Κόκκινες, γλυκές και μυρωδάτες, οι φράουλες, δεν παράγονται μόνο σε μεγάλες εκτάσεις και θερμοκήπια. Τα μικρά φυτά τους είναι πρόθυμα να ζήσουν κοντά σας, στη βεράντα, την αυλή, την ταράτσα, ακόμα και μέσα στο σπίτι, αρκεί να τα φροντίσετε όπως τους αξίζει και έτσι, να σας χαρίσουν τους μικρούς πολύτιμους καρπούς!

Η άγρια φραουλιά του δάσους παράγει, συνήθως από Μάιο μέχρι Αύγουστο, μικρούς, αλλά πολύ γλυκούς καρπούς. Και μπορεί να  τη συναντήσετε -μεταξύ άλλων- κάπου στην Ήπειρο, στον Όλυμπο, στην Ημαθία, ακόμα και στην Κέρκυρα.
Η άγρια φραουλιά του δάσους παράγει, συνήθως από Μάιο μέχρι Αύγουστο, μικρούς, αλλά πολύ γλυκούς καρπούς. Και μπορεί να τη συναντήσετε -μεταξύ άλλων- κάπου στην Ήπειρο, στον Όλυμπο, στην Ημαθία, ακόμα και στην Κέρκυρα.

Η φραουλιά (Fragaria sp. της οικογένειας Rosaceae) καλλιεργείται από πολύ παλιά και σήμερα παρουσιάζει αρκετές ποικιλίες με διάφορα χαρακτηριστικά και κυρίως, με μεγάλους όμορφους και νόστιμους καρπούς. Αντίθετα, μικρούς, αλλά πιο γευστικούς και περισσότερο αρωματικούς, παράγει η φραουλιά του δάσους (Fragaria vesca). Η χαμοκέρασος ή χαμαικέρασος, όπως αλλιώς αποκαλείται, ζει ελεύθερη, ακόμα και στην Ελλάδα, σε ορισμένα μέρη. Πάντως, όπως και να’ χει, το φυτό αυτό είναι μοναδικό και αξίζει τις φροντίδες σας. Ίσως μάλιστα, δεν είναι καθόλου τυχαίο το ότι ανήκει στην ίδια οικογένεια με τη σπουδαία τριανταφυλλιά και ως σημαντικό χαρακτηριστικό της, σύμφωνα με τη Βοτανοθεραπευτική, είναι η αντικαταθλιπτική της ιδιότητα.

Αφορμή και αιτία      

Στη βεράντα ή και μέσα στο σπίτι, όποια ποικιλία και αν επιλέξετε από εκείνες της αγοράς, θα αναπτυχθεί εύκολα.  Αρκεί βέβαια, να υπάρχουν οι σωστές συνθήκες και φυσικά, να προσφέρετε τις απαραίτητες φροντίδες. Σίγουρα η προσπάθεια αξίζει, επειδή το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό σε εμφάνιση και αποδοτικό σε γευστικούς καρπούς. Οι αρωματικές φράουλες με το έντονο κόκκινο χρώμα θα παρουσιαστούν μπροστά σας σιγά-σιγά μέσα στην άνοιξη και θα δημιουργήσουν μια όμορφη εικόνα, που συνδυάζεται θαυμάσια με το πράσινο φόντο των φύλλων.

Και μην ξεχνάτε: οι νόστιμοι καρποί εκτός από το ότι τρώγονται ευχάριστα νωποί, έχουν λίγες θερμίδες, τονώνουν τον οργανισμό και βοηθούν στην αποτοξίνωσή του, επειδή διαθέτουν πολλά σημαντικά στοιχεία, όπως ασβέστιο, ιώδιο, σίδηρο και κυρίως βιταμίνη C.

Με προσοχή και χωρίς να σκορπίσετε τη μπάλα χώματος με τις ρίζες, μεταφυτέψτε τη νεαρή φραουλιά σας. Εκτός από όμορφα φύλλα, σίγουρα θα έχει και λίγα άνθη, τα οποία μπορεί να δώσουν φράουλες στη δικιά σας γλάστρα.
Με προσοχή και χωρίς να σκορπίσετε τη μπάλα χώματος με τις ρίζες, μεταφυτέψτε τη νεαρή φραουλιά σας. Εκτός από όμορφα φύλλα, σίγουρα θα έχει και λίγα άνθη, τα οποία μπορεί να δώσουν φράουλες στη δικιά σας γλάστρα.

Καλή αρχή

Απρίλιο με Μάιο, αλλά και Σεπτέμβριο με Οκτώβριο, θεωρούνται τα πλέον κατάλληλα χρονικά διαστήματα για φύτευση. Προμηθευτείτε από κάποιο φυτώριο που εμπιστεύεστε, μικρές φραουλιές και φυτέψτε τις σε μεγάλες ζαρντινιέρες στη σειρά, αφήνοντας μεταξύ τους απόσταση 30 εκ.. Σε μέτριες γλάστρες καλλιεργήστε μόνο ένα φυτό.

Χρησιμοποιήστε φυλλόχωμα με τύρφη και περλίτη ή έστω ένα πλούσιο μείγμα για φυτά εσωτερικού χώρου. Για μια καλή αρχή, ανακατέψτε και καθαρό κομπόστ στο βασικό χώμα. Φυσικά, δώστε προσοχή και στα ανοίγματα αποστράγγισης, ώστε να υπάρχουν στη βάση των φυτοδοχείων και επάνω τους τοποθετήστε λίγες πετρούλες ή καθαρά χαλίκια.

Η φραουλιά χρειάζεται “ελαφρύ” χώμα με καλή αποστράγγιση. Σε “βαρύ” μείγμα το φυτό δυσκολεύεται να αναπτυχθεί και να παράγει καρπούς.

Προσοχή στην αγορά σας:

Όταν πρόκειται να επιλέξετε νεαρές φραουλιές, προτιμήστε φυτά με παχείς βλαστούς στη βάση (στο “λαιμό” του φυτού), με καλή διακλάδωση, με όμορφα καταπράσινα μεγάλα φύλλα και με νέα μικρά υγιή φύλλα, δείγμα ότι υπάρχει δύναμη για αναβλάστηση, η οποία θα συνεχιστεί στο χώρο σας.

Δροσιά και φως

Η καλλιέργεια της φραουλιάς μπορεί να γίνει σε διάφορα μικρά ή μεγαλύτερα φυτοδοχεία, σε κρεμαστές γλάστρες ή σε ψηλές ζαρντινιέρες, σε ημισκιερούς εξωτερικούς ή σε φωτεινούς εσωτερικούς χώρους.

Ειδικά μέσα στο σπίτι, φροντίστε η γύρω ατμόσφαιρα να διατηρείται υγρή και τον χειμώνα μεγαλώστε το φυτό της μακριά από πηγές θέρμανσης και καλοριφέρ. Το ξηρό περιβάλλον δεν την ευνοεί και η ζέστη τους ψυχρούς μήνες δεν της επιτρέπει να ανθίσει και να καρποφορήσει κανονικά, επειδή τότε έχει ανάγκη από χαμηλές θερμοκρασίες.

Αν η τοποθεσία σας είναι δροσερή και δεν χαρακτηρίζεται από πολύ ψυχρό χειμώνα, αφήστε τη όλο τον χρόνο έξω, μακριά όμως, από τις ζεστές μεσημεριανές ακτίνες του ήλιου, ειδικά τους θερμούς μήνες.

Σε γλάστρα, πάντα έχετε το πλεονέκτημα -σε σχέση με το έδαφος, επειδή μπορείτε να αλλάξετε θέση στη φραουλιά σας αργά το φθινόπωρο, αν βρίσκεστε σε πολύ ψυχρή περιοχή. Απλά τη μεταφέρετε για να περάσει τον χειμώνα σε κατάλληλο εσωτερικό χώρο ή σε μια καλά προφυλαγμένη φωτεινή ή ημισκιερή εξωτερική θέση.

Νερό και τροφή

Από νωρίς την άνοιξη και μετά, στο χώμα είναι ανάγκη να διατηρείται πάντα υγρασία, ειδικά το καλοκαίρι.  Αυτό επιτυγχάνεται με τακτικό -ακόμα και καθημερινό- ελαφρύ πότισμα. Προσοχή: το πολύ νερό και ιδιαίτερα όταν μένει στάσιμο, σαπίζει τις ρίζες και καταστρέφει τους καρπούς της φραουλιάς. Τον χειμώνα χρειάζεται αραιό πότισμα.

Για να τη βοηθήσετε περισσότερο, Μάρτιο και Σεπτέμβριο προσθέστε λίγο κομπόστ και αν θέλετε, χορηγήστε και στο ενδιάμεσο χρονικό διάστημα, κάθε μήνα, ακόμα και Οκτώβριο, μια ελαφρά δόση πλήρους βιολογικού λιπάσματος.

Προσοχή στις ασθένειες:

Ο βοτρύτης (Botrytis cinerea) και άλλες μυκητολογικές ασθένειες καραδοκούν και μπορεί να καταστρέψουν τη φραουλιά σας. Αποφύγετε την υπερβολική υγρασία στο χώμα και στην ατμόσφαιρα. Μην καταβρέχετε τα φύλλα και μην αφήνετε τις φράουλες να ακουμπούν στο χώμα. Κατευθύνετε τα φρούτα μακριά από το εδαφικό μείγμα και βοηθήστε τα καλύτερα να πέφτουν έξω από τη γλάστρα.

Όταν δεν μπορείτε να αποφύγετε την επαφή των καρπών με το υγρό χώμα, καλύψτε την ελεύθερη επιφάνειά του με λεπτό τεμαχισμένο άχυρο ή με βιοδιασπώμενη μεμβράνη, όπως γίνεται και σε καλλιέργεια επί εδάφους.

Κόψτε στεγνούς καρπούς, όταν ωριμάσουν, μαζί με ένα μικρό κομμάτι μίσχου.
Κόψτε στεγνούς καρπούς, όταν ωριμάσουν, μαζί με ένα μικρό κομμάτι μίσχου.

Όταν γίνεται πότισμα με “σκληρό” νερό (πολλά άλατα) ή όταν πραγματοποιούνται ακανόνιστα ποτίσματα και ορισμένα υπερβολικά σε ποσότητα, δημιουργείται πρόβλημα με χλώρωση -κιτρίνισμα- στα φύλλα της φραουλιάς, σύμπτωμα τροφοπενίας (έλλειψης) σιδήρου από το φυτό, επειδή το ασβέστιο συγκρατεί τον σίδηρο. Άμεσα, χρειάζονται αντικατάσταση μείγματος και τακτοποίηση ποτίσματος.

Η παραγωγή σας

 Αν φυτέψετε άνοιξη, θα πάρετε λίγους καρπούς φέτος. Αν φυτέψετε το φθινόπωρο, επίσης η παραγωγή σας θα είναι μικρή την ερχόμενη άνοιξη. Την επόμενη χρονιά όμως, η καλλιέργειά σας θα είναι πολύ πιο αποδοτική. Μάλιστα, μπορείτε να ανακαλύψετε και να φιλοξενήσετε δίφορες ή και πολύφορες ποικιλίες, που μπορούν να ανθίσουν και να καρποφορήσουν περισσότερες φορές μέσα στον ίδιο χρόνο. Πάντως, αν η περιοχή σας έχει ψυχρό χειμώνα, περιμένετε φρούτα μετά τον Απρίλιο, ενώ αν βρίσκεστε σε ζεστό μέρος, θα δείτε τις πρώτες φράουλες μέσα στον Μάρτιο.

Η συγκομιδή:

Mόλις οι καρποί ωριμάσουν, πρέπει να τους κόψετε προσεχτικά και μάλιστα, όταν δεν έχουν υγρασία επάνω τους. Xρησιμοποιήστε ένα καλό ψαλιδάκι ή τις άκρες των δαχτύλων σας και κόψτε τον μίσχο τους, “τσιμπώντας” με τα νύχια σας.

Η αντικατάσταση:

Για καλύτερα αποτελέσματα, μιμηθείτε τους επαγγελματίες καλλιεργητές και το πολύ κάθε τρία χρόνια, φυτέψτε νέα φυτά.

fraoules 01
Κατευθύνετε τους καρπούς σας μακριά από το χώμα.

Θυμηθείτε:     

  • Διακοσμήστε το μπαλκόνι σας με φραουλιές σε κρεμαστά δοχεία και απολαύστε τους κόκκινους καρπούς σε πράσινο φόντο, που θα ζωηρέψουν την ανοιξιάτικη ατμόσφαιρα.
  • Τα μικρά φρούτα τρώγονται ευχάριστα φρέσκα, χωρίς να επιβαρύνουν τον οργανισμό με πολλές θερμίδες.  Για καλύτερη γεύση προσθέσετε λίγη ζάχαρη ή χυμό από λεμόνι.
  • Εκτός από τις διάφορες “ιαματικές” ικανότητες που τους αποδίδει η Βοτανοθεραπευτική, οι φράουλες έχουν και καλλυντικές ιδιότητες, αφού φροντίζουν τα χείλη, αλλά και την επιδερμίδα του προσώπου.
  • Καταναλώστε τις δικές σας φράουλες άμεσα ή διατηρήστε τις για λίγες ημέρες στο ψυγείο. Πριν τις φάτε, πλύντε τις καλά με καθαρό τρεχούμενο νερό.

Προσοχή: υπάρχει περίπτωση οι φράουλες να ερεθίσουν και να παρουσιάσουν στο δέρμα κοκκινίλες, λόγω αλλεργίας ή ακόμα και να γίνουν δύσπεπτες για ορισμένους με ευαίσθητο στομάχι.