο εποχιακός ηλίανθος (Helianthus annuus της οικογένειας Compositae) διαθέτει ποικιλίες με διάφορο ύψος. Οπότε, για τις γλάστρες σας μπορείτε να προμηθευτείτε τα σποράκια χαμηλών σχετικά ποικιλιών, ιδανικά μέχρι 40 με 60 εκ. και να τα σπείρετε μετά τα μέσα Μαρτίου μέχρι και Μάιο και να απολαύσετε τα καλοκαιρινά λουλούδια του ήλιου.
Προτιμήστε την ποικιλία “Bambino” με ύψος 30-40 εκ. και χρυσοκίτρινες μαργαρίτες διαμέτρου λίγο περισσότερο από 10 εκ.. με σκουρόχρωμο κέντρο.
Σε μεγάλες και βαθιές ζαρντινιέρες ανά 30 εκ. ή στο κέντρο μιας μέτριας γλάστρας βάλτε -μαζί στην ίδια θέση- τέσσερις (4) σπόρους, σχεδόν επιφανειακά σε φρέσκο στραγγερό μείγμα για φυτά εξωτερικού χώρου, έτοιμο ή καλό χώμα κήπου με λίγη τύρφη και αρκετή άμμο ποταμίσια ή περλίτη.
Όταν εμφανιστούν τα φιντάνια, τα νεαρά σπορόφυτα, απομακρύνετε όσα πρέπει, ώστε να απομείνουν ένα ή το πολύ δύο φυτά στο κάθε σημείο σποράς.
Απαραίτητες προϋποθέσεις για σωστή εξέλιξη είναι η τοποθέτηση σε ζεστό και προσήλιο μέρος, και φυσικά, το τακτικό πότισμα, ελαφρύ στην αρχή και εντονότερο στη συνέχεια.
Το άνθος του ηλίανθου στρέφεται πάντα προς το έντονο φως του ήλιου. Αυτό το γεγονός αποκαλύπτει την άλλη ονομασία του, ηλιοτρόπιο.

Οι ανάγκες
- Οι ηλίανθοι όσο μεγαλώνουν απαιτούν περισσότερο νερό. Καθώς διαμορφώνονται τα μεγάλα φύλλα τους, χρειάζονται καθημερινό πότισμα, μέχρι που φτάνουν σε σημείο να θέλουν ακόμα και δύο προσφορές νερού τη ημέρα.
- Κάπου-κάπου, σκαλίζετε ελαφρά το χώμα, προσέχοντας να μην πληγώσετε τη βλάστηση και τις ρίζες.
- Στεραιώνετε τα ψηλά στελέχη πάνω σε λεπτά ξύλα ή άλλα υποστηρίγματα, ειδικά, αν η θέση τους εκτίθεται σε ανέμους.
Προσοχή!
Μπορεί οι “ήλιοι” να θέλουν μεγάλη εδαφική υγρασία, αλλά δεν μπορούν να ανεχτούν το νερό που λιμνάζει. Φροντίστε να γίνεται καλή αποστράγγιση και μην χρησιμοποιείτε υπερβολικές ποσότητες νερού.
Θυμηθείτε: Το καλοκαίρι κόψτε “φρέσκους” -με πλήρη ανάπτυξη- ήλιους, μαζί με αρκετά μεγάλο τμήμα του στελέχους τους. Βάλτε τους σε μεγάλα βάζα με νερό, που θα ακουμπήσετε ακόμα και στο πάτωμα του σαλονιού ή του καθιστικού.
Χρήσιμες προτάσεις διακόσμησης
- Καλλιεργήστε ηλίανθους σε ζαρντινιέρες, τις οποίες θα τοποθετήσετε κατά μήκος της εξωτερικής πλευράς της βεράντας ή της ταράτσας σε εναλλαγή με δοχεία, όπου μεγαλώνουν πολυετή φυτά, ποώδη ή θαμνώδη.
- Ανάμεσα στους ήλιους -στο ίδιο δοχείο- μπορείτε τον Μάιο ή αργότερα, ανάλογα την εποχή εμφάνισης των νεαρών σπορόφυτων, να φυτέψετε χαμηλά εποχιακά, πετούνιες και πορτουλάκες. Οι βλαστοί τους θα απλώσουν στο χώμα και θα κρεμάσουν προς τα έξω, προσθέτοντας υπέροχες πολυχρωμίες με τα άφθονα άνθη τους.
- Εφαρμόστε τις δύο προηγούμενες προτάσεις και σε θέσεις άνετου εξώστη, κοντά σε τοίχο, αφού οι εντυπωσιακοί ήλιοι αναδεικνύονται περισσότερο πάνω στο κάθετο “ψυχρό” φόντο.