Τα χρυσάνθεμα ανθίζουν από Σεπτέμβριο – Οκτώβριο και μπορούν να εξακολουθήσουν μέχρι και Δεκέμβριο, σε ζεστά μέρη. Χρειάζονται όμως, ιδιαίτερη περιποίηση για να δείξουν τα χρώματά τους και να αποδείξουν την αξία τους, ενώ το κλάδεμα και η προστασία -πριν κρυώσει για τα καλά ο καιρός- είναι καθοριστικές φροντίδες για το μέλλον τους.

Αναμφισβήτητα, τα χρυσάνθεμα είναι τα άνθη του χρυσού, όπως αποκαλύπτει το όνομά τους και τα επίσημα αγιοδημητριάτικα, επειδή η άνθησή τους -φυσιολογικά- βρίσκεται στο απόγειό της τον Οκτώβριο, στη Γιορτή του Αγίου Δημητρίου! Θαυμάστε τα, λοιπόν, υιοθετήστε τα και πέρα απ’ όλα, δωρίστε τα! Είναι υπέροχα και σε άπειρες αποχρώσεις, φυτά ιδανικά για κάθε χώρο, αλλά με προϋποθέσεις.

Τα χρυσάνθεμα εντυπωσιάζουν με τα υπέροχα χρώματα!
Τα χρυσάνθεμα εντυπωσιάζουν με τα υπέροχα χρώματα!

ΕΝΕΡΓΗΣΤΕ ΑΜΕΣΑ:

Σε εσωτερικούς χώρους:

Με σκοπό να ευνοήσετε τη χρωματική παραγωγή, βάλτε τα χρυσάνθεμα στο σπίτι ή το γραφείο, σε θέσεις με δροσιά και καλό φωτισμό, δηλαδή κοντά σε παράθυρο. Θυμηθείτε ότι τους ταιριάζει περισσότερο ο δυτικός προσανατολισμός, για να εκμεταλλεύονται τον απογευματινό ήλιο!

Σε εξωτερικά μέρη:

Στη βεράντα και τον κήπο, στην ταράτσα και την αυλή τοποθετήστε τα σε ημισκιερές θέσεις, προφυλαγμένες από δυνατό ήλιο και ραγδαία βροχόπτωση, από έντονο κρύο και απρόσμενα ψυχρό αέρα. Βάλτε πάνω από το χώμα τους αρκετά ξερά φύλλα ή και τύρφη, καλύπτοντας αρκετά τη βάση τους, για να τα προστατέψετε από τις χαμηλές θερμοκρασίες. Αν ο καιρός αρχίσει να γίνεται επικίνδυνα ψυχρός, αλλάξτε τους θέση και βάλτε τα σε κρύο εσωτερικό φωτεινό χώρο, για παράδειγμα σε ένα διάδρομο ή μια είσοδο.

Παντού:

Προσφέρετε νερό τακτικά και τόσο ώστε να μην ξεραίνεται ποτέ εντελώς το χώμα τους. Αποφύγετε τις υπερβολές και προσοχή, ώστε το νερό να μην πέφτει πολύ πάνω σε φύλλα και άνθη. Μέσα στον Οκτώβριο, καθώς και νωρίς τον Νοέμβριο χορηγήστε τους μια κανονική δόση ενός πλήρους βιολογικού λιπάσματος και ελέγξτε τη βλάστηση, μήπως χρειάζεται στήριξη.

Τα χρυσάνθεμα μπορούν να ζήσουν και να ανθίζουν σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους.
Τα χρυσάνθεμα μπορούν να ζήσουν και να ανθίζουν σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους.

ΚΛΑΔΕΨΤΕ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΤΕΨΤΕ:

Μόλις τα χρυσάνθεμα σταματήσουν να ανθίζουν, κλαδέψτε τα χαμηλά, κοντά στην επιφάνεια του χώματος, και μάλιστα, περίπου, στα 10 εκ.. Μην σας φαίνεται υπερβολικό και να μην ξεχνάτε ότι το έχουν απόλυτη ανάγκη!

Αν η περιοχή που τα καλλιεργείτε είναι ζεστή και βρίσκονται έξω, αφήστε τα στη θέση τους, ενώ αν τα συντηρούσατε σε εσωτερικό χώρο, βγάλτε τα έξω σε προστατευμένη ημισκιερή γωνιά.

Σε περίπτωση, που περιμένετε δριμύ χειμώνα, πρέπει να τα μεταφέρετε σε ηλιόλουστες, προστατευμένες από τον αέρα και το κρύο θέσεις. Βέβαια, αυτό πραγματοποιείται εύκολα, αν συντηρούνται σε γλάστρες, αλλά χρειάζεται προσοχή, αν μέχρι τώρα βρίσκονταν σε κήπο. Αν λοιπόν, τα καλλιεργούσατε στο έδαφος, είναι ανάγκη να τα βγάλετε από εκεί, μαζί με μια “καλή” μπάλα χώματος γύρω από τις ρίζες τους και αμέσως, να τα τοποθετήσετε σε δοχεία με φρέσκο μείγμα. Για την περίπτωση αυτή, χρησιμοποιήστε πλούσιο χώμα κήπου με οργανική ουσία (κομπόστ) και περλίτη.  Εναλλακτικά, μπορείτε να τοποθετήσετε ένα έτοιμο μείγμα για φυτά εξωτερικού χώρου με καλή αποστράγγιση, που είναι και βασική προϋπόθεση για την καλλιέργειά τους.Για νέα φυτά:

Χωρίστε το χρυσάνθεμό σας, είτε είναι ένα ανεπτυγμένο φυτό, είτε μια ενιαία συμπαγή σύνθεση από φυτά με διαφορετικά χρώματα, καλύτερα την άνοιξη, όταν αρχίσει να αναπτύσσεται ενεργά. Για το σκοπό αυτό, ξεριζώνετε με προσοχή και χωρίζετε το φυτό, ακόμα και σε τρία τμήματα με ξεχωριστή βλάστηση και δικές τους ρίζες.

Ούτως ή άλλως, τα κλαδεμένα φυτά, νωρίς την άνοιξη θα βγάλουν παραφυάδες, νέους βλαστούς με δικές τους ρίζες. Μόλις αυτοί αποκτήσουν 15 εκ. ύψος, μπορείτε να τους απομακρύνετε από το κεντρικό φυτό, να τους κορφολογήσετε και να τους φυτέψετε σε νέα δοχεία, για να αναπτυχθούν και να γίνουν τα καινούργια χρυσάνθεμά σας.

ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΤΕ:

  • Αν επιθυμείτε να αγοράσετε χρυσάνθεμα για τη διακόσμησή σας, επιλέξτε φυτά με αρκετά μπουμπούκια, μέσα από τα οποία διακρίνεται το χρώμα.  Σε αντίθετη περίπτωση, ίσως και να μην μπορέσουν να ανοίξουν, ειδικά μέσα στο σπίτι.
  • Επιλέξτε φυτά με βλάστηση καθαρή και υγιή, απορρίπτοντας εκείνα που έχουν κάπως κιτρινισμένα τα χαμηλά φύλλα.
  • Ο δυνατός ήλιος μπορεί να κάψει τα ευαίσθητα πέταλα.