Αν θέλετε ένα φυτό που θα ενισχύσει δυναμικά σε πράσινο το σπίτι σας, εμπιστευθείτε τον. Ο φίκος λυράτα εξελίσσεται σε ένα μεγάλο και ανθεκτικό φυτό με επιβλητικά φύλλα, που φροντίζουν επιμελώς τον καθαρισμό του αέρα των εσωτερικών χώρων. Προμηθευτείτε λοιπόν, ένα και μόνο φυτό του και εκμεταλλευτείτε την ανάσα του, την πρωτότυπη μορφή του και την εύκολη συντήρηση.

Ο φίκος λυράτα αποκαλείται έτσι, επειδή τα μεγάλα πράσινα κυματοειδή φύλλα του είναι περισσότερο πλατιά στο επάνω μέρος και θυμίζουν σχήμα λύρας. Η βλάστησή του μπορεί να “καλύψει” σε ύψος μια άνετη γωνιά ή να δημιουργήσει το φόντο σε άλλα χαμηλά φυτά, αφού συνήθως δεν σχηματίζει διακλαδώσεις και ξεπερνάει ακόμα και τα 2.00 μ.!

Ο φίκος λυράτα μεγαλώνει πολύ και   και ξεπερνά τα 2.00 μ. Αν θέλετε τα μεγάλα του φύλλα, αλλά πιο περιορισμένη ανάπτυξη φυτού, αναζητήστε την ποικιλία bambino, που δεν ξεπερνά εύκολα το 1.00 μ.
Ο φίκος λυράτα μεγαλώνει πολύ και ξεπερνά τα 2.00 μ. Αν θέλετε στο σπίτι σας τα μεγάλα του φύλλα, αλλά πιο περιορισμένη ανάπτυξη φυτού, αναζητήστε την ποικιλία bambino, που δεν ξεπερνά εύκολα το 1.00 μ.

Κατάλληλες θέσεις

  • Τοποθετήστε τον ξεχωριστό φίκο σας σε φωτεινές και ημισκιερές θέσεις. Μην τον εκθέτετε στον ήλιο, κυρίως τον μεσημεριανό.
  • Ζει άνετα μέσα στο σπίτι σε γωνιές με μέτρια θερμοκρασία, από15 έως 25 βαθμούς Κελσίου.
  • Αποφύγετε θέσεις, όπου σχηματίζονται συχνά ρεύματα αέρα, αλλά του κάνει καλό να αερίζεται κάπου-κάπου το δωμάτιό του.
  • Η ξηρή ατμόσφαιρα δεν του δημιουργεί ιδιαίτερο πρόβλημα, αν και τον βοηθάει ο τακτικός ψεκασμός με καθαρό νερό ή ακόμα καλύτερα το καθάρισμα των φύλλων με βρεγμένο πανί, ώστε να απομακρύνεται η σκόνη και να μπορεί να φιλτράρει πιο εύκολα τον αέρα.

Προσοχή: Όταν το φως δεν αρκεί στον φίκο, μπορεί να παρουσιαστούν καφέ κηλίδες κυρίως στα άκρα ή περιφερειακά, στην επιφάνεια των φύλλων. Επίσης, καστανά στίγματα στα φύλλα μπορεί να παρουσιαστούν με υπερβολικό πότισμα ή όταν δεν γίνεται καλή αποστράγγιση.

Νερό και τροφή

  • Από τον Νοέμβριο και κατά τη διάρκεια όλου του χειμώνα, ποτίζετε αραιά, χωρίς όμως να αφήνετε το χώμα του να στεγνώνει.
  • Ανεπαρκές, ελαφρύ ή υπερβολικό πότισμα μπορεί να προκαλέσει καφέ κηλίδες στα φύλλα και πτώση αυτών. Ρυθμίστε τις προσφορές νερού και ο φίκος σας θα ανακάμψει εύκολα.
  • Από νωρίς την άνοιξη, αυξήστε σε ποσότητα το νερό και προχωρώντας προς τους ζεστούς μήνες, ποτίζετε πιο συχνά, για να μπορούν να ξεδιψούν τα μεγάλα φύλλα του.
  • Από Μάρτιο έως και Οκτώβριο, με εξαίρεση τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, κάθε μήνα, χορηγήστε ένα πλούσιο οικολογικό λίπασμα. Ιδανικά, ενσωματώστε στο χώμα του ένα βιολογικό κομπόστ στην κατάλληλη δόση, νωρίς την άνοιξη.
fikos lyrata 2
Η μεταφύτευση είναι πολύ σημαντική. Όταν μεγαλώσει πολύ η γλάστρα και το φυτό, απλά ανανεώνεται το επιφανειακό χώμα με φρέσκο εμπλουτισμένο καθαρό φυλλόχωμα.

Μεταφύτευση και κλάδεμα

Το λίπασμα ή το κομπόστ ευνοεί την ανάπτυξη της βλάστησης, αλλά περισσότερο απαραίτητη φροντίδα για να μεγαλώσει ο φίκος σας είναι η μεταφύτευση σε καινούργια πιο άνετη γλάστρα. Το νέο χώμα που θα χρησιμοποιήσετε -μείγμα κυρίως από φυλλόχωμα, κοσμόστ και λίγη τύρφη- θα δώσει σημαντικά στοιχεία και θα ενισχύσει όλο το φυτό. Μεταφυτέψτε τον άνοιξη, κάθε δύο χρόνια. Όσο και αν αναπτυχθεί, δεν χρειάζεται κανονικό κλάδεμα, παρά μόνο λίγες κοπές για να διατηρήσει απλά το σχήμα, που εσείς θέλετε.

Προσοχή:

Tο κολλώδες υγρό, που βγαίνει από τα άκρα των κομμένων στελεχών, μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό. Πλύντε τα χέρια, αν έρθει σε επαφή με το δέρμα σας. Μάλιστα, εξαιτίας αυτού του υγρού ο φίκος λυράτα θεωρείται, όπως και άλλοι φίκοι, τοξικός για παιδιά και κατοικίδια. Αυτό ισχύει όμως, μόνο αν έρθουν σε επαφή με ανοιχτή “πληγή” του φυτού ή κυρίως, αν μασήσουν κάποιο φύλλο.