Η φραγκοσυκιά, κυρίως Αύγουστο και Σεπτέμβριο, ωριμάζει τους χυμώδεις καρπούς της και σας προκαλεί να τους δοκιμάσετε και γιατί όχι, και να τους παράγετε μόνοι σας, αρκεί να την πολλαπλασιάσετε από τα άγρια φυτά της.
Αυτοφυής ή όχι
Η φραγκοσυκιά ή οπουντία (Opuntia ficus της οικογένειας Cactaceae) μεγαλώνει ελεύθερη σε ζεστές περιοχές, κυρίως κοντά στη θάλασσα, σε έδαφος φτωχό ή και πετρώδες, ακόμα και με μεγάλη κλίση, όπου συγκρατεί το χώμα και το προστατεύει από τη διάβρωση.
Εξελίσσεται σε ένα εντυπωσιακό κάκτο με ύψος ακόμα και πάνω από 3 μέτρα. Μάιο με Ιούνιο βγάζει μεγάλα κίτρινα άνθη, τα οποία εξελίσσονται -Αύγουστο και Σεπτέμβριο- στα φραγκόσυκα, που ανάλογα με την ποικιλία έχουν αποχρώσεις του κίτρινου ή του κόκκινου.
Η φραγκοσυκιά “ξεφυτρώνει” σε πολλές περιοχές της Ελλάδας και προσαρμόζεται θαυμάσια σε μέρη με ξηροθερμικές συνθήκες, ενώ δεν αντέχει σε θέσεις με πολύ ψυχρό χειμώνα. Μάλιστα, η καλλιέργεια της προωθείται ( https://www.agro24.gr/agrotika/proionta/georgia/nees-kalliergeies/kainotomes-efarmoges-se-trofima-apo-fragkosyko ), επειδή κυρίως το προϊόν της, τα νόστιμα φρούτα, τα φραγκόσυκα, διαθέτουν σπουδαίες οργανοληπτικές ιδιότητες, αλλά και σημαντικές διατροφικές περιεκτικότητες.
Οι καρποί
Σημαντικά οφέλη
Σύμφωνα με επιστημονικά τεκμηριωμένο άρθρο, ενημερωμένο από συμπεράσματα ιατρικών μελετών μέχρι τις 25 Αυγούστου 2021 ( https://www.healthline.com/nutrition/prickly-pear-benefits ), μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι “το μαγνήσιο, το κάλιο και το ασβέστιο στα φραγκόσυκα είναι βασικά θρεπτικά συστατικά για την υγιή αρτηριακή πίεση, ενώ η βιταμίνη C παίζει σημαντικό ρόλο στην υγεία του ανοσοποιητικού συστήματος”. Επίσης, μετά από σχετική ανάλυση, επισημαίνεται ως περίληψη το εξής: “Μελέτες δείχνουν ότι το φραγκόσυκο μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους, να προωθήσει την υγεία του δέρματος και των μαλλιών, να βελτιώσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και λίπους στο αίμα και να προστατεύσει το συκώτι. Ωστόσο, απαιτείται περισσότερη έρευνα.”.
Ποτέ με γυμνά χέρια
Αν εντοπίσετε μια φραγκοσυκιά με ώριμους καρπούς, πλησιάστε τη μόνο αν είστε εφοδιασμένοι με προστατευτικά γάντια ή έστω με ένα κομμάτι γερό ύφασμα και ένα μαχαιράκι. Επιλέξτε μια ώρα νωρίς το πρωί ή αργά το απόγευμα, τότε που τα αγκάθια της είναι πιο μαλακά, λόγω υγρασίας.
Για τον καθαρισμό, αφήστε τα ώριμα φραγκόσυκα μέσα σε κρύο νερό για μία ώρα τουλάχιστον, για να μαλακώσουν τα αγκάθια. Μετά, χειριστείτε τα καλύτερα με γάντια. Σε κάθε φρούτο, κόψτε αρχικά τις άκρες του και στη συνέχεια κάνοντας μία κάθετη τομή, ξεφλουδίστε περιμετρικά -με τη βοήθεια ενός μικρού μαχαιριού.
Ο πολλαπλασιασμός
Η φραγκοσυκιά είναι ένας κάκτος με δενδρώδη μορφή. Οι βλαστοί της είναι πεπλατυσμένοι και μοιάζουν με παχιά φύλλα, τα οποία ονομάζονται κλαδόφυλλα. Με τη βοήθεια αυτών των “φύλλων” η φραγκοσυκιά πολλαπλασιάζεται πολύ εύκολα και μπορεί να μεγαλώσει στον κήπο σας, ακόμα και σε μια γλάστρα στη βεράντα, αλλά σε ένα περιορισμένο δοχείο ως φυτό εσωτερικού χώρου, κοντά σε ένα φωτεινό παράθυρο, όταν είναι μικρή.
Αν στην περιοχή των διακοπών σας, συναντήσετε τον ιδιόμορφο δενδρώδη κάκτο, προχωρήστε με προσοχή στην απόσπαση του κατάλληλου μοσχεύματος και στον περαιτέρω χειρισμό του, για να αποκτήσετε τη δικιά σας φραγκοσυκιά. Να θυμόσαστε ότι μετά τις 20 Αυγούστου και όλο τον Σεπτέμβριο είναι ιδανικό χρονικό διάστημα για να την πολλαπλασιάσετε.
Τα βήματα
1.Κόψτε ένα πλατύ τμήμα της οπουντίας, ένα κλαδόφυλλο. Πιάστε το προσεχτικά με εφημερίδα, για να μην ενοχληθείτε από τις μικρές σκληρές τρίχες, που ερεθίζουν το δέρμα.
2.Μετά την κοπή, που πρέπει να γίνει με προσοχή και με ένα κοφτερό μαχαίρι, ώστε η επιφάνεια της τομής να είναι ομαλή, το μόσχευμα παραμένει μία με δύο μέρες σε σκιερή θέση, ώστε να στεγνώσει η πληγή του. Έτσι, μπορείτε να το μεταφέρετε -μέσα σε εφημερίδα-αρκεί να το αφήνετε να παίρνει αέρα κατά τη διάρκεια του ταξιδιού.
3.Στη συνέχεια το μόσχευμα φυτεύεται πλαγιαστά με παράχωμα των 2/3 του μήκους του σε γλαστράκι με αφράτο χώμα ή ακόμα καλύτερα σε άμμο ποταμίσια και λίγο καλό χώμα κήπου.
4.Ποτίζετε ελαφρά και τοποθετείτε το δοχείο με το μόσχευμα σε μέρος με λίγο φως, φροντίζοντας να επαναλαμβάνονται τακτικές προσφορές μικρής ποσότητας νερού.
5.Αν το χώμα δεν παραμένει για καιρό στεγνό, το μόσχευμα θα ριζώσει σε δύο βδομάδες περίπου, οπότε και μεταφυτεύεται σε μεγαλύτερη γλάστρα με ένα στραγγερό μείγμα.
Μην ξεχνάτε: όταν η φραγκοσυκιά μεγαλώσει αρκετά δεν έχει ανάγκη από πότισμα, εκτός και αν βρίσκεται ακόμα σε γλάστρα.