Το δημοφιλές δέντρο με τους πολύτιμους καρπούς χρόνια τώρα καλλιεργείται στην ελληνική ύπαιθρο. Όμως όσο περίεργο και αν φαίνεται, η ελιά έχει τη δυνατότητα να ζήσει, ακόμα και σε μια μεγάλη γλάστρα.
Η γκριζοπράσινη βλάστηση προσθέτει ένα ξεχωριστό τόνο στη βεράντα σας και συγχρόνως παράγει τις δικές σας ελιές. Ίσως να μην είναι πολλές, αλλά σίγουρα είναι αρκετές για να απολαύσετε τη γνήσια ξεχωριστή γεύση τους, αρκεί να ακολουθήσετε τις σωστές οδηγίες.
Βήμα-βήμα:
- Επιλέγετε την ποικιλία που προτιμάτε και προμηθευόσαστε τα υγιή δεντράκια της που μπορείτε να μεγαλώσετε.
- Φυτεύετε σε ζεστές περιοχές Νοέμβριο έως και Φεβρουάριο, ενώ σε ψυχρά μέρη νωρίς την άνοιξη.
- Χρησιμοποιήστε άνετα φυτοδοχεία με πλούσιο χώμα κήπου και καλά χωνεμένη και απολυμασμένη κοπριά ή με ένα έτοιμο στραγγερό μείγμα κατάλληλο για φυτά εξωτερικού χώρου.
Θυμηθείτε: Η πήλινη γλάστρα ταιριάζει τέλεια με το ύφος της ελιάς και συγχρόνως την διευκολύνει στη συντήρηση, επειδή το χώμα αναπνέει και στραγγίζει εύκολα.
- Τοποθετήστε στον ήλιο και καλύτερα σε απάνεμο μέρος.
- Ποτίζετε τακτικά, χωρίς υπερβολές και λιπαίνετε κάθε μήνα από άνοιξη έως και φθινόπωρο.
- Κλαδεύετε τον χειμώνα μετά την καρποφορία, ώστε να δίνετε όμορφο σχήμα στη βλάστηση, αραιώνοντας τα κλαδιά και αφαιρώντας τα ξερά.

Αν είστε από αυτούς που επιθυμούν πιο αυστηρό σχήμα στην βλάστηση –και λίγες ελιές- θυμηθείτε να κλαδεύετε επιπλέον οπωσδήποτε τον Σεπτέμβριο, χωρίς να ξεχνάτε ελαφρά ψαλιδίσματα τους ζεστούς μήνες.
- Αλλάζετε γλάστρα -αν το επιτρέπει το μέγεθος- μετά το τέλος του χειμώνα ή απλά ανανεώνετε επιφανειακά το χώμα.
Related posts
Επίσης!
Οικολογική Κηπουρική με Φυσικούς Παράγοντες
Μάθετε για την Οικολογική Κηπουρική με Φυσικούς Παράγοντες και ξεκινήστε απλά, βήμα-βήμα, ακολουθώντας το ένστικτό σας και χρήσιμες οδηγίες, για υγιή φυτά χωρίς περιττές χημικές ουσίες.