Τα ολοζώντανα μπουκέτα τους στολίζουν μοναδικά όποια γωνιά και αν βρεθούν. Αποφασίστε λοιπόν τώρα να υιοθετήσετε τα φυτά, που ακούραστα θα σας προσφέρουν τα λουλούδια του έρωτα για να φτιάξετε παραμυθένιες εικόνες με ρομαντική ατμόσφαιρα στον κήπο ή στη βεράντα.

Οι τριανταφυλλιές με θαμνώδη ανάπτυξη, που κυκλοφορούν στην αγορά, ανήκουν σε εντυπωσιακές ποικιλίες των πολυάνθα και φλοριμπούντα ή σε μεγανθή υβρίδια με υπέροχα μπουμπούκια ή σε άλλες καινούργιες κατηγορίες με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, που ΄χουν δημιουργηθεί τις τελευταίες δεκαετίες . Όλα αυτά τα φυτά είναι κατάλληλα για να ζήσουν σε έδαφος ή γλάστρα. Ικανά να γεμίσουν χρώμα και καμιά φορά ακόμα και άρωμα τους χώρους σας για πολλούς μήνες.

Η εποχή:

Από Νοέμβριο μέχρι και Μάρτιο είναι το καλύτερο χρονικό διάστημα για τη φύτευση αυτών των τριανταφυλλιών. Ο Νοέμβριος μάλιστα θεωρείται ιδανικός, επειδή έτσι τα φυτά προλαβαίνουν να αναπτύξουν σωστά τις ρίζες τους και μόλις έρθει η άνοιξη θα είναι έτοιμα να ανθίσουν έντονα.  Μην φυτέψετε όμως, αν σημειώνονται θερμοκρασίες αρκετά κάτω από 0 βαθμούς Κελσίου ή το χώμα είναι λασπωμένο.

Τριανταφυλλιές μπορείτε να φυτέψετε, ακόμα και Απρίλιο με Μάιο ή Σεπτέμβριο με Οκτώβριο, αν σας δοθεί η ευκαιρία. Επιλέξτε ένα δροσερό απόγευμα, χωρίς ακραίες συνθήκες και ετοιμάστε το χώμα τους. Προσοχή: κατά την αλλαγή δοχείου, να μη “σπάσετε” τη μπάλα χώματος με τις ρίζες.

Η τριανταφυλλιά σας μπορεί να συντηρηθεί σε γλάστρα, αρκεί να προσέχετε την περιποίησή της και αρχικά, το χώμα που θα χρησιμοποιήσετε.
Η τριανταφυλλιά σας μπορεί να συντηρηθεί σε γλάστρα, αρκεί να προσέχετε την περιποίησή της και αρχικά, το χώμα που θα χρησιμοποιήσετε.

Οι χώροι:

Για να ανθίζουν πλούσια χρειάζονται έντονο φως, γι’ αυτό είναι ανάγκη να φυτεύονται σε ηλιόλουστες θέσεις. Μάλιστα, επειδή ενοχλούνται από το δυνατό αέρα, προσδιορίστε προστατευμένους χώρους για την καλλιέργειά τους, αποφεύγοντας πάντα τα σκιερά μέρη.

bee calder zoT6NXXxGic unsplash

Ο τρόπος:

Στον κήπο οι τριανταφυλλιές θέλουν έδαφος ελαφρύ και στραγγερό. Σε κάθε σημείο που πρόκειται να φυτέψετε, κάντε ένα άνοιγμα με πλάτος και βάθος τουλάχιστον 30-35 εκ. Στη βάση του τοποθετήστε καλό χώμα ανακατεμένο με χωνεμένη και απολυμασμένη κοπριά.  Μετά στρώστε λίγο επιφανειακό χώμα* και βάλτε την τριανταφυλλιά στο κέντρο του λάκκου. Κρατήστε τη κατακόρυφα και συμπληρώστε τα κενά. Το σημείο του εμβολιασμού, το οποίο εντοπίζεται χαμηλά στο φυτό, πρέπει να βρεθεί λίγο πιο κάτω από την εδαφική επιφάνεια.  Πιέστε καλά το χώμα γύρω από την τριανταφυλλιά. Ποτίστε και μετά επιφανειακά προσθέστε τύρφη, αλλά και λίγο πλήρες λίπασμα. Σε γλάστρα με βάθος 30 ή 40 εκ. τουλάχιστον, φυτέψτε ακριβώς με τον ίδιο τρόπο, χρησιμοποιώντας όμως μείγμα από χώμα -καλύτερα κοκκινόχωμα- και φυλλόχωμα σε ίσες ποσότητες, ανακατεμένο με λίγη τύρφη και αρκετή άμμο ποταμίσια. Μην ξεχνάτε πάνω από τις τρύπες της βάσης της γλάστρας να τοποθετήσετε αρκετά χαλίκια για καλή αποστράγγιση.

*Το χώμα που βγαίνει από το άνοιγμα καλό είναι να  εμπλουτίζεται με κοπριά ή τύρφη ή φυλλόχωμα και μετά να χρησιμοποιείται στη φύτευση.

ekrem osmanoglu 90srujjpqP4 unsplash 1

Προσοχή:

Όταν φυτεύετε τριανταφυλλιές, που δεν βρίσκονται σε γλάστρα, καλό είναι να μην ενοχλείτε τις γυμνές ρίζες τους. Επίσης, αν προμηθευτείτε φυτά σε δοχεία, φροντίστε  κατά τη μεταφύτευση να μεταφερθεί ακέραια η μπάλα χώματος, που περιέχει τις ρίζες. Και στις δύο περιπτώσεις κλαδέψτε αρκετά τους βλαστούς, αν δεν έχει ήδη γίνει η εργασία αυτή από το φυτώριο, που τις “ετοίμασε”.