Τα γεράνια και οι βαμβακούλες στολίζουν για πολλούς μήνες με εντυπωσιακά μπουκέτα τη βεράντα, τον κήπο, ακόμα και το σπίτι! Μην παραμελείτε λοιπόν, τα φυτά τους. Ακόμα και αν τα θεωρείτε συνηθισμένα, είναι πολύ αξιόλογα και συγκεντρώνουν πλεονεκτήματα, ικανά να επιβάλλουν την παρουσία τους.

Το γεράνι (Pelargonium zonale) και η βαμβακούλα ή μαστιχιά (Pelargonium peltatum) της οικογένειας Geraniaceae κατάγονται από τη Νότια Αφρική. Το όνομα του γένους τους όμως, προέρχεται από την ελληνική λέξη “πελαργός”, επειδή στον σπόρο τους υπάρχει μια προεξοχή, που θυμίζει ράμφος πελαργού. Τα όμορφα φυτά αγαπούν την Ελλάδα και έχουν εξαπλωθεί χρόνια τώρα, εξαιτίας της ελκυστικής άνθησης και των ιδιαίτερων αντοχών τους, σε όλα τα μέρη της χώρας. Βασική προϋπόθεση είναι να τους παρέχεται προστασία τους κρύους μήνες από το δριμύ ψύχος και τον δυνατό άνεμο.

Τα γεράνια και οι βαμβακούλες βγάζουν πανέμορφα μπουκέτα και τολμούν να συγκριθούν με τα πιο σπάνια φυτικά είδη, αρκεί να συντηρούνται σωστά!
Τα γεράνια και οι βαμβακούλες βγάζουν πανέμορφα μπουκέτα και τολμούν να συγκριθούν με τα πιο σπάνια φυτικά είδη, αρκεί να συντηρούνται σωστά!

“Θετικά” στοιχεία

Τα γεράνια και οι βαμβακούλες έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: τα πολύχρωμα μπουκέτα που στολίζουν εδώ και χρόνια τη χώρα μας και εκτιμώνται ιδιαίτερα, σε σχέση με άλλα μέρη του κόσμου. Όσο και αν αυτά τα είδη καθορίζονται συχνά, ως κοινότοπα, συγκεντρώνουν πλεονεκτήματα που καταρρίπτουν την αποβολή τους από εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους. Κοστίζουν λίγο, συντηρούνται εύκολα και το πιο σημαντικό, προσφέρουν μια υπέροχη άνθηση μεγάλης διάρκειας.

Η βασική διαφορά τους βρίσκεται στη μορφή της βλάστησης: Το γεράνι αναπτύσσεται προς τα επάνω, δηλαδή έχει όρθια βλάστηση, ενώ η βαμβακούλα έχει κρεμαστούς βλαστούς. Και τα δύο προσφέρονται για να στολίσουν τους χώρους σας με φωτεινές πινελιές από την άνοιξη μέχρι αργά το φθινόπωρο, αρκεί να τα φροντίσετε σωστά.

Ανθισμένες κρεμαστές βαμβακούλες, κατάλληλες για θέσεις υψηλού επιπέδου!
Ανθισμένες κρεμαστές βαμβακούλες, κατάλληλες για θέσεις “υψηλού επιπέδου”!

Άνετη προσαρμογή

Τα γεράνια και οι βαμβακούλες μεγαλώνουν σε αφράτο χώμα με καλή αποστράγγιση. Σε γλάστρες και ζαρντινιέρες χρησιμοποιήστε καλό χώμα κήπου με φυλλόχωμα και λίγη άμμο ποταμίσια ή ένα έτοιμο μείγμα για φυτά εξωτερικού χώρου. Καλύτερη εποχή για να τα μεταφυτέψετε -χωρίς να καταστρέψετε τη μπάλα χώματος με τις ρίζες- είναι η άνοιξη, αν και δεν ενοχλούνται τόσο όταν αυτό γίνει νωρίς το φθινόπωρο ή ακόμα και το καλοκαίρι, αρκεί να μην κάνει πολλή ζέστη.

Σε ομαδική καλλιέργεια, σε ζαρντινιέρες ή παρτέρια, φυτέψτε τα ανά 30-35 εκ., ώστε να μπορέσουν να αναπτυχθούν κανονικά και χωρίς πρόβλημα. Όταν μεγαλώνουν σε φυτοδοχεία, κάθε δύο χρόνια έχουν ανάγκη από λίγο μεγαλύτερη γλάστρα και νέο μείγμα. Σε χτιστές ζαρντινιέρες ανανεώστε επιφανειακά με προσοχή το χώμα, κάθε χρόνο νωρίς την άνοιξη. Την ίδια εποχή στον κήπο, χρειάζονται σκάλισμα και προσθήκη μιας καλής ποσότητας καθαρού κομπόστ, το οποίο καλό είναι να προσθέτετε και σε δοχεία, κάθε Μάρτιο.

Ολάνθιστος δρόμος με γεράνια σε χωριό της Ιταλίας.
Ολάνθιστος δρόμος με γεράνια σε χωριό της Ιταλίας.

Προσοχή στο κρύο

Μόνιμα στη βεράντα, καθώς και στον κήπο, συντηρούνται μόνο σε ζεστές περιοχές, επειδή δεν αντέχουν τις χαμηλές θερμοκρασίες. Σε ψυχρά μέρη, καλό είναι να τα φυτεύετε σε μεταφερόμενα δοχεία, ώστε τον χειμώνα να τα τοποθετείτε σε προφυλαγμένες δροσερές θέσεις. Φυσικά, χρειάζονται πάντα φως, γι’ αυτό πρέπει μένουν σε ηλιόλουστα ή έστω σε πολύ φωτεινά μέρη.

Μέσα στο σπίτι, πίσω από ένα παράθυρο τα γεράνια ανθίζουν!
Μέσα στο σπίτι, πίσω από ένα παράθυρο, τα γεράνια ανθίζουν!

Και ένα μυστικό για να ανθίσουν μέσα στο σπίτι!

Για να ζήσουν και να ανθίσουν σε εσωτερικό χώρο, φροντίστε να περάσουν τους κρύους μήνες -με αραιό πότισμα- σε ένα φωτεινό μέρος με χαμηλή θερμοκρασία, κοντά στους 8-10 βαθμούς Κελσίου. Νωρίς την άνοιξη, τα μεταφέρετε σε μια πιο ζεστή θέση με καλό αερισμό. Εκεί, ποτίζοντας σταδιακά πιο συχνά, θα αρχίσουν να γεμίζουν άνθη.

Ένα ανθοστόλιστο παράθυρο στη Γερμανία με κόκκινες βαμβακούλες.
Ένα ανθοστόλιστο παράθυρο στη Γερμανία με κόκκινες βαμβακούλες.

Τα δικά σας φυτά       

Για να αποχτήσετε νέα γεράνια και καινούργιες βαμβακούλες δεν είναι ανάγκη να πάτε σε φυτώριο. Αν έχετε λίγη υπομονή, μπορείτε να δημιουργήσετε μόνοι σας τα φυτά τους από κάποια ήδη ανεπτυγμένα. Για το σκοπό αυτό, κόψτε κορυφές βλαστών μήκους 20-25 εκατοστών από την άνοιξη μέχρι και νωρίς το φθινόπωρο. Απομακρύνετε τα φύλλα της βάσης και φυτέψτε σε γλαστράκια με άμμο ποταμίσια και τύρφη. Σε φωτεινό και δροσερό χώρο με κανονικό πότισμα, μετά από αρκετές εβδομάδες, τα μοσχεύματα βγάζουν ρίζες και γίνονται μικρά φυτά, έτοιμα για μεταφύτευση στις νέες τους θέσεις.

Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, φυτέψτε τα μοσχεύματα αμέσως μετά την κοπή τους στις μόνιμες θέσεις τους, επειδή ριζοβολούν εύκολα και δεν υπάρχει κίνδυνος να καταστραφούν από το κρύο.

Θυμηθείτε:

  • το τακτικό πότισμα από άνοιξη μέχρι και φθινόπωρο, αλλά και τις υδρολιπάνσεις σχεδόν κάθε μήνα το ίδιο χρονικό διάστημα με ένα ελαφρύ βιολογικό λίπασμα. Τον χειμώνα ποτίζετε αραιά και μην χορηγείτε “τροφή”.
  • να αποφεύγετε να καταβρέχετε όσο είναι δυνατόν τη βλάστησή τους, ώστε να μην επιβαρύνονται με τυχόν ασθένειες.

Το κλάδεμα: Είναι καθοριστικά υπεύθυνο για να διατηρήσουν τα φυτά περιποιημένη και ζωηρή εμφάνιση.  Κάθε χρόνο -μετά τα μέσα Φεβρουαρίου στις ζεστές περιοχές και νωρίς την άνοιξη στις ψυχρές- κόψτε ξερούς βλαστούς και κλαδέψτε τους υπολοίπους.

  • να απομακρύνετε τακτικά κίτρινα ή ξερά φύλλα και μαραμένα άνθη.
  • μετά τα μέσα του καλοκαιριού -αν σας φαίνονται υπερβολικά πυκνά- να αραιώσετε τους βλαστούς τους, χρησιμοποιώντας ένα καλό ψαλίδι.
Σε ένα χωριό της Πορτογαλίας, τα γεράνια γίνονται πολύχρωμα στολίδια στους λευκούς τοίχους.
Σε ένα χωριό της Πορτογαλίας, τα γεράνια γίνονται πολύχρωμα στολίδια στους λευκούς τοίχους.

Χρήσιμες ιδέες:     

  • Τα γεράνια είναι ιδανικά για γλάστρες και ζαρντινιέρες δαπέδου στη βεράντα, αλλά και για καθορισμένα παρτέρια ή ελεύθερες μπορντούρες στον κήπο.
  • Οι βαμβακούλες είναι κατάλληλες για κρεμαστές γλάστρες. Με τη βοήθειά τους στολίστε ψηλές θέσεις στην αυλή ή στο καθιστικό του κήπου. Αναμορφώστε εντελώς την όψη των εξωτερικών πλευρών του μπαλκονιού ή της ταράτσας. Για μια ευχάριστη πολυχρωμία, συντηρήστε διάφορες ποικιλίες στη σειρά, ακόμα και σε τακτική εναλλαγή με γεράνια, αρκεί να διατηρήσετε την αρμονία* των χρωμάτων. Παρόμοιους συνδυασμούς, αλλά με λίγα μόνο φυτά, έχετε τη δυνατότητα να δημιουργήσετε για να διακοσμήσετε και τα παράθυρα του σπιτιού σας.

*Οι έντονοι τόνοι του ροζ, του κόκκινου και του βιολέ συνδυάζονται εύκολα και ζωντανεύουν το περιβάλλον. Βέβαια, μην ξεχνάτε και το λευκό. Είναι ουδέτερο και ταιριάζει παντού. Δεν δημιουργεί δυνατές αντιθέσεις, ενώ συγχρόνως “ηρεμεί” τις συνθέσεις και τις αισθήσεις.

Ρόδινες βαμβακούλες κρέμονται στα κάγκελα κτιρίου στο Παρίσι.
Ρόδινες βαμβακούλες κρέμονται στα κάγκελα κτιρίου στο Παρίσι.
  • Μια όμορφη ιδέα, που μπορείτε να κάνετε πράξη, ακόμα και σε μικρό χώρο, είναι να φυτέψετε σε ψηλά άνετα δοχεία περιφερειακά βαμβακούλες και στο κέντρο γεράνια. Τέτοιες συνθέσεις τοποθετήστε τις σε άνετες γωνιές της βεράντας, της ταράτσας ή πάνω στο πλακόστρωτο της αυλής.

Αν έχετε κήπο, προμηθευτείτε ένα πιθάρι ή ένα άλλο όμορφο πήλινο δοχείο και επιλέξτε μια εδαφική γωνιά, όπου θα το γείρετε και θα το βυθίσετε πλάγια και λίγο μόνο στο χώμα. Τοποθετήστε το λοξά, ώστε το στόμιό του να βρεθεί ελάχιστα πιο πάνω από την επιφάνεια και στερεώστε καλά στο έδαφος το μέρος προς τη βάση. Στη συνέχεια βάλτε χώμα μέσα στο πιθάρι, τόσο όσο χρειάζεται για να φυτέψετε μία ή δύο βαμβακούλες, ανάλογα με το μέγεθος του ανοίγματος. Αν υπάρχει χώρος, προσθέστε και λίγες βαμβακούλες ή καλύτερα γεράνια σε συνέχεια, έξω, στο έδαφος. Έτσι, καθώς θα μεγαλώνουν τα φυτά, θα φαίνεται πως “ξεχείλισαν” από το πιθάρι και έχουν απλωθεί στο παρτέρι τους. Μια χρωματιστή εικόνα, ένα ιδιαίτερο διακοσμητικό στοιχείο., για κάθε κήπο.

  • Τα κομμένα μπουκέτα τους δημιουργούν χαριτωμένες ανθοδέσμες, κατάλληλες για ανοιχτά και χαμηλά βάζα.  Έτσι, τα γεράνια και οι βαμβακούλες θα σας κρατούν συντροφιά και θα χρωματίζουν το περιβάλλον σας έξω, αλλά και μέσα στο σπίτι, σε γλάστρες και ανθοδοχεία!