Τα δέντρα είναι πολύτιμα. Προσφέρουν οξυγόνο, ενώ δημιουργούν μια ιδανική ατμόσφαιρα σωματικής ανανέωσης και πνευματικής ευφορίας. Μια βόλτα στο δάσος, ανάμεσα στους επιβλητικούς κορμούς, κάτω από τις πλούσιες φυλλωσιές, είναι αρκετή για να νιώσετε την ανάσα τους, να αισθανθείτε το μεγαλείο της φύσης… να χαρείτε ώρες ατέλειωτης ξεγνοιασιάς, αφήνοντας πίσω ανούσια προβλήματα, ακουμπώντας με τα χέρια και το μυαλό την ολοζώντανη υπόστασή τους.

Βρείτε τον χρόνο και περπατήστε σε ένα οποιοδήποτε δάσος. Ξεχάστε για λίγο σκέψεις, συναισθήματα, αναμνήσεις, προβλήματα, αγωνίες… το χθες, το αύριο και ζήστε το σήμερα μέσα στο ελεύθερο πράσινο, ανάμεσα σε πανέμορφα δέντρα. Πάρτε τον χρόνο σας, άλλωστε είναι δικός σας και πρέπει να βρείτε μια ελεύθερη ώρα για εσάς. Χαρείτε το δάσος και θυμηθείτε ότι ο άνθρωπος ανήκει στη φύση και η ηρεμία του δάσους είναι στη φύση του.

Περπατήστε στο δάσος. Χαρείτε το φυσικό περιβάλλον και μαζί του το κάθε βήμα σας, την κάθε ανάσα.
Περπατήστε στο δάσος. Χαρείτε το φυσικό περιβάλλον και μαζί του το κάθε βήμα σας, την κάθε ανάσα.

Στη χώρα μας, ευτυχώς, ακόμα υπάρχουν αρκετά δάση, που αποτελούνται από διάφορα φυτικά είδη. Οι κύριοι πρωταγωνιστές τους είναι τα μεγάλα δέντρα, κυρίως έλατα, βελανιδιές, φτελιές, καρυδιές, μουριές, πεύκα και κουκουναριές. Το ένα κοντά στο άλλο, με δύναμη και συντροφικότητα, φτιάχνουν ένα ξεχωριστό περιβάλλον, πάντα φιλόξενο για τα πουλιά, τα ζώα και τον άνθρωπο. Αυτή η πράσινη κοινότητα με μια μυστική συμφωνία, ζει και εξελίσσεται με καταπληκτική αρμονία, περιμένοντας την κάθε ημέρα με ανυπομονησία, προσφέροντας ένα ασφαλές καταφύγιο για πολλούς οργανισμούς.

Για την ιστορία

Από τα αρχαία χρόνια οι Έλληνες κατάλαβαν πόσο σημαντικά είναι τα δάση για την ίδια τη ζωή, για κάθε οργανισμό που υπάρχει πάνω στη γη. Έτσι, δημιούργησαν με τη φαντασία τους τις μικρές θεότητες των δέντρων, τις νύμφες. Γεννιόντουσαν μαζί με τα δέντρα, έτρωγαν αμβροσία και ζούσαν κοντά τους, ανάμεσα σε κλαδιά και φυλλωσιές. Χαίρονταν με τη βροχή και γέλαγαν ευτυχισμένες με την καταπράσινη βλάστηση. Όχι!  Σίγουρα δεν είναι οι νύμφες, η αιτία που οι ανθρώπινες αισθήσεις παίρνουν τόσο ευχάριστα ερεθίσματα μέσα στο δάσος. Είναι η καθαρή ατμόσφαιρα, η γεμάτη οξυγόνο και άλλα σπουδαία ζωτικά στοιχεία… είναι η καλή ενέργεια, την οποία αποδίδει κάθε δέντρο ξεχωριστά και όλα μαζί… είναι η ζωή που κρύβεται σε αυτά με τη μορφή μικρών εντόμων, πολύχρωμων πεταλούδων, σκίουρων, ζαρκαδιών και άλλων οργανισμών… είναι οι ήχοι του δάσους… είναι η ισορροπία της φύσης… και όλα αυτά περνούν μέσα από το μυαλό και την ψυχή, στο σώμα και την καρδιά, τόσο βαθιά, όσο λίγες συγκινήσεις μπορούν.

Η εξέλιξη της “δασοθεραπείας”

Οι επιστήμονες δεν έχουν μείνει αδιάφοροι απέναντι στα θετικά αποτελέσματα της έκθεσης του ανθρώπου στο δάσος. Κατά καιρούς, έχουν πραγματοποιηθεί έρευνες σε πολλές χώρες του κόσμου, με πρωτοστάτες τις Η.Π.Α. και φυσικά, την Ιαπωνία.

Τον Αύγουστο του 2020 έγινε μια συγκριτική μελέτη στο Πανεπιστήμιο της Φλωρεντίας, με τίτλο: “Οφέλη για την υγεία που προέρχονται από το δάσος: μια ανασκόπηση” ( https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7504269/ ).

Επίσης, μία πολύ σημαντική επιστημονική έρευνα, με αξιόλογες πηγές για τα οφέλη του δάσους στην ανθρώπινη υγεία, καταγράφεται αναλυτικά στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος της Νέας Υόρκης (DEC) με τίτλο: “Βυθιστείτε σε ένα δάσος για καλύτερη υγεία” ( https://www.dec.ny.gov/lands/90720.html ).

Οι ερευνητές έχουν καταλήξει ότι το δάσος πετυχαίνει βελτίωση της ψυχικής και της σωματικής υγείας του ανθρώπου.

Απλές οδηγίες

Επισκεφτείτε λοιπόν, τα δάση μας. Κοντινό ή μακρινό δεν έχει σημασία. Σημασία έχει η φυγή από τα τετριμμένα, η περιήγηση σε ένα χώρο αλλιώτικο από τους συνηθισμένους, σε ένα σκηνικό με θετική επιρροή, χωρίς αρνητικά στοιχεία. Ακολουθήστε τις συμβουλές μας και δεν θα χάσετε:

 • Περπατήστε στα μονοπάτια και νιώστε τον ρυθμό της αναπνοής και της καρδιάς, καθώς απολαμβάνουν την αναζωογόνα άσκηση.
 • Χαρείτε τα ξέφωτα και παρακολουθήστε το έντονο γαλάζιο του ουρανού ανάμεσα στις ψηλές κορυφές του καταπράσινου ανάγλυφου.
 • Αναζητήστε την πραγματική ηρεμία και την αληθινή ξεκούραση, χαλαρώνοντας πάνω στο χώμα, κοντά στη βάση ενός δυνατού δέντρου.
 • Νιώστε την προστασία που σας προσφέρει ο μεγάλος φυτικός οργανισμός και την ευνοϊκή επίδρασή του στο νευρικό σύστημα.
 • Αναμοχλεύστε το χώμα με ένα μικρό κλαδί και αισθανθείτε τις μυρωδιές του δάσους.
 • Αφουγκραστείτε με προσοχή κάθε τι, από τα τιτιβίσματα των πουλιών μέχρι το θρόισμα των φύλλων.
 • Εξερευνήστε τα πάντα πάνω στα δέντρα και κάτω από αυτά.
dasos 09
Αγκαλιάστε έναν κορμό. Αισθανθείτε το μεγαλείο και τη θετική ενέργεια του δέντρου.
 • Σεβαστείτε κάθε ζωντανό μέλος αυτής της πράσινης κοινότητας,  ανακαλύπτοντας την ομορφιά και την σπουδαιότητα της συμμετοχής του.
 • Παρατηρήστε τα ανάγλυφα σχέδια στην επιφάνεια των κορμών, που μαρτυρούν το πέρασμα των χρόνων.
 • Θαυμάστε τη δύναμη της φύσης, η οποία αποκαλύπτεται σε κάθε μορφή, σε κάθε εικόνα.
 • Παίξτε κρυφτό με τις ηλιαχτίδες, καθώς ξεπροβάλλουν ξαφνικά, ανάμεσα στα κλαδιά.
 • Ακουμπήστε στους κορμούς και αγκαλιάστε -όσο μπορείτε- τον πιο μεγάλο από αυτούς.
 • Αισθανθείτε το χαμόγελο στα χείλη σας και μετά -γιατί όχι;- γελάστε ελεύθερα. Εδώ είναι το σπίτι όλων, χωρίς τοίχους, μόνο με ζωή… Εδώ είναι ένας βιότοπος με αδέσμευτους παράγοντες.
Επιλέξτε καθαρά και άνετα μονοπάτια.
Επιλέξτε καθαρά και άνετα μονοπάτια.

Βασικές συμβουλές

 • Αποφύγετε τα δύσβατα σημεία και τις θέσεις με πολύ πυκνή βλάστηση.
 • Προτιμήστε τα ευδιάκριτα και καλύτερα τα μεγάλα μονοπάτια.
 • Πάρτε μαζί σας μια καλή παρέα, αν σκοπεύετε να περπατήσετε αρκετά μέσα στο δάσος.
 • Φροντίστε να έχετε χρόνο και οπωσδήποτε ώρα με φως.
 • Και θυμηθείτε: Η πεζοπορία στα δάση γίνεται ένα όμορφο χόμπι, μια τέλεια άσκηση. Αν σας ταιριάζει, αποφασίστε να γίνετε μέρος μιας οργανωμένης ομάδας κάποιου έμπειρου συλλόγου, ώστε να απολαμβάνετε τα ευχάριστα και να αποφεύγετε τα άγνωστα, που μπορεί να κρύβουν κινδύνους.
Ξεκουραστείτε και σκεφθείτε: όχι τα προβλήματα, αλλά το γιατί δεν κάνατε νωρίτερα μια τέτοια βόλτα.
Ξεκουραστείτε και σκεφθείτε: όχι τα προβλήματα, αλλά το γιατί δεν κάνατε νωρίτερα μια τέτοια βόλτα.

Το συμπέρασμα

Στο δάσος, ξενοιάστε από τα πάντα και αφήστε στους άλλους τα δύσκολα. Μετά από μια τέτοια βόλτα, θα δείτε ότι θα είστε έτοιμοι να αντιμετωπίσετε κάθε τι, αφού θα κουβαλάτε μαζί σας απίθανες παραστάσεις μέσα από μια πραγματικά ξεχωριστή εμπειρία. Ένας τέτοιος περίπατος θα σας γίνει σίγουρα μια ευχάριστη συνήθεια και μάλλον η αιτία να βελτιώσετε πραγματικά τη ζωή σας.

Και μια ευχή για τους ρομαντικούς, αλλά και τους πραγματιστές: Μακάρι, να σταματήσουν οι πυρκαγιές στα δάση και να προστατευτούν, όπως τους αξίζει, για χάρη όλων μας.