Ακόμα και στο κέντρο της πόλης, σε γειτονιές χωρίς μεγάλους κήπους και ελεύθερες πρασιές, μακριά από το βουνό και τη θάλασσα, κάπου ψηλά, μπορείτε να ταξιδέψετε στο δικό σας όνειρο! Με βοηθούς τα πρωτότυπα μπαμπού, δημιουργήστε ένα σκηνικό διακοπών στην ταράτσα ή τη βεράντα!

Τα χαρισματικά μπαμπού σε κυρίαρχες θέσεις βοηθούν στη διαμόρφωση ενός  δροσερού και πράσινου περιβάλλοντος με ανάλαφρο ύφος και θετική ενέργεια!

Απόδραση τώρα!

Ζεστός καιρός και το μυαλό τρέχει σε μέρη μακρινά! Η πόλη δυσκολεύει την καθημερινότητα! Όμως, πώς να φύγει κάποιος όταν οι υποχρεώσεις τον καλούν σε αγώνα δράσης μέσα στο ασπρόμαυρο τοπίο; Πώς να λείψει αρκετά, αν και το έχει ανάγκη, όταν τα έξοδα πολλαπλασιάζονται ή όταν η άδεια είναι μικρή; Συχνά αιτίες και αφορμές, αναγκάζουν τον άνθρωπο να μένει στο σπίτι και να απομονώνεται στο περιθώριο του καλοκαιριού. Αυτό όμως, μπορεί και πρέπει να αλλάξει!

Ανοίξτε το παράθυρο και την ψυχή σας στη ζωή! Βγείτε στη βεράντα, ανεβείτε στην ταράτσα… Καλημερίστε τις ηλιαχτίδες και σκεφτείτε πώς θα φτιάξετε το δικό σας φανταστικό σκηνικό για το καταφύγιο των δικών σας αποδράσεών!

Τα μπαμπού με την πρωτότυπη βλάστηση θα το προστατέψουν και θα το ομορφύνουν, θα το γεμίσουν με πράσινο και αέρινες παραστάσεις!

Τα μπαμπού, εκτός από την ωραία εικόνα, θα σας χαρίζουν τη δύναμη που κρύβεται στη φυλλωσιά τους, αφού σύμφωνα με το Φενγκ Σούι, τη θεωρία της κινέζικης φιλοσοφίας, προστατεύουν από ασθένειες και εκφράζουν συμβολικά τη μακροβιότητα!

Εμπιστευθείτε λοιπόν, τα φυτά, που θα λειτουργήσουν καθοριστικά και επιλέξτε ορισμένα, χωρίς να υπερβάλλετε σε ποσότητα και μέγεθος. Έτσι κι αλλιώς, η επιβλητική μορφή τους αναζωογονεί τον χώρο και του αποδίδει τον εξωτικό χαρακτήρα τους, του χαρίζει δροσερές εικόνες και του προσφέρει τη χαλάρωση, που οι αισθήσεις ανυπομονούν να γευτούν!

Σπουδαία στοιχεία

Τα μπαμπού διαθέτουν ασυνήθιστα στελέχη, τα μεγάλα καλάμια και λεπτό φύλλωμα! Τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά είναι κοινά στα Βαμβουσοειδη! Αυτή είναι η Υποοικογένεια με τα δεκάδες μπαμπού (Bambus), από τα οποία κάποια έχουν έρθει και ζουν στη χώρα μας.  Μάλιστα, ανήκουν στα αγρωστώδη, στην ίδια οικογένεια με τα δημοφιλή δημητριακά, τα γνωστά σιτηρά. Και βέβαια, όπως είναι αρκετά γνωστό, στην Κίνα οι τρυφεροί βλαστοί τους θεωρούνται σπουδαίο λαχανικό!

Γενικά, οι χρήσεις των μπαμπού, εδώ και χρόνια, είναι πολλές και ενδιαφέρουσες, ξεκινώντας από τα πασίγνωστα καλάμια ψαρέματος μέχρι και την οικοδόμηση σπιτιών -στην Κίνα και στην Ιαπωνία. Από την κατασκευή καλαθιών μέχρι ιστίων. Από την παροχή χαρτομάζας μέχρι τη επινόηση επίπλων. Και δεν σταματούν σ’ αυτά.

Η δυναμική, αλλά και όμορφη εμφάνιση της βλάστησης δημιουργεί ένα ευχάριστο περιβάλλον με νότες φρεσκάδας! Έτσι έχουν επιβάλλει με τον τρόπο τους την καλλιέργειά τους ως καλλωπιστικά φυτά, κατάλληλα για όλους τους εξωτερικούς χώρους, ακόμα και για ορισμένα εσωτερικά μέρη!

Φύλλωμα λεπτό, δροσερό, ανάλαφρο, με κίνηση στο παραμικρό άγγιγμα του ανέμου!
Φύλλωμα λεπτό, δροσερό, ανάλαφρο, με κίνηση στο παραμικρό άγγιγμα του ανέμου!

Στις θέσεις τους

Τα μπαμπού προέρχονται κυρίως, από την Ασία και την Αμερική. Δεν μένουν μόνο κοντά στη θάλασσα! Ορισμένα περνούν τη ζωή τους πάνω σε βουνά, όπως στα Ιμαλάια και στις Άνδεις.

Τα ύψη τους ξεκινούν από μερικά εκατοστά και φτάνουν μέχρι και δεκάδες μέτρα. Τα περισσότερα από εκείνα που μπορείτε να ανακαλύψετε στα φυτώρια της Χώρας δεν αντέχουν στην παγωνιά και σπάνια ξεπερνούν* τα 4 με 6 μέτρα. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα χαμηλά μπαμπού συντηρούνται συνήθως σε ημισκιερές θέσεις, ενώ τα ψηλότερα είδη προτιμούν τον ήλιο. Τον χειμώνα όλα πρέπει να προστατεύονται από κρύους βόρειους ανέμους.

* Τα ψηλά μπαμπού αναπτύσσονται πολύ στο έδαφος. Σε φυτοδοχεία έχουν σαφώς μικρότερη ανάπτυξη, ακόμα και τα μεγάλα είδη.

Σε πολύ ψυχρές περιοχές, καλό είναι τα μπαμπού να συντηρούνται μόνο σε μεγάλες γλάστρες και ειδικά, τα μικρά φυτά τους, να διατηρούνται σε καλά προφυλαγμένα σημεία.

Λίγες ανάγκες                

  • Τα μπαμπού χρειάζονται χώμα με δυνατότητα συγκράτησης συνεχούς ελαφριάς υγρασίας.  Για το συγκεκριμένο λόγο σε μεγάλες γλάστρες προτείνεται μείγμα από τύρφη μαζί με αρκετό φυλλόχωμα και λίγη άμμο ποταμίσια ή περλίτη.
  • Μην ξεχνάτε ότι τα φυτά τους δεν ενδιαφέρονται πολύ για καλή αποστράγγιση και απαιτούν τακτικά νερό. Ειδικά το καλοκαίρι χρειάζονται συχνό πότισμα.
  • Κάθε μήνα από Μάρτιο μέχρι και Ιούλιο τα βοηθά πολύ ένα πλήρες υδατοδιαλυτό λίπασμα.
  • Αργά το φθινόπωρο, πρέπει να κόβονται από τη βάση τα ξερά στελέχη, ενώ την άνοιξη χρειάζονται κλάδεμα οι παλιοί βλαστοί.

Προσοχή στη μεταφύτευση!

Τα μπαμπού είναι αειθαλή φυτά, γι’ αυτό πρέπει να εγκατασταθούν, χωρίς να “σπάσει” η μπάλα χώματος με το ρίζωμά τους. Κατάλληλη εποχή θεωρείται η άνοιξη, αλλά μπορείτε να τα μεταφυτέψετε ακόμα και τώρα, το καλοκαίρι ή και νωρίς το φθινόπωρο, με την προϋπόθεση να μην ξεχνάτε να τους προσφέρετε συχνά νερό, επειδή υπάρχει περίπτωση να ξεραθούν!

Φυσικά, μην παραλείψετε τη χρήση της ανάλογης γλάστρας, αναζητώντας εκείνη που θα προσφέρει όχι μόνο τον άνετο χώρο στην καλλιέργειά τους, αλλά και τη στήριξη της ψηλόλιγνης παρουσίας!