Η ελιά, το δημοφιλές δέντρο με τους ανεκτίμητους καρπούς, χρόνια τώρα, καλλιεργείται στην ύπαιθρο, στην Ελλάδα μας, καθώς και σε άλλες χώρες! Όμως, το ωραίο δέντρο έχει τη δυνατότητα να ζήσει, ακόμα και σε μια γλάστρα, με τον ρόλο του καλλωπιστικού και να αναμορφώσει ένα αρκετά μεγάλο χώρο, κυριαρχώντας με την αειθαλή συμβολική της άποψη!
Η γκριζοπράσινη βλάστηση θα προσθέσει ένα ξεχωριστό τόνο στη βεράντα ή την αυλή σας, στην ταράτσα ή σε ελεύθερο χώρο πεζοδρομίου! Συγχρόνως, θα παράγει τις δικές σας ελιές! Ίσως, να μην είναι πολλές, αλλά σίγουρα είναι αρκετές, για να απολαύσετε τη γνήσια ξεχωριστή γεύση τους, αρκεί να ακολουθήσετε τις σωστές οδηγίες!
Βήμα-βήμα:
- Επιλέγετε μια καλή ποικιλία για την περιοχή σας και προμηθευόσαστε υγιή δεντράκια!
- Φυτεύετε σε ζεστές περιοχές Νοέμβριο έως και Φεβρουάριο, ενώ σε ψυχρά μέρη νωρίς την άνοιξη!
- Χρησιμοποιήστε άνετα φυτοδοχεία με πλούσιο χώμα κήπου και αρκετό καθαρό κομπόστ ή με ένα έτοιμο στραγγερό μείγμα, κατάλληλο για φυτά εξωτερικού χώρου.
Θυμηθείτε: Η πήλινη γλάστρα ταιριάζει τέλεια με το ύφος της ελιάς και συγχρόνως, τη διευκολύνει στη συντήρηση, επειδή το χώμα αναπνέει και στραγγίζει εύκολα!
- Τοποθετήστε στον ήλιο και καλύτερα, σε απάνεμο μέρος!
- Ποτίζετε τακτικά, χωρίς υπερβολές και σκαλίζετε ελαφρά και προσεχτικά το χώμα, μακριά από τις ρίζες!
- Κλαδεύετε τον χειμώνα μετά την καρποφορία, ώστε να δίνετε όμορφο σχήμα στη βλάστηση, αραιώνοντας τα κλαδιά και αφαιρώντας τα ξερά!
Και μέσα στο σπίτι:
- Σε ψυχρές περιοχές, με εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες, μπορείτε να τοποθετήσετε την ελιά σας σε εσωτερική δροσερή και πολύ φωτεινή θέση, μακριά από πηγή θέρμανσης, καλύτερα, μόνο κατά τη διάρκεια του χειμώνα και αν το δεντράκι της δεν έχει μεγάλες διαστάσεις!
- Αερίζετε τον χώρο με καλό καιρό και ψεκάζετε τακτικά τα φύλλα της με καθαρό νερό σε θερμοκρασία δωματίου!
- Μην παραμελείτε το πότισμα! Η ελιά χρειάζεται συχνά, μικρές ποσότητες νερού, επίσης, σε θερμοκρασία δωματίου, ακόμα και τους κρύους μήνες!
- Για να συντηρήσετε τη νεαρή ελιά σας όλο τον χρόνο μέσα στο σπίτι, καλύτερα εκτός των ζεστών μηνών, ή απλά, αν θέλετε να παραμείνει σε μικρή μέχρι μέτρια ανάπτυξη, μη μεταφυτεύετε συχνά και όταν το κάνετε, μην χρησιμοποιείτε συνέχεια μεγαλύτερο μέγεθος γλάστρας! Προσπαθήστε δηλαδή, να την εξελίξετε με τη βοήθεια της Φύσης σε ένα μεγάλο μπονσάι για το σαλόνι ή την προστατευμένη βεράντα!
- Ενισχύστε το φυτό σας -ειδικά όταν δεν πρόκειται να αλλάξετε γλάστρα- με ένα βιολογικό υδατοδιαλυτό λίπασμα, κάθε μήνα από Απρίλιο έως και Σεπτέμβριο!
Όταν η ελιά βρίσκεται σε μεγάλη γλάστρα ή απλά, δεν επιθυμείτε να τη μεταφυτεύετε συχνά, ανανεώνετε επιφανειακά το χώμα, χωρίς να ενοχλείτε τις ρίζες!
Αν είστε από αυτούς που επιθυμούν πιο αυστηρό σχήμα στην βλάστηση -και λίγες ελιές- θυμηθείτε να κλαδεύετε επιπλέον, οπωσδήποτε τον Σεπτέμβριο, χωρίς να ξεχνάτε ελαφρά ψαλιδίσματα τους ζεστούς μήνες!
Γενικά:
- Αλλάζετε γλάστρα -αν το επιτρέπει το μέγεθος- μετά το τέλος του χειμώνα ή απλά, ανανεώνετε επιφανειακά το χώμα, προσθέτοντας πάντα και μια καλή ποσότητα καθαρού κομπόστ!
- Νωρίς τον Μάρτιο, καθώς και νωρίς τον Σεπτέμβριο, ειδικά όταν δεν προγραμματίζετε μεταφύτευση, συμπληρώνετε αρκετό καθαρό κομπόστ επιφανειακά και ενσωματώνετε με το υπάρχον χώμα, προσεχτικά, χρησιμοποιώντας ένα λεπτό ξύλο!