Ό, τι και να γίνει, όσο απαισιόδοξες και αν είναι κάποιες καταστάσεις, δεν είναι δυνατόν τον Φεβρουάριο να μην αισθανθείτε στην ατμόσφαιρα το άρωμα καλοκαιριού, σύμφωνα με την παροιμία του λαού μας. Θα δείτε τις ημέρες να μεγαλώνουν και θα νιώθετε πιο έντονα το άγγιγμα της γλυκιάς ανάσας του ήλιου: ξεπροβάλει πιο συχνά και προσπαθεί σιγά-σιγά να ξυπνήσει τη φύση και μαζί της τη νέα βλάστηση.

fevrouarios 28
Ακόμα και αν κάνει κρύο, μια βόλτα σε ένα πάρκο, θα σας πείσει ότι η άνοιξη πλησιάζει.

Η ιδέα του μήνα

Στη γιορτή των ερωτευμένων χαρίστε ένα πολύχρωμο μπουκέτο ανεμώνες ή μυρωδάτες φρέζιες. Είναι εντυπωσιακό και συγχρόνως λιτό, είναι πανέμορφο και εύκολα θα φανερώσει το γλυκό μήνυμά του, ακόμα και αν ο τελικός αποδέχτης είναι ο εαυτός σας. Η μικρή ανθοδέσμη απερίφραστα θα δηλώσει πως ακόμα και αν ο χειμώνας είναι παρών, η άνοιξη μπορεί να ανθίζει στην καρδιά των ανθρώπων που αγαπούν και ξέρουν να εκτιμούν τα λουλούδια.

fevrouarios 2
Οι πολύχρωμες ανεμώνες είναι πανέμορφες και ιδανικές για μια ευγενική και διακριτική χειρονομία.

Βασικές ενέργειες

σε εξωτερικούς χώρους

 • Στον κήπο και τη βεράντα τα φυτά διαισθάνονται ακόμα τον χειμώνα, παρά τα κάποια ολοφώτιστα χρονικά διαστήματα. Όσα δεν κλαδεύτηκαν, ειδικά δέντρα και θάμνοι, περιμένουν με χαρά τις απαραίτητες κοπές, για να προετοιμαστούν κατάλληλα και να “πετάξουν” σωστά, όταν ανέβουν οι θερμοκρασίες.
 • Μην ξεχνάτε ότι ακόμα και αν διανύουμε τον τελευταίο μήνα της ψυχρής εποχής, τα φυτά ακόμα χαλαρώνουν. Αν χρειαστεί δίνετε μόνο νερό και μάλιστα, όταν δεν βρέχει ή αν βρίσκονται κάτω από υπόστεγο και στεγνώνει εντελώς το χώμα τους.
 • Φυτεύετε φυλλοβόλους θάμνους, αναρριχώμενα και δέντρα. Αειθαλή είδη είναι προτιμότερο να εγκαταστήσετε προς το τέλος του μήνα και καλύτερα σε ζεστές περιοχές.
 • Φυτέψτε ακόμα φυλλοβόλα καρποφόρα και στις ζεστές περιοχές φυτέψτε ελιές.
 • Μετά τα μέσα του μήνα φυτέψτε και αειθαλή καρποφόρα, όπως είναι τα εσπεριδοειδή -πορτοκαλιές, λεμονιές, νεραντζιές και μανταρινιές- αλλά καλύτερα σε θερμά μέρη.
 • Περιποιηθείτε με το απαραίτητο κλάδεμα μηλιές ή αχλαδιές -αν δεν το έχετε ήδη κάνει- καθώς και κερασιές ή βυσσινιές. Με καλό καιρό κλαδέψτε ακόμα ροδακινιές και ελιές.
 • Κλαδέψτε οπωσδήποτε τους φυλλοβόλους θάμνοι, που ανθίζουν το καλοκαίρι ή και το φθινόπωρο, όπως είναι η κάσσια, ο ιβίσκος ο συριακός, η λαγκεστρέμια, η μπουτλέια και η καρυόπτερη.
fevrouarios 01
Τα μεγάλα και κάποιας ηλικίας γεράνια πρέπει οπωσδήποτε να κλαδευτούν τώρα, ώστε να ξανανιώσουν, αλλιώς τα φύλλα θα περιοριστούν στο επάνω μέρος της βλάστησης και η άνθηση θα είναι συγκρατημένη.
 • Προς το τέλος του μήνα κλαδέψτε αρκετά τα γεράνια και τις γαριφαλιές, ειδικά αν είναι προχωρημένης ηλικίας, ώστε να μπορέσουν να ξανανιώσουν.
 • Αν δεν κλαδέψατε τις τριανταφυλλιές, προλαβαίνετε ακόμα σε ψυχρές περιοχές. Όπου έχει αρχίσει να εμφανίζεται η νέα βλάστηση, καλό είναι να μην τις ενοχλήσετε, εκτός και αν είναι πολύ ανεπτυγμένες και έχουν λαίμαργα, αδύνατα και ξερά κλαδιά.

μέσα στο σπίτι

 • Ποτίζετε αραιά όλα τα φυτά, εκτός από εκείνα που αγαπούν πολύ την υγρασία, όπως είναι ο κύπερος και η νεφρολεπίδα, που είναι η πιο συνηθισμένη φτέρη. Επίσης, ποτίζετε συχνά και τα ανθισμένα είδη, όπως είναι  η αζαλέα, το κυκλάμινο και το αλεξανδρινό, αλλά και τα ανθισμένα βολβώδη, όπως νάρκισσους, τουλίπες, κρόκους και υάκινθους, που θα βρείτε σε ανθοπωλεία, έτοιμα να φιλοξενηθούν σε φωτεινά δωμάτια.
Τον Φεβρουάριο, μην ξεχνάτε το πότισμα των φυτών μέσα στο σπίτι.
Τον Φεβρουάριο, μην ξεχνάτε το πότισμα των φυτών μέσα στο σπίτι.
 • Αερίζετε πιο συχνά τα δωμάτια των φυτών, ώστε να μειώσετε τις αρνητικές επιπτώσεις από την ζεστή και ξηρή ατμόσφαιρα, αλλά και να ενισχύσετε σταδιακά την επικείμενη ανάπτυξή τους.
 • Εκμεταλλευτείτε τον καλό καιρό και ένα πρωινό, χωρίς κρύο βγάλτε τα φυλλώδη φυτά που μένουν στο σπίτι τον χειμώνα, έξω στην αυλή ή τη βεράντα. Καθαρίστε τα φύλλα τους με μαλακό πανί βρεγμένο σε καθαρό νερό ή απλώς καταβρέξτε τα και αφήστε τα για λίγες ώρες να χαρούν τον ήλιο και τον καθαρό αέρα.
fevrouarios 3
Ανανεώστε τα φυλλώδη φυτά εσωτερικού χώρου με μια μικρή μετακίνηση για λίγες ώρες.

Μηχανές και εργαλεία

Αυτός ο μήνας θεωρείται κατάλληλος για το κλάδεμα κυρίως των φυλλοβόλων ειδών και μάλιστα, των δέντρων. Θυμηθείτε όμως, ότι η μερική ή ολοκληρωτική κοπή των χοντρών κλαδιών χρειάζεται αλυσοπρίονο, όχι μόνο για τη σωστή αφαίρεση, αλλά και μετά, για έναν εύκολο τεμαχισμό.  Επιλέξτε λοιπόν, εγκαίρως ανάμεσα σε δυνατά μηχανήματα ποιότητας, για να κάνετε άψογες και σταθερές κοπές, χωρίς πολύ κόπο και με μεγάλη ασφάλεια. Μάλιστα, αν πρόκειται να κόβετε κλαδιά με μικρό πάχος, εντοπίστε το δικό σας τηλεσκοπικό αλυσοπρίονο, ένα μηχανικό κονταροπρίονο, με το οποίο θα φτάνετε και σε μεγάλα ύψη.

Στο λαχανόκηπο (σε κήπο και βεράντα)

 • Ξεκινήστε από τώρα -αν θέλετε- τη σπορά των καλοκαιρινών κηπευτικών, των φυτών της ντομάτας, της πιπεριάς, της μελιτζάνας και του αγγουριού- σε χαμηλά δοχεία, που θα τοποθετήσετε σε φωτεινές καλά προφυλαγμένες θέσεις της βεράντας ή της αυλής, πίσω από τζάμι ή πίσω από καλό διαφανές πλαστικό.
fevrouarios 25
Για το σπορείο σας, ανακατέψτε ένα καθαρό κομπόστ, όπως το compost posidonia® , με άμμο ποταμίσια σε
αναλογία 1:3. Καλό είναι για επιπλέον τροφή να προσθέσετε και ένα βιολογικό, οργανικό λίπασμα, όπως είναι το agrobiosol. Φροντίζετε να διατηρείται ελαφρά υγρασία και περιμένετε να ξεπροβάλλουν τα φυντάνια.
 • Τώρα μπορείτε να σπείρετε καρότο, αρακά, μαϊντανό, άνηθο και σέλινο σε λαχανόκηπο ή σε γλάστρες.

Θυμηθείτε:

 • Προετοιμάστε το έδαφος -για την εποχή της αναγέννησης- σε κενά παρτέρια, σε άδειους λαχανόκηπους, αλλά και στις γυμνές επιφάνειες κοντά σε φυτά, σκαλίζοντας και προσθέτοντας κομπόστ. Αν χρειαστεί, ενσωματώστε και τύρφη, ώστε να βελτιώσει τη δομή του εδάφους και να διευκολυνθούν η καλή αποστράγγιση και η σωστή ανάπτυξη των νεαρών φυτών.
 • Αν πέσει παγετός ή χιόνι μην πατάτε πάνω στο γκαζόν. Επιλέξτε μια μέρα με “γλυκό” καιρό για να το σκουπίσετε με μια τσουγκρανόσκουπα.