Τον Νοέμβριο και νωρίς τον Δεκέμβριο, η φύση προετοιμάζεται για τους ψυχρούς μήνες. Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με το γκαζόν, μόνο που εδώ χρειάζεται η βοήθειά σας με τις απαραίτητες φροντίδες.

Επειδή σιγά-σιγά το φθινόπωρο δίνει τη θέση του στον χειμώνα, το γκαζόν εγκαταλείπεται και αρκετοί μειώνουν κατά πολύ την περιποίησή του. Το όμορφο χαλί του κήπου όμως, είναι ζωντανό και σας ανάγκη, όπως κάθε εποχή.

Πριν μπει ο χειμώνας, φροντίστε το γκαζόν σας, ώστε να μείνει αλώβητο από τις; χαμηλές θερμοκρασίες.
Πριν μπει ο χειμώνας, φροντίστε το γκαζόν σας, ώστε να μείνει αλώβητο από τις; χαμηλές θερμοκρασίες.

Το πότισμα

Τον Νοέμβριο, καθώς και νωρίς τον Δεκέμβριο στις ζεστές περιοχές, ο χλοοτάπητας δεν πρέπει να ποτίζεται τακτικά, αλλά το νερό είναι απαραίτητο, όταν επικρατεί ξηρός καιρός. Πάντως, φροντίστε το χώμα να μην να γίνεται λάσπη, αλλά ούτε και να αφήνεται να ξεραθεί εντελώς. Αν περιμένετε παγωνιά, μην ποτίσετε.

gazon prin ton

Βασικοί παράγοντες

Στο πότισμα τίποτα δεν πρέπει να θεωρείται απόλυτο, επειδή εξαρτάται από βασικούς παράγοντες, όπως είναι ο καιρός, η αποστράγγιση του εδάφους και οι ανάγκες των φυτών του χλοοτάπητα, ανάλογα τα είδη, που συχνά αλλάζουν τα δεδομένα. Για το λόγο αυτό, προσοχή: Ελέγχετε το σύστημα άρδευσης και κάντε ρυθμίσεις ανάλογα τον καιρό και τις ανάγκες.

Το κούρεμα

Μέσα στον Νοέμβριο κουρέψτε μέχρι δύο φορές, ανάλογα φυσικά με την ανάπτυξη της χλόης και τις επικρατούσες συνθήκες. Αν πιάσει δυνατό κρύο, μην κουρέψετε. Προτιμήστε να κάνετε κούρεμα με «γλυκό» καιρό και πάντα σε έδαφος, που δεν είναι βρεγμένο.

gazon prin ton ximona 04 1

Συνδυαστικά με σκούπισμα

Ιδανικά η χλόη πρέπει να ανασηκώνεται πριν και μετά το κούρεμα. Το σκούπισμα με την τσουγκρανόσκουπα είναι μια εργασία εντελώς απαραίτητη, που ευνοεί πολύ την καλή και υγιή ανάπτυξη του γκαζόν. Έτσι πραγματοποιείται ένας ήπιος αερισμός, διευκολύνεται η καλή αποστράγγιση, απομακρύνονται όλα τα άχρηστα φυτικά υπολείμματα και τυχόν βρύα, ενώ τα ατσάλινα δόντια καταστρέφουν και τα σκουλήκια.

Ο αερισμός

Με την εργασία αυτή ανοίγονται μικρές τρύπες στο έδαφος, ώστε να εξασφαλίζεται η ευεργετική επίδραση του αέρα στο χώμα και στις ρίζες της χλόης. Συγχρόνως διευκολύνονται η διείσδυση του νερού, που τροφοδοτεί το γκαζόν και η απορροή της περιττής ποσότητας του υγρού στοιχείου. Η φροντίδα αυτή γίνεται πάντα μετά από τσουγκράνισμα, δηλαδή μετά από σκούπισμα με τσουγκρανόσκουπα, χρησιμοποιώντας διάφορα μέσα, ανάλογα την έκταση του κήπου και τις διάφορες προτιμήσεις, που έχει αυτός που τον περιποιείται. Έτσι, πραγματοποιείται με κάποιο απλό εργαλείο, όπως είναι η πιρούνα, ή με ένα απλό ή ακόμα με ένα πολυσύνθετο μηχάνημα. Υπάρχουν διάφοροι τύποι με ρόδες ή χωρίς, με ακίδες ή με ατσάλινες λεπίδες, καθώς και αξιόλογες μηχανές, ηλεκτροκίνητες ή βενζινοκίνητες με προηγμένα συστήματα. Εξάλλου, η αγορά διαθέτει και χλοοκοπτικά, τα οποία έχουν και ρόλο εξαερωτήρα, τον οποίο αναλαμβάνουν όταν χρειαστεί.

Τώρα ή του χρόνου

Ο αερισμός είναι ανάγκη να γίνεται –μετά από τσουγκράνισμα και σε οποιοδήποτε χλοοτάπητα- τον Νοέμβριο και πρέπει να επαναλαμβάνεται τον Μάρτιο. Αν το γκαζόν είναι πολύ πατημένο ή το έδαφος προβληματικό, επαναλαμβάνεται Ιούνιο, καθώς και κάποια άλλη στιγμή. Αμέσως μετά το «τρύπημα», σκορπίζεται στην επιφάνεια ένα μείγμα από δύο μέρη τύρφη και ένα μέρος άμμου ποταμίσιας. Αν δεν έχει χορηγηθεί πρόσφατα «τροφή», καλό είναι συγχρόνως  να διασκορπιστεί και ένα οργανικό λίπασμα. Σε περίπτωση που βρίσκεστε σε περιοχή, όπου επικρατούν πολύ χαμηλές θερμοκρασίες τον χειμώνα, μην λιπάνετε μετά τα μέσα Νοεμβρίου.

Προσοχή

  • Μην παραμελείτε το τακτικό σκούπισμα των πεσμένων φύλλων, που δεν πρέπει να παραμένουν επάνω στην χλόη, επειδή με καλό καιρό και υγρασία μπορεί να αναπτυχθούν παθογόνοι μικροοργανισμοί, ακόμα και αυτή την εποχή.
  • Αν βγουν πολλά αγριόχορτα, φροντίστε να τα ξεριζώνετε προσεχτικά με το χέρι και καλύτερα όταν το χώμα είναι νωπό.
gazon prin ton

Και για το νέο γκαζόν

  • Όσο το φθινόπωρο δίνει την θέση του στον χειμώνα, μην επιχειρήσετε να σπείρετε καινούργιο χλοοτάπητα, εκτός αν θέλετε απλά να καλύψετε κάποια κενά στην ήδη σχηματισμένη πράσινη επιφάνεια, αρκεί ο καιρός να είναι καλός και η περιοχή σας ζεστή.
  • Φυσικά ο έτοιμος χλοοτάπητας και μάλιστα το κατάλληλο “είδος”, μπορεί να εγκατασταθεί ακόμα και τον Νοέμβριο, αρκεί η θερμοκρασία να μην πέσει αρκετά και ιδανικά να “στρωθεί” σε περιοχές χωρίς δριμύ χειμώνα.