Subscribe Now

* You will receive the latest news and updates on your favorite celebrities!

Trending News

Άρθρο

Τώρα τον Δεκέμβριο
Πράσινο ημερολόγιο

Τώρα τον Δεκέμβριο 

Ο χειμώνας και οι γιορτές έφτασαν. Αφήστε τη ψυχή σας να απολαύσει τη χαρά των ημερών και τη φαντασία σας ελεύθερη να δημιουργήσει τη χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα με φυτά.  Είναι αλήθεια ότι είναι τα πιο όμορφα στολίδια, αλλά χρειάζονται φροντίδα και προσοχή, ειδικά τώρα που οι εσωτερικοί χώροι θερμαίνονται. Τον Δεκέμβριο, μην παραμελείτε και τα φυτά που μένουν έξω από το σπίτι, αν και δεν έχουν πολλές ανάγκες, αλλά κάποια χρειάζονται προστασία.

Ο Δεκέμβριος χαρακτηρίζεται από κρύο, ομίχλες, ακόμα και από χιόνια ή και παγετό. Είναι ανάγκη λοιπόν, να προφυλάξετε τα ευαίσθητα φυτά σας σε εξωτερικούς χώρους, αλλά και να φροντίσετε εκείνα που ζουν σε ζεστά δωμάτια. Αν δεν σημειωθούν βροχές, ποτίστε τα φυτά στη βεράντα και τον κήπο, ενώ μπορείτε να φυτέψετε αρκετά είδη, αλλά πάντα με προσοχή και όχι τις ψυχρές μέρες.

dekemvrios 03
Τον Δεκέμβριο μπορεί να πέσουν ακόμα και χιόνια. Γι΄ αυτό προστατέψτε τα ευαίσθητα φυτά!

Προφύλαξη των φυτών από το κρύο

Τα ευπαθή φυτά που ζουν σε γλάστρες είναι εύκολο προστατευτούν από το κρύο, αρκεί να μπορείτε να τα μετακινήσετε σε προφυλαγμένες θέσεις. Όταν όμως αυτό δεν γίνεται, πρέπει να τα φροντίσετε, ώστε να περάσουν χωρίς πρόβλημα τη δύσκολη περίοδο.  Αν λοιπόν, έχετε φυτέψει βολβούς και εποχιακά, τώρα το χειμώνα χρειάζονται προστασία.  Ειδικά αν η περιοχή σας χαρακτηρίζεται από πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, μπορούν να ζημιωθούν από το δυνατό κρύο και τον παγετό, ακόμα και τα μικρά νεοφυτεμένα είδη δέντρων και θάμνων.

Πολύτιμο “στρώμα”

Τοποθετήστε πολύ κοντά και γύρω τους φυτικά υπολείμματα, σχηματίζοντας ένα στρώμα μερικών εκατοστών. Έτσι προστατεύονται οι ρίζες και οι βολβοί, ενώ ζεσταίνεται και η ευαίσθητη βάση της υπέργειας βλάστησης. Συγχρόνως, διατηρείται η εδαφική υγρασία, βελτιώνεται σημαντικά η υφή του χώματος, ενώ δεν φυτρώνουν εύκολα αγριόχορτα.

Τα πεσμένα φύλλα μπορούν να  προφυλάξουν βολβούς και ρίζες..

Κατάλληλες ουσίες

Για το σκοπό αυτό μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ολόκληρα ή κομματιασμένα ξερά φύλλα, καλά χωνεμένη κοπριά, τύρφη, φυλλόχωμα, πολύ μικρά κομμάτια κλαδιών, πριονίδια, ακόμα και μικρά φλούδια. Βέβαια, αυτά τα υλικά με το πέρασμα του χρόνου για να χωνέψουν, εκμεταλλεύονται το άζωτο που υπάρχει στο έδαφος. Καλό είναι λοιπόν, συγχρόνως με την τοποθέτηση του στρώματος, να χορηγήσετε και ένα αζωτούχο λίπασμα, ώστε μη λείψει από τα φυτά σας το σπουδαίο στοιχείο.

Άλλες προϋποθέσεις

Τον χειμώνα πρέπει να αποφεύγετε το σκάλισμα, επειδή το αφράτο χώμα ψύχεται πιο εύκολα. Τα αγριόχορτα αυτή την εποχή δεν είναι πολύ ενοχλητικά, αφού βοηθούν στο να διατηρείται θερμό το έδαφος. Μην ποτίζετε με πολύ νερό, χωρίς λόγο. Αν η περιοχή σας είναι ψυχρή και δεν μπορείτε να μεταφέρετε τα ευαίσθητα είδη* σε προστατευμένες θέσεις, επειδή καλλιεργούνται στον κήπο ή σε μεγάλα φυτοδοχεία, παραχώστε τη βάση τους με χώμα ή καλά χωνεμένη κοπριά. Κάντε δηλαδή ένα σωρό γύρω από τον κορμό τους, για να τα προφυλάξετε από το δυνατό κρύο. Καλό είναι βέβαια, η επιλογή φυτών πριν την τελική τους εγκατάσταση στον κήπο ή σε βεράντα, να βασιστεί στις τοπικές συνθήκες και να προτιμήσετε θάμνους, αναρριχώμενα και δέντρα, που δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα σε ψυχρό κλίμα.

*Θάμνοι, όπως ο εχίνοπας, ο κεάνωθος, το αβούτιλο, η βερόνικα, ο ιβίσκος ο σινικός, η κάσσια, η λαντάνα, το λεπτόσπερμο, το λιγούστρο κ.ά. Αναρριχώμενα, όπως οι βιγνόνιες, το πλουμπάγκο, οι μπουκαμβίλλιες κ.ά. Δέντρα, όπως η μιμόζα Νικαίας, η ακακία κυανόφυλλη, η ποϊντσιάνα, η γαζία κ.ά. Ιδιαίτερα ευαίσθητα είναι τα τροπικά φυτά, όπως όλα τα φοινικοειδή, που στη Βόρεια Ελλάδα δεν πρέπει να καλλιεργούνται ποτέ μόνιμα σε εξωτερικούς χώρους.

pexels cottonbro 4503731 1

Προσοχή στα φυτά μέσα στο σπίτι!

  • Τα φυτά εσωτερικού χώρου που ζουν σε πολύ ζεστά δωμάτια, χρειάζονται αλλαγή περιβάλλοντος.
  • Τα φυλλώδη καλλωπιστικά είδη (φίκοι, κρότωνες, σεφλέρες, δράκαινες, κέντιες κ.ά), αν δεν μπορείτε να τα μεταφέρετε σε δροσερές γωνιές, πρέπει να ψεκάζετε τα φύλλα τους συχνά με καθαρό νερό.
  • Διατηρήστε τα ανθισμένα είδη (ανθούρια, αλεξανδρινά, αζαλέες, κυκλάμινα, βολβώδη κ.ά.) σε φωτεινούς δροσερούς χώρους με θερμοκρασία 12-15 βαθμούς Κελσίου.
  • Αερίζετε συχνά το δωμάτιο όλων, όταν δεν κάνει πολύ κρύο και χωρίς να δημιουργείται ρεύμα πάνω στη βλάστηση, κυρίως των ανθισμένων.
  • Ποτίζετε τακτικά και με λίγο νερό.  Μην καταβρέχετε τα άνθη! 
  • Προσέξτε τα φυτά που έχουν βολβούς (υάκινθος, μικρές ίριδες, κυκλάμινο), να μην έρχεται το νερό σε επαφή με τα φύλλα, αλλά ούτε και με το κέντρο τους.
  • Μην ξεχνάτε να κόβετε τα άνθη που αρχίζουν να μαραίνονται.

Related posts

Αφήστε μια απάντηση

Required fields are marked *