Νοέμβριο, αλλά και Δεκέμβριο, στην αγορά θα συναντήσετε μεγάλη ποικιλία φυτών. Είναι καιρός λοιπόν, να επισκεφτείτε τα φυτώρια και τα σχετικά γεωπονικά καταστήματα. Επί τόπου ή ακόμα και διαδικτυακά θα θαυμάσετε, θα γνωρίσετε και θα επιλέξετε τα δικά σας φυτά.

Αυτή την περίοδο μπορούν να φυτευτούν τα περισσότερα είδη θάμνων και δέντρων. Φυλλοβόλα* και αειθαλή** -εκτός από εσπεριδοειδή και φοινικοειδή- έχουν την δύναμη να εγκατασταθούν και να συνηθίσουν το νέο τους περιβάλλον στη βεράντα ή και στον κήπο. Έτσι η άνοιξη θα τα βρει εξοικειωμένα στους χώρους σας και θα ευνοήσει περισσότερο την ανάπτυξη της βλάστησης και την ένταση της άνθησης, που θα ακολουθήσει.

* Φυλλοβόλα αποκαλούνται τα φυτά, που μένουν με γυμνά κλαδιά το χειμώνα.

** Τα αειθαλή κρατούν τα φύλλα τους κάθε εποχή, ακόμα και όταν σημειώνονται χαμηλές θερμοκρασίες.

Επιλέξτε με προσοχή τα νέα σας δέντρα και τους καινούργιους σας θάμνους.
Επιλέξτε με προσοχή τα νέα σας δέντρα και τους καινούργιους σας θάμνους.

Οι προϋποθέσεις

Πριν αγοράσετε φυτά, έχετε το νου σας στα παρακάτω:

Η πρώτη και βασική επιλογή γίνεται σύμφωνα με τις συνθήκες που επικρατούν στον χώρο σας, καθώς και με τον σχεδιασμό και τη διαμόρφωση του μικρού τοπίου, που έχετε βάλει ως στόχο. Ένας ειδικός με γεωπονικές γνώσεις, θα σας βοηθήσει να ορίσετε τα φυτά που θέλετε, με κύρια βάση τον χώρο για τον οποίο προορίζονται. Όταν αυτό γίνει με το καλό, έχετε κάνει το πρώτο και σημαντικότερο βήμα.

Στη συνέχεια, αναζητώντας τα ονόματα για να προσδιορίσετε τα δικά σας φυτά, προσέξτε:

  • Μην επιλέγετε αειθαλή είδη με πολλά κίτρινα ή ξερά φύλλα.
  • Προμηθευτείτε ζωηρά φυτά και όχι αδύναμα με λεπτούς βλαστούς.
  • Προτιμήστε από ίδιας ηλικίας φυτά, εκείνα που έχουν χαμηλή και πλούσια βλάστηση, παρά ψηλή και φτωχή.
  • Θυμηθείτε ότι οι νεαροί πράσινοι οργανισμοί προσαρμόζονται πιο εύκολα, από τους μεγαλύτερους σε ηλικία.
  • Μην αγοράζετε φυτά με ύποπτα σημάδια σε βλαστούς, φύλλα ή άνθη.

Και διαδικτυακά

Σε περίπτωση που δεν μπορείτε να μεταβείτε σε κάποιο φυτώριο και επιθυμείτε να εφοδιαστείτε το φυτικό υλικό διαδικτυακά, εμπιστευθείτε τους ειδικούς. Επικοινωνήστε με αυτούς και ζητήστε πληροφορίες. Εκθέστε τους προβληματισμούς σας και θέστε τις προϋποθέσεις που σας αναφέραμε. Θα κάνουν ό, τι μπορούν για να αποχτήσουν την εμπιστοσύνη σας. Ούτως ή άλλως, στην ελληνική αγορά πλέον οι επαγγελματίες, που επίσημα διακινούν φυτά, πρέπει να είναι απόλυτα σύμφωνοι με όσα απαιτεί το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει θέσει σχετικούς απαράβατους όρους, που προστατεύονται από αυστηρό Νομοθετικό Πλαίσιο.

Η φύτευση

Έτσι, από κοντά ή μακριά, θα παραλάβετε τους νέους πράσινους φίλους σας, έτοιμους να αλλάξουν το περιβάλλον και τη ζωή σας. Διαλέξτε καλές μέρες και φυτέψτε με προσοχή, στον κήπο και στη βεράντα, χρησιμοποιώντας ένα πλούσιο εδαφικό μείγμα για φυτά εξωτερικού χώρου ή καλύτερα ένα ιδιαίτερο εμπλουτισμένο φυτόχωμα: ένα χώμα φυσικό και καθαρό, ζυμωμένο και ενισχυμένο με το Βιολογικό Κομπόστ Posidonia από φύκια της ελληνικής θάλασσας, που θα προσφέρει πολύτιμα στοιχεία στον οργανισμό τους και θα παρέχει σημαντικά οφέλη, που σίγουρα θα εκτιμήσετε εσείς και το περιβάλλον.

Το Βιολογικό Φυτόχωμα -ή φυκόχωμα- Pοsidonia® μπορείτε να το αναζητήσετε από μια πρωτοπόρα και βραβευμένη εταιρία, την Compost Hellas. Εντοπίστε τη στο www.compost.gr και επικοινωνήστε μαζί της μέσω του email:
info@compost.gr
Το Βιολογικό Φυτόχωμα -ή φυκόχωμα- Pοsidonia® μπορείτε να το αναζητήσετε από μια πρωτοπόρα και βραβευμένη εταιρία, την Compost Hellas. Εντοπίστε τη στο www.compost.gr και επικοινωνήστε μαζί της μέσω του email: [email protected]