Επιλέξτε φυτά για να ζήσουν μακριά από το δάπεδο και με κρεμαστούς βλαστούς, να στολίσουν με επιτυχία ψηλές θέσεις.

Από τον Νοέμβριο και μετά, μέσα στον χειμώνα, φροντίστε τη διακόσμηση του σπιτιού, χρησιμοποιώντας φυτά που ομορφαίνουν και “ζεσταίνουν” το περιβάλλον, χωρίς να ξεχνάτε και τις ψηλές θέσεις. Ειδικά, όταν χαμηλά, πάνω στο δάπεδο, δεν υπάρχει αρκετός ελεύθερος χώρος για μεγάλες γλάστρες. Επιλέξτε λοιπόν, διάφορα σημεία, τα οποία πληρούν τις προϋποθέσεις για να δεχτούν φυτά με περιορισμένες διαστάσεις σε μικρές γλάστρες και κυρίως, κρεμοκλαδείς παρουσίες.

Ανάμεσα στα φυτά που ζουν πάνω σε ράφιa, καθώς και σε άλλες “ψηλές” θέσεις ξεχωρίζουν ο αισχύνανθος, η κολουμνέα και ο φίκος ο νάνος, που μπορείτε να ανακαλύψετε σε φυτώρια ή και ανθοπωλεία. Συντηρούνται εύκολα και με την πάροδο του χρόνου θα σας αποδείξουν ότι πρόκειται για φυτά με μεγάλες δυνατότητες, παρά το μικρό τους μέγεθος.

Πάνω σε ράφια μπορείτε να τοποθετήσετε διάφορα φυτικά είδη σε γλάστρες και σε γυάλες (terrarium), αρκεί να μην ενοχλούν και νρα έχουν στη διάθεσή τους το απαραίτητο φως.
Πάνω σε ράφια μπορείτε να τοποθετήσετε διάφορα φυτικά είδη σε γλάστρες και σε γυάλες ( terrarium ), αρκεί να έχουν στη διάθεσή τους το απαραίτητο φως.

Κατάλληλα σημεία:

Τα συγκεκριμένα είδη μπορούν να φιλοξενηθούν σε μικρές γλάστρες πάνω σε ράφια, ψηλά έπιπλα, ειδικά στηρίγματα και διακοσμητικούς στύλους ή σε κρεμαστά φυτοδοχεία, ώστε να “χρωματίσουν” διάφορες γωνιές και να ζωηρέψουν τα ψυχρά υλικά. Ακόμα και ένα από αυτά, καταφέρνει να μεταμορφώσει την όψη του χώρου του και να ζωντανέψει το περιβάλλον. Εμπιστευθείτε όμως, και τους συνδυασμούς τους, σε κάπως πλατιά, αλλά χαμηλά δοχεία, ώστε να πετύχετε μια πλούσια και ποικιλόμορφη κρεμοκλαδή βλάστηση. Μην ξεχνάτε ότι όλα είναι ιδανικά για το σαλόνι, το καθιστικό, την κουζίνα, αλλά και το μπάνιο.

Αισχύνανθος ή τριχόσπερμο σε φωτεινά μέρη

Ο αισχύνανθος ( Aeschynanthus speciosus ) έχει όμορφα σαρκώδη φύλλα πάνω σε μακρείς βλαστούς, οι οποίοι καθώς κρέμονται, γυρνούν ελαφρά στην άκρη. Τέλη άνοιξης με καλοκαίρι, η διακοσμητική αξία του ενισχύεται από μπουκετάκια με παράξενα μακρόστενα κατακόκκινα λουλούδια. Χρειάζεται έντονο ή μέτριο φωτισμό -όχι απευθείας ήλιο- και καλύτερα ζεστές θέσεις.

Φροντίζετε…

…χωρίς συχνό πότισμα. Τον χειμώνα ποτίζετε ελάχιστα, ώστε το φυτό να ξεκουραστεί. Από άνοιξη μέχρι και φθινόπωρο δίνετε αρκετό νερό σε κανονικά διαστήματα. Για να το βοηθήσετε χορηγήστε υδατοδιαλυτό βιολογικό λίπασμα, κάθε μήνα άνοιξη και καλοκαίρι. Μην ξεχνάτε να αραιώνετε τους παλιούς βλαστούς μετά την άνθηση.

Η εντυπωσιακή κολουμνέα, συγγενής του αισχύνανθου με παρόμοια βλάστηση και άνθηση.
Η εντυπωσιακή κολουμνέα είναι συγγενής του αισχύνανθου με παρόμοια βλάστηση και άνθηση.

Κολουμνέα σε “μέτριες” συνθήκες

Η κολουμνέα ( Columnea sp. ) εμφανίζει βλαστούς πιο μεγάλους από εκείνους του συγγενή της αισχύνανθου και όπως αναπτύσσονται, πέφτουν έντονα προς τα κάτω. Ανάμεσα στα πρασινωπά φύλλα της, κυρίως την άνοιξη, εμφανίζονται πορτοκαλοκόκκινα μακρόστενα λουλούδια. Ζει καλά σε μέρη με μέτριο φωτισμό και μέτρια θερμοκρασία. Δεν της αρέσει να μένει σε πολύ ψηλές θέσεις, επειδή δεν αντέχει σε πολύ ξηρή ατμόσφαιρα και ενοχλείται πολύ από τον ήλιο.

Θυμηθείτε: Φθινόπωρο και ειδικά χειμώνα, πρέπει να βρίσκεται σε χώρο με θερμοκρασία κοντά στους 16 με 18 βαθμούς Κελσίου, ώστε να προετοιμαστεί για την εαρινή άνθηση.

Φροντίζετε…

…ποτίζοντας και λιπαίνοντας, όπως στον αισχύνανθο. Μετά την άνθηση, κλαδέψτε για να “πετάξει” εύκολα νέους βλαστούς και συγχρόνως, αφαιρέστε τους παλιούς και εξασθενημένους.

Φίκος ο νάνος για δυσκολότερες καταστάσεις

Ο φίκος ο πούμιλα ( Ficus pumila ) μπορεί να μην ανθίζει, αλλά οι μακρείς λεπτοί βλαστοί με τα ανοιχτοπράσινα μικρά και πλατιά φυλλαράκια απλώνονται όμορφα και στολίζουν, χωρίς κραυγαλέους τόνους. Δεν ενοχλείται αν έχει στη διάθεσή του ακόμα και λίγο φως. Είναι ιδανικός για φύτευση σε γυάλα (terrarium).

Φροντίζετε…

…με κανονικό, μάλλον αραιό και ποτέ υπερβολικό πότισμα. Λιπαίνετε άνοιξη και καλοκαίρι κάθε μήνα. Τον Μάρτιο κορφολογείτε ελαφρά, ώστε να αποχτήσει το σχήμα που θέλετε.

ΠΡΟΣΟΧΗ:

  • Στην υγρασία. Όλα τα φυτά, ακόμα και τα κρεμοκλαδή που προορίζονται για “υψηλή” διακόσμηση, δεν αγαπούν το ξηρό περιβάλλον. Επειδή όμως, στις θέσεις μακριά από το δάπεδο η ατμόσφαιρα δεν είναι και τόσο υγρή, χρειάζονται κάπου-κάπου ψεκασμό με καθαρό νερό, ειδικά τον χειμώνα με την θέρμανση, αλλά και το καλοκαίρι με τη ζέστη.
  • Στη μεταφύτευση. Είναι απαραίτητη για να αναπτυχθούν τα φυτά σας. Κάντε τη, καλύτερα την άνοιξη -εκτός από την κολουμνέα, που προτιμά νωρίς το φθινόπωρο- και μόνο όταν οι ρίζες βγουν έξω από τη γλάστρα, χρησιμοποιώντας ένα έτοιμο ελαφρύ μείγμα για φυτά εσωτερικού χώρου ή τύρφη με φυλλόχωμα και περλίτη. Καλό είναι να προσθέσετε και λίγα βρύα, που μπορείτε να βρείτε στην αγορά.

Πάνω σε ράφια και σε έπιπλα μπορείτε να τοποθετήσετε -εκτός από κρεμοκλαδή- διάφορα φυτά με όρθια ανάπτυξη, όπως πεπερόμια, αλόη, παχύφυτα και κάκτους, αλλά και μικρής ανάπτυξης φίκο βενιαμίν, ζάμμια, δράκαινα, σπαθίφυλλο κ.ά.