Subscribe Now

* You will receive the latest news and updates on your favorite celebrities!

Trending News

Άρθρο

Φυτά πάνω σε ράφι:   Κρεμαστοί κήποι σε μικρές γλάστρες
Ζωντανή διακόσμηση

Φυτά πάνω σε ράφι: Κρεμαστοί κήποι σε μικρές γλάστρες 

Μπορούν να ζήσουν μακριά από το δάπεδο και με βλαστούς, που γέρνουν με χάρη, να στολίσουν με επιτυχία ψηλές θέσεις.

Από τον Νοέμβριο και μετά, φροντίστε τη διακόσμηση του σπιτιού, χρησιμοποιώντας φυτά που ομορφαίνουν και “ζεσταίνουν” το περιβάλλον, χωρίς να ξεχνάτε και τις ψηλές θέσεις. Ειδικά όταν χαμηλά δεν υπάρχει αρκετός ελεύθερος χώρος για μεγάλες γλάστρες. Επιλέξτε λοιπόν, διάφορα σημεία, τα οποία έχουν τις προϋποθέσεις για να δεχτούν τα κρεμοκλαδή φυτά, τις παρουσίες με τα πράσινα φυλλαράκια, που συχνά γίνονται ένα όμορφο φόντο για χρωματιστές πινελιές από πέταλα λουλουδιών.

Ανάμεσα στα φυτά που ζουν πάνω σε ράφι, καθώς και σε άλλες “ψηλές” θέσεις ξεχωρίζουν ο αισχύνανθος, η κολουμνέα και ο φίκος ο νάνος, που μπορείτε να ανακαλύψετε εύκολα σε φυτώρια ή και ανθοπωλεία. Συντηρούνται εύκολα και με την πάροδο του χρόνου θα σας αποδείξουν ότι πρόκειται για φυτά με μεγάλες δυνατότητες, παρά το μικρό τους μέγεθος.

Φτιάξτε μικρούς κρεμαστούς κήπους μακριά από το δάπεδο του σπιτιού, χρησιμοποιώντας φυτά πάνω σε ράφι,

Κατάλληλα σημεία:

Τα συγκεκριμένα είδη μπορούν να φιλοξενηθούν σε μικρές γλάστρες πάνω σε ράφια, ψηλά έπιπλα, ειδικά στηρίγματα και διακοσμητικούς στύλους ή σε κρεμαστά φυτοδοχεία για να χρωματίσουν διάφορες γωνιές και να ζωηρέψουν τα ψυχρά υλικά. Ακόμα και ένα από αυτά, καταφέρνει να μεταμορφώσει την όψη του χώρου του και να ζωντανέψει το περιβάλλον. Εμπιστευθείτε όμως και τους συνδυασμούς τους σε κάπως πλατιά, αλλά χαμηλά δοχεία για να πετύχετε μια πλούσια και ποικιλόμορφη κρεμοκλαδή βλάστηση. Μην ξεχνάτε ότι όλα είναι ιδανικά για το σαλόνι, το καθιστικό, την κουζίνα, αλλά και το μπάνιο.

Αισχύνανθος ή τριχόσπερμο σε φωτεινά μέρη

Έχει όμορφα σαρκώδη φύλλα πάνω σε μακρείς βλαστούς, που καθώς κρέμονται γυρνούν ελαφρά στην άκρη. Τέλη άνοιξης με καλοκαίρι η διακοσμητική αξία του ενισχύεται με παράξενα κατακόκκινα λουλούδια. Χρειάζεται έντονο ή μέτριο φωτισμό και καλύτερα ζεστές θέσεις.

Φροντίζετε…

χωρίς συχνό πότισμα. Το χειμώνα ποτίζετε ελάχιστα, ώστε το φυτό να ξεκουραστεί. Από άνοιξη μέχρι και φθινόπωρο δίνετε αρκετό νερό σε κανονικά διαστήματα. Για να το βοηθήσετε χορηγήστε υδατοδιαλυτό λίπασμα, κάθε μήνα άνοιξη και καλοκαίρι. Μην ξεχνάτε να αραιώνετε τους παλιούς βλαστούς.

Κολουμνέα σε “μέτριες” συνθήκες

Οι βλαστοί της είναι πιο μεγάλοι από εκείνους του αισχύνανθου και όπως αναπτύσσονται πέφτουν έντονα προς τα κάτω. Ανάμεσα στα πρασινωπά φύλλα της, κυρίως την άνοιξη, εμφανίζονται πορτοκαλοκόκκινα μακρόστενα λουλούδια. Ζει καλά σε μέρη με μέτριο φωτισμό και μέτρια θερμοκρασία. Δεν της αρέσει να μένει σε πολύ ψηλές θέσεις, επειδή δεν αντέχει σε πολύ ξηρή ατμόσφαιρα.

Φροντίζετε…

ποτίζοντας και λιπαίνοντας, όπως στον αισχύνανθο. Την άνοιξη κλαδέψτε για να πετάξει εύκολα νέους βλαστούς και συγχρόνως αφαιρέστε τους παλιούς.

Φίκος ο νάνος για δυσκολότερες καταστάσεις

Μπορεί να μην ανθίζει, αλλά οι μακρείς λεπτοί βλαστοί με τα ανοιχτοπράσινα μικρά φύλλα απλώνονται όμορφα και στολίζουν, χωρίς κραυγαλέους τόνους. Δεν ενοχλείται αν έχει στη διάθεσή του ακόμα και λίγο φως.

Φροντίζετε…

με κανονικό, μάλλον αραιό και ποτέ υπερβολικό πότισμα. Λιπαίνετε άνοιξη και καλοκαίρι κάθε μήνα. Το Μάρτιο κορυφολογείτε ελαφρά για να αποχτήσει το σχήμα που θέλετε.

ΠΡΟΣΟΧΗ:

  • Στην υγρασία. Όλα τα φυτά, ακόμα και τα κρεμοκλαδή που προορίζονται για “υψηλή” διακόσμηση, δεν αγαπούν το ξηρό περιβάλλον. Επειδή όμως στις θέσεις μακριά από το δάπεδο η ατμόσφαιρα δεν είναι και τόσο υγρή, χρειάζονται κάπου-κάπου ψεκασμό με καθαρό νερό, ειδικά το χειμώνα με την θέρμανση, αλλά και το καλοκαίρι με τη ζέστη.
  • Στη μεταφύτευση. Είναι απαραίτητη για να αναπτυχθούν τα φυτά σας. Κάντε τη καλύτερα την άνοιξη, αλλά μόνο όταν οι ρίζες βγουν έξω από τη γλάστρα, χρησιμοποιώντας ένα έτοιμο ελαφρύ μείγμα για φυτά εσωτερικού χώρου ή τύρφη με φυλλόχωμα και περλίτη. Καλό είναι να προσθέσετε και λίγα βρύα, που μπορείτε να βρείτε στην αγορά.

Related posts

Αφήστε μια απάντηση

Required fields are marked *