Subscribe Now

* You will receive the latest news and updates on your favorite celebrities!

Trending News

Άρθρο

Προστασία και πολλαπλασιασμός στα χρυσάνθεμα
Εργασίες

Προστασία και πολλαπλασιασμός στα χρυσάνθεμα 

Τα χρυσάνθεμα ανθίζουν Οκτώβριο, Νοέμβριο, αλλά και Δεκέμβριο σε ζεστά μέρη. Χρειάζονται όμως, χρειάζονται ιδιαίτερη περιποίηση για να δείξουν τα χρώματά τους και να αποδείξουν την αξία τους… Εξάλλου σε λίγο καιρό, ανάλογα με το κλίμα της περιοχής και τις επικρατούσες θερμοκρασίες, ανάλογα με την ποικιλία, αλλά και τις καλλιεργητικές υπηρεσίες, που τους έχετε προσφέρει, τα χρυσάνθεμα θα είναι έτοιμα να δεχτούν συγκεκριμένες φροντίδες, ώστε να περάσουν το χειμώνα, χωρίς πρόβλημα, να ξεκουραστούν και να αναλάβουν -την άνοιξη πια- ανανεωμένα και πάλι τον καλλωπιστικό τους ρόλο.

ΕΝΕΡΓΗΣΤΕ ΑΜΕΣΑ:

Σε εσωτερικούς χώρους:

Με σκοπό να ευνοήσετε τη χρωματική παραγωγή, βάλτε τα χρυσάνθεμα στο σπίτι ή το γραφείο, σε θέσεις με δροσιά και καλό φωτισμό, δηλαδή κοντά σε παράθυρο. Θυμηθείτε ότι τους ταιριάζει περισσότερο ο δυτικός προσανατολισμός, για να εκμεταλλεύονται τον απογευματινό ήλιο.

Τα χρυσάνθεμα για να ζήσουν και να συνεχίσουν να αναπτύσσονται σωστά, χωρίς να χάνουν τον καλλωπιστικό ρόλο τους, πρέπει -πριν τον χειμώνα- να κλαδεύονται και να προστατεύονται.

Σε εξωτερικά μέρη:

Στη βεράντα και τον κήπο, στην ταράτσα και την αυλή τοποθετήστε τα σε ημισκιερές θέσεις, προφυλαγμένες από δυνατό ήλιο και ραγδαία βροχόπτωση, από έντονο κρύο και απρόσμενα ψυχρό αέρα. Βάλτε πάνω από το χώμα τους αρκετά ξερά φύλλα ή και τύρφη, καλύπτοντας αρκετά τη βάση τους, για να τα προστατέψετε από τις χαμηλές θερμοκρασίες. Αν ο καιρός αρχίσει να γίνεται επικίνδυνα ψυχρός, αλλάξτε τους θέση και βάλτε τα σε κρύο εσωτερικό φωτεινό χώρο, για παράδειγμα σε ένα διάδρομο ή μια είσοδο.

Παντού:

Προσφέρετε νερό τακτικά και τόσο ώστε να μην ξεραίνεται ποτέ εντελώς το χώμα τους. Αποφύγετε τις υπερβολές και το νερό σε φύλλα και άνθη. Νωρίς τον Νοέμβριο χορηγήστε τους μια κανονική δόση ενός πλήρους λιπάσματος και ελέγξτε τη βλάστηση, μήπως χρειάζεται στήριξη.

pexels mike greer 1058356

ΚΛΑΔΕΨΤΕ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΤΕΨΤΕ:

Μόλις τα χρυσάνθεμα σταματήσουν να ανθίζουν, κλαδέψτε τα κοντά στην επιφάνεια του χώματος, και μάλιστα περίπου στα 10 εκ. Μην σας φαίνεται υπερβολικό και να μην ξεχνάτε ότι το έχουν απόλυτη ανάγκη. Αν η περιοχή που τα καλλιεργείτε είναι ζεστή, αφήστε τα στο μέρος που βρίσκονται. Σε περίπτωση όμως, που περιμένετε δριμύ χειμώνα, πρέπει να τα μεταφέρετε σε ηλιόλουστες προστατευμένες από τον αέρα και το κρύο θέσεις. Βέβαια, αυτό πραγματοποιείται εύκολα αν συντηρούνται σε γλάστρες, αλλά χρειάζεται προσοχή αν μέχρι τώρα βρίσκονταν σε κήπο. Αν λοιπόν, ισχύει το τελευταίο, είναι ανάγκη να τα βγάλετε από το έδαφος μαζί με μια καλή μπάλα χώματος γύρω από τις ρίζες τους και αμέσως να τα τοποθετήσετε σε δοχεία με φρέσκο μείγμα. Για την περίπτωση αυτή χρησιμοποιήστε πλούσιο χώμα κήπου με καλά χωνεμένη και απολυμασμένη κοπριά και λίγη άμμο ποταμίσια ή περλίτη.  Εναλλακτικά, μπορείτε να τοποθετήσετε ένα έτοιμο μείγμα για φυτά εξωτερικού χώρου με καλή αποστράγγιση, που είναι και βασική προϋπόθεση για την καλλιέργειά τους.

Για νέα φυτά:

Ούτως ή άλλως, τα κλαδεμένα φυτά, νωρίς την άνοιξη θα βγάλουν παραφυάδες, νέους βλαστούς με δικές τους ρίζες. Μόλις αυτοί αποκτήσουν 15 εκ. ύψος, μπορείτε να τους απομακρύνετε από το κεντρικό φυτό, να τους κορφολογήσετε και να τους φυτέψετε σε νέα δοχεία, για να αναπτυχθούν και να γίνουν τα καινούργια χρυσάνθεμά σας.

anastasiya romanova evlCnSl7IRo unsplash

ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΤΕ:

  • Αν επιθυμείτε να αγοράσετε χρυσάνθεμα για τη διακόσμησή σας, επιλέξτε φυτά με αρκετά μπουμπούκια, μέσα από τα οποία διακρίνεται το χρώμα.  Σε αντίθετη περίπτωση ίσως και να μην μπορέσουν να ανοίξουν, ειδικά μέσα στο σπίτι.
  • Επιλέξτε φυτά με βλάστηση καθαρή και υγιή, απορρίπτοντας εκείνα που έχουν κάπως κιτρινισμένα τα χαμηλά φύλλα.
  • Ο δυνατός ήλιος μπορεί να κάψει τα ευαίσθητα πέταλα.

Related posts

Αφήστε μια απάντηση

Required fields are marked *