Αισθανθείτε τη δροσερή ανάσα ενός ολοζώντανου έλατου και αφήστε την επιβλητική μορφή του να σας συντροφεύει τις χαρμόσυνες μέρες! Απολαύστε την υπεροχή της παρουσίας του, ακόμα και με ελάχιστα στολίδια, χωρίς απογοητεύσεις, αφού το δικό σας δέντρο, θα αναδείξει την πολύτιμη διαφορά, καθώς θα συνεχίσει να ζει και μετά τις Γιορτές!

Τα Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά απαιτούν χαρούμενη ατμόσφαιρα, στην οποία συχνά συμμετέχει και κυριαρχεί το στολισμένο έλατο. Πολλοί μάλιστα, προτιμούν να προμηθευτούν ένα “αληθινό” δέντρο, κομμένο από τις ειδικές καλλιέργειες, που σίγουρα θα ξεραθεί μετά από κάποιες ημέρες. Ένα ολοζώντανο έλατο όμως, φυτεμένο σε γλάστρα, με ενεργές ρίζες, μπορεί να επιβιώσει, αρκεί να συντηρηθεί σωστά. Η ιδέα είναι ελκυστική και το αποτέλεσμα πραγματικά υπέροχο, όχι μόνο για το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, αλλά και για όλους τους μήνες, όχι μόνο για το σπίτι, αλλά και για τη βεράντα, την αυλή, την ταράτσα ή τον κήπο, αφού θα ζει κάθε στιγμή κοντά σας και θα γιορτάζει κάθε χρόνο την ίδια εποχή μαζί με εσάς!

Ένα μικρό έλατο δημιουργεί την απαραίτητη ατμόσφαιρα, ακόμα και στο γιορτινό τραπέζι!
Ένα μικρό έλατο δημιουργεί την απαραίτητη ατμόσφαιρα, ακόμα και στο γιορτινό τραπέζι!

Μέσα στο σπίτι

Το έλατο δεν αντέχει στο ζεστό και ξηρό περιβάλλον των εσωτερικών χώρων. Μπορείτε όμως, να του εξασφαλίσετε τις απαραίτητες οριακές συνθήκες, τοποθετώντας το μακριά από καλοριφέρ ή άλλες πηγές θέρμανσης, σε μια δροσερή θέση, κοντά σε κάποιο παράθυρο, ώστε να έχει στη διάθεσή του και το απαραίτητο φως.

Μην παραλείπετε να αερίζετε συχνά τον χώρο του, να “φρεσκάρετε” την ατμόσφαιρα, ιδανικά με έναν υγραντήρα και να το ποτίζετε με κανονικές ποσότητες νερού -ανάλογα το μέγεθος της γλάστρας και του δέντρου- σε τακτά, αλλά αραιά χρονικά διαστήματα. Έτσι, θα ζήσει όπως πρέπει και θα σας κρατά συντροφιά για να γιορτάζει μαζί σας. Αμέσως μετά όμως, μην παραμελήσετε να το μεταφέρετε σε “ανοιχτό” περιβάλλον!

Μόλις προμηθευτείτε το έλατο, αν υπάρχει η δυνατότητα, τοποθετήστε το για ένα 24ωρο σε ένα ψυχρό εσωτερικό σημείο ή σε μια καλά προφυλαγμένη εξωτερική θέση, ώστε να μη σοκαριστεί, εξαιτίας της απότομης αλλαγής περιβάλλοντος. Σε αντίθετη περίπτωση, υποδεχτείτε το στο σπίτι σας στο πιο δροσερό, φωτεινό και άνετο χώρο!

Σε εξωτερικούς χώρους

Όταν λοιπόν, περάσουν οι γιορτές, βγάλτε έξω το δέντρο σας, σε μια ημισκιερή και προστατευμένη γωνιά για μερικές ημέρες.  Στη συνέχεια, και σε περίπτωση που έχετε κήπο, καλό είναι να το φυτέψετε σε μια πολύ φωτεινή θέση και σε αφράτο στραγγερό χώμα. Αν δεν διαθέτετε ελεύθερη εδαφική έκταση, μεταφέρετέ το σε προσήλιο μέρος της βεράντας ή άλλου εξωτερικού χώρου. Υπάρχει η δυνατότητα μάλιστα, και να του αλλάξετε τη γλάστρα με μια μεγαλύτερη, προσθέτοντας ένα πλούσιο ελαφρύ μείγμα κατάλληλο για φυτά εξωτερικού χώρου.

Αν το φυτοδοχείο του έλατου είναι ήδη αρκετά μεγάλο, κάντε μια προσεχτική επιφανειακή ανανέωση του χώματος, την οποία και θα επαναλαμβάνετε κάθε χρόνο αργά τον χειμώνα και ξανά νωρίς το φθινόπωρο. Ακόμα και προσθήκη φρέσκου χώματος, σίγουρα βοηθά! και μπορείτε να την κάνετε, όταν το μείγμα στη γλάστρα “κατεβαίνει” λίγο και σας το επιτρέπει!

Στο χώμα της γλάστρας, κατά τη μεταφύτευση, καθώς και κατά την επιφανειακή ανανέωση, προσθέστε κομπόστ, ένα πολυδύναμο οργανισμό λίπασμα, ώστε το έλατό σας να έχει στη διάθεσή του τα απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία.

Στη βεράντα μπορείτε να στολίσετε το δέντρο σας με ελάχιστες εντυπωσιακές πλαστικές μπάλες.
Στη βεράντα μπορείτε να στολίσετε το δέντρο σας με ελάχιστες εντυπωσιακές πλαστικές μπάλες.

Προσοχή στη διαμόρφωση (του κήπου)

Αν επιθυμείτε να φυτέψετε το έλατο στον κήπο, δεν πρέπει να φροντίσετε μόνο το δέντρο, αλλά και τον χώρο. Είναι ανάγκη να επιλέξετε την κατάλληλη θέση, όχι μόνο για τη σωστή προσαρμογή του, αλλά και για την καλή εξέλιξή του σε σχέση με την περιβάλλουσα έκταση και τις λειτουργικές ανάγκες της. Έτσι, δεν πρέπει να το εγκαταστήσετε σε γωνιές με περιορισμένες διαστάσεις, ούτε όμως, και πολύ κοντά σε διαδρόμους.

Το έλατο χρησιμοποιείται κυρίως, σε μοναχικές κεντρικές θέσεις, ειδικά του χλοοτάπητα (γκαζόν) ή ακόμα και σε απλές συνθέσεις με ανθοφόρα φυτά -πολυετή ή εποχιακά, ενός και μόνο είδους- που θα του εξασφαλίσουν ένα χρωματιστό φόντο στη βάση του για ένα καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα.

Οι ιδανικές περιοχές για την άνετη προσαρμογή και την εύκολη ανάπτυξη του έλατου είναι εκείνες, που διαθέτουν ψυχρό χειμώνα και ήπιο καλοκαίρι! Ειδικά, οι ορεινές και ημιορεινές τοποθεσίες!

Τα ολοζώντανα κλαδιά του έλατου είναι τα πιο όμορφα στολίδια!
Τα ολοζώντανα κλαδιά του έλατου είναι τα πιο όμορφα στολίδια!

Χρήσιμες συμβουλές:           

  • Οι χρωματιστοί υφασμάτινοι φιόγκοι και τα διακριτικά φωτάκια είναι ιδανικά για να ενισχύσουν την γιορτινή άποψη του έλατου. Αν θέλετε, χρησιμοποιήστε και κάποια μικρά στολίδια ή μερικές ελαφριές μπάλες, που δεν θα το επιβαρύνουν ιδιαίτερα.
  • Ακουμπήστε κάθε τι πάνω του με προσοχή, για να μην το ενοχλήσουν, αλλά και για να μπορέσουν να αφαιρεθούν εύκολα, χωρίς να το πληγώσουν.
  • Το έλατο χρειάζεται κανονικό πότισμα, αλλά ειδικά σε γλάστρα συγκρατημένο, επειδή η υπερβολική υγρασία ζημιώνει τις ρίζες και μπορεί να προκαλέσει σοβαρό πρόβλημα στη βλάστηση. Καλύτερα να του προσφέρετε νερό, όταν αρχίσει να στεγνώνει το χώμα.
  • Από τον Δεκέμβριο μέχρι τον Μάρτιο είναι το ιδανικότερο χρονικό διάστημα για να μεταφυτέψετε το έλατο.
  • Ανά εποχή, άνοιξη, καλοκαίρι και φθινόπωρο, μπορείτε να του χορηγείτε ένα φυσικό λίπασμα, ένα κομπόστ, που θα το ωφελήσει αρκετά, ειδικά όταν μεγαλώνει σε γλάστρα.

Μην ξεχνάτε ότι το έλατο στον κήπο καλό είναι να βρίσκεται κοντά στο σπίτι, μπροστά από κάποιο παράθυρο και στη βεράντα -τους κρύους μήνες- να μένει σε θέση από όπου θα μπορεί να αποκαλύπτεται πίσω από την μπαλκονόπορτα. Έτσι, αν το συντηρήσετε σωστά, τα επόμενα Χριστούγεννα θα είναι εκεί και θα σας φέρνει στο νου χαρούμενες αναμνήσεις, αλλά και γιορτινά μηνύματα, ακόμα και μόνο με τα ολοζώντανα κλαδιά του, που είναι και τα πιο όμορφα στολίδια!

.