Subscribe Now

* You will receive the latest news and updates on your favorite celebrities!

Trending News

Άρθρο

Για να ανθίσει ξανά η ποϊνσέττια
Ζωντανή διακόσμηση

Για να ανθίσει ξανά η ποϊνσέττια 

Το δημοφιλές αλεξανδρινό, το γιορτινό φυτό, που υιοθετήσατε τα προηγούμενα Χριστούγεννα, μπορεί να ανθίσει και πάλι, αρκεί να το φροντίσετε σωστά. το φθινόπωρο.

Το “άστρο των Χριστουγέννων”, όπως αλλιώς ονομάζεται, είναι θάμνος και μάλιστα φυλλοβόλος. Έτσι μπορεί να ζήσει μόνιμα στον κήπο ή στη βεράντα, σε ήπιες συνθήκες, ξεπερνώντας με τα χρόνια άνετα το 1.5 μ. σε ύψος. Όμως, η συγκεκριμένη κανονική καλλιέργεια δεν εξασφαλίζει άνθηση μέσα στις γιορτές, αλλά αργότερα. Αν εσείς θέλετε η ποϊνσέττια να στολίσει ξανά το σπίτι σας όπως και πέρσι, φροντίστε από νωρίς τον Νοέμβριο, να της παρέχετε τις σωστές υπηρεσίες, ώστε να απολαύσετε την ζωηρή χαρμόσυνη όψη της εγκαίρως μέσα στις γιορτές.

Ενέργειες για να ανθίσει ξανά η ποϊνσέττια.

Φως και σκοτάδι:

Τοποθετήστε το αλεξανδρινό σε εσωτερικό δροσερό χώρο με θερμοκρασία κοντά στους 15 βαθμούς Κελσίου, μακριά από πηγές θέρμανσης, όπου θα μπορεί να δέχεται τον πρωινό ήλιο. Στη συνέχεια καλό είναι να το αποσύρεται σε σκιερό μέρος ή ακόμα καλύτερα να φροντίζετε -με μια απλή κατασκευή*- να βρίσκεται σε απόλυτο σκοτάδι για 14 ώρες τουλάχιστον, για παράδειγμα από τις 17.00 μ.μ.- 7.00 π.μ. για ένα χρονικό διάστημα περίπου 8 βδομάδων.

* Με σκληρό χαρτόνι, φτιάξτε ένα κουτί -ανοιχτό μόνο από κάτω- με το οποίο θα σκεπάζετε την ποϊνσέττια κάθε απόγευμα. Προσοχή: Το άνοιγμα και το πλάτος της κατασκευής πρέπει να είναι μεγαλύτερα από τις διαστάσεις του φυτού, ώστε να μην το στριμώχνουν και το ενοχλούν. Καλό είναι να κάνετε και κάποια ανοίγματα, χαμηλά πάνω στο χαρτόνι, εκεί που σκεπάζεται η γλάστρα. Έτσι θα συντηρείται σωστά στο απόλυτο σκοτάδι για τις ώρες που πρέπει και το επόμενο πρωινό θα απομακρύνετε το κουτί, ώστε να αφήνετε ακάλυπτο το φυτό σας.

bob bowie w9uvZZTyaxc unsplash

Νερό και τροφή:

  • Αν δεν είχατε μεταφυτεύσει το αλεξανδρινό σας, μπορείτε να το κάνετε και τώρα, πριν αρχίσετε να του διαθέτετε το απόλυτο σκοτάδι, για τις ώρες και το χρόνο που απαιτούνται. Χρησιμοποιήστε ένα καλό χώμα κήπου με φυλλόχωμα ή ένα έτοιμο στραγγερό μείγμα.
  • Εναλλακτικά, αν το φυτό σας φαίνεται αδύναμο, αλλά πιστεύετε ότι η μεταφύτευση μπορεί να περιμένει, προσθέστε επιφανειακά ένα εδαφικό μείγμα με χούμο ή ένα φυσικό λίπασμα, όπως είναι ο ώριμος χούμος από φύκια και οργανικά υλικά.
  • Είτε μεταφυτεύσετε, είτε όχι, μετά από δύο βδομάδες χορηγείτε ένα καλό οικολογικό λίπασμα. Επαναλαμβάνετε μόλις περνά διάστημα δύο βδομάδων, δηλαδή συνολικά τέσσερις φορές.
  • Συγχρόνως ποτίζετε συχνά με λίγο νερό, παρατηρώντας αν γίνεται καλή αποστράγγιση. Αδειάζετε το πιατάκι, επειδή οι ρίζες είναι ευαίσθητες.

Η κατάλληλη στιγμή:

Όταν παρατηρήσετε ότι τα βράκτια* φύλλα, που μεταμορφώνονται και βάφονται έντονα στην κορυφή των βλαστών, αρχίζουν να παίρνουν χρώμα, τότε δεν ξανασκεπάζετε το φυτό σας. Συντηρήστε το μακριά από ρεύματα, σε δροσερή ατμόσφαιρα με θερμοκρασία κοντά στους 15 έως 18 -το πολύ 20- βαθμούς Κελσίου, σε θέσεις με έντονο φως.

*Βράκτια είναι τα φύλλα που περιβάλλουν τα πραγματικά μικρά κίτρινα άνθη.

mutzii XPkxiVpLP8c unsplash

Οι φροντίδες:

Πότισμα: Το αλεξανδρινό σας χρειάζεται συχνό πότισμα με κανονικές ποσότητες νερού. Ειδικά όταν ανθίζει, το χώμα πρέπει να είναι πάντα υγρό, χωρίς όμως να μένει λασπωμένο. Μετά το τέλος της άνθησης και για μερικές βδομάδες ποτίζετε πιο αραιά, ώστε το φυτό να ξεκουραστεί.

Κλάδεμα: Νωρίς την άνοιξη με το ξεκίνημα της νέας βλάστησης, κόψτε τους αδύνατους βλαστούς και εκείνους που χαλούν το σχήμα της βλάστησης. Κλαδέψτε τους υπολοίπους μέχρι το ύψος του φυτού να φτάσει κοντά στα 15 εκ.

Μεταφύτευση: Ολοκληρώστε την περιποίηση με αλλαγή γλάστρας, η οποία θα έχει λίγο μεγαλύτερο μέγεθος από την προηγούμενη. Χρησιμοποιήστε καλό χώμα κήπου με φυλλόχωμα ή ένα έτοιμο στραγγερό μείγμα.

Η μεταφορά:

Από την άνοιξη οι φωτεινές εξωτερικές θέσεις εξυπηρετούν τις ανάγκες του αλεξανδρινού μέχρι η θερμοκρασία να αρχίσει να πέφτει. Στη συνέχεια το αλεξανδρινό  μπορεί να επιστρέψει στο σπίτι ή να μείνει έξω σε μια προστατευμένη θέση, αρκεί ο χειμώνας να μην είναι πολύ ψυχρός.

Προσοχή:

Η ποϊνσέττια είναι ευαίσθητη στην υπερβολική υγρασία, η οποία επιτρέπει σε ορισμένους μύκητες να την προσβάλλουν κυρίως στη βάση της και στις ρίζες. Τακτοποιήστε λοιπόν, το πότισμα και εξασφαλίστε την καλή αποστράγγιση, σε μια θέση όπου θα μπορεί να αερίζεται η βλάστησή της και η γύρω ατμόσφαιρα δεν θα είναι ιδιαίτερα υγρή.

Related posts

Αφήστε μια απάντηση

Required fields are marked *