Το δημοφιλές αλεξανδρινό, το γιορτινό φυτό, που υιοθετήσατε τα προηγούμενα Χριστούγεννα, μπορεί να ανθίσει και πάλι, αρκεί να το φροντίσετε σωστά το φθινόπωρο.

Το “άστρο των Χριστουγέννων”, όπως αλλιώς ονομάζεται, είναι θάμνος και μάλιστα φυλλοβόλος. Έτσι, μπορεί να ζήσει μόνιμα στον κήπο ή στη βεράντα, σε ήπιες συνθήκες, ξεπερνώντας με τα χρόνια άνετα το 1.5 μ. σε ύψος. Όμως, η συγκεκριμένη κανονική καλλιέργεια δεν εξασφαλίζει άνθηση μέσα στις γιορτές, αλλά αργότερα, συνήθως την άνοιξη. Αν εσείς θέλετε η ποϊνσέττια να στολίσει ξανά το σπίτι σας, τον χειμώνα, όπως και πέρυσι, φροντίστε από τον Νοέμβριο ή και πιο νωρίς, να της παρέχετε τις σωστές υπηρεσίες, ώστε να απολαύσετε εγκαίρως, τη ζωηρή χαρμόσυνη όψη της!

Τα βράκτια φύλλα της ποϊνσέττιας βάφονται και με λευκό χρώμα!
Τα βράκτια φύλλα της ποϊνσέττιας βάφονται και με λευκό χρώμα!

Φως και σκοτάδι:

Τοποθετήστε το αλεξανδρινό σε εσωτερικό δροσερό χώρο με θερμοκρασία κοντά στους 15 βαθμούς Κελσίου, μακριά από πηγές θέρμανσης, όπου θα μπορεί να δέχεται τον πρωινό ήλιο. Στη συνέχεια -μετά από λίγες ημέρες- το αποσύρεται σε σκιερό μέρος ή ακόμα καλύτερα, φροντίζετε -με μια απλή κατασκευή*– να βρίσκεται σε απόλυτο σκοτάδι για 14 ώρες τουλάχιστον, για παράδειγμα από τις 17.00 μ.μ.- 7.00 π.μ. για μερικές εβδομάδες. Από την αρχή, ποτίζετε κανονικά, αλλά με λίγο νερό.

* Με σκληρό χαρτόνι, φτιάξτε ένα κουτί -ανοιχτό μόνο από κάτω- με το οποίο θα σκεπάζετε την ποϊνσέττια κάθε απόγευμα. Προσοχή: Το άνοιγμα και το πλάτος της κατασκευής πρέπει να είναι μεγαλύτερα από τις διαστάσεις του φυτού, ώστε να μην το στριμώχνουν και το ενοχλούν. Καλό είναι να κάνετε και κάποια ανοίγματα, χαμηλά πάνω στο χαρτόνι, εκεί όπου σκεπάζεται η γλάστρα. Έτσι, θα συντηρείται σωστά στο απόλυτο σκοτάδι για τις ώρες που πρέπει και το επόμενο πρωινό θα απομακρύνετε το κουτί, ώστε να αφήνετε ακάλυπτο το φυτό σας.

Το περιορισμένο πότισμα είναι απαραίτητο για να ενεργοποιηθεί η διαδικασία της νέας άνθησης.

Νερό και τροφή:

  • Αν δεν είχατε μεταφυτεύσει το αλεξανδρινό σας, μπορείτε να το κάνετε προς το τέλος Οκτωβρίου ή νωρίς τον Νοέμβριο, πριν αρχίσετε να του διαθέτετε το απόλυτο σκοτάδι, για τις ώρες και το χρόνο που απαιτούνται. Χρησιμοποιήστε ένα καλό χώμα κήπου με φυλλόχωμα ή ένα έτοιμο στραγγερό μείγμα.
  • Εναλλακτικά, αν το φυτό σας φαίνεται αδύναμο, αλλά πιστεύετε ότι η μεταφύτευση μπορεί να περιμένει, προσθέστε επιφανειακά ένα εδαφικό μείγμα με χούμο ή ένα φυσικό λίπασμα, όπως είναι ο ώριμος χούμος από φύκια και οργανικά υλικά.
  • Είτε μεταφυτεύσετε, είτε όχι (και προσθέσετε απλά οργανικό λίπασμα), μετά από δύο εβδομάδες χορηγείτε μια ελαφρά δόση από ένα καλό οικολογικό λίπασμα και επαναλαμβάνετε όταν περάσουν ακόμα δύο εβδομάδες.
  • Συγχρόνως, περιορίζετε το πότισμα και πάντα με λίγο νερό, παρατηρώντας αν γίνεται καλή αποστράγγιση. Αδειάζετε το πιατάκι, επειδή οι ρίζες είναι ευαίσθητες.

Η κατάλληλη στιγμή:

Όταν παρατηρήσετε ότι τα βράκτια* φύλλα, που μεταμορφώνονται και βάφονται έντονα στην κορυφή των βλαστών, αρχίζουν να παίρνουν χρώμα, τότε δεν ξανασκεπάζετε το φυτό σας. Συντηρήστε το μακριά από ρεύματα, σε δροσερή ατμόσφαιρα με θερμοκρασία κοντά στους 15 έως 18 -το πολύ 20- βαθμούς Κελσίου, σε θέσεις με έντονο φως.

*Βράκτια είναι τα φύλλα που περιβάλλουν τα πραγματικά μικρά κίτρινα άνθη.

Το "κλασικό", αλλά πάντα υπέροχο κόκκινο αλεξανδρινό!
Το “κλασικό”, αλλά πάντα υπέροχο κόκκινο αλεξανδρινό!

Οι βασικές φροντίδες για το αλεξανδρινό σας:

Πότισμα:

Το αλεξανδρινό σας χρειάζεται συχνό πότισμα με κανονικές ποσότητες νερού. Ειδικά όταν ανθίζει, το χώμα πρέπει να είναι πάντα υγρό, χωρίς όμως να μένει λασπωμένο. Μετά το τέλος της άνθησης και για μερικές βδομάδες ποτίζετε πιο αραιά, ώστε το φυτό να ξεκουραστεί.

Κλάδεμα:

Νωρίς την άνοιξη με το ξεκίνημα της νέας βλάστησης, κόψτε τους αδύνατους βλαστούς και εκείνους που χαλούν το σχήμα της βλάστησης. Κλαδέψτε τους υπολοίπους μέχρι το ύψος του φυτού να φτάσει κοντά στα 15 εκ.

Μεταφύτευση:

Ολοκληρώστε την περιποίηση με αλλαγή γλάστρας, η οποία θα έχει λίγο μεγαλύτερο μέγεθος από την προηγούμενη. Χρησιμοποιήστε καλό χώμα κήπου με φυλλόχωμα ή ένα έτοιμο στραγγερό μείγμα, κατάλληλο για φυτά εσωτερικού χώρου.

Η μεταφορά:

Από την άνοιξη, οι φωτεινές εξωτερικές θέσεις εξυπηρετούν τις ανάγκες του αλεξανδρινού μέχρι η θερμοκρασία να αρχίσει να πέφτει. Στη συνέχεια το αλεξανδρινό  μπορεί να επιστρέψει στο σπίτι ή να μείνει έξω σε μια προστατευμένη θέση, αρκεί ο χειμώνας να μην είναι πολύ ψυχρός.

Προσοχή!

Η ποϊνσέττια είναι ευαίσθητη στην υπερβολική υγρασία, η οποία επιτρέπει σε ορισμένους μύκητες να την προσβάλλουν, κυρίως στη βάση της και στις ρίζες. Τακτοποιήστε λοιπόν, το πότισμα και εξασφαλίστε την καλή αποστράγγιση, σε μια θέση όπου θα μπορεί να αερίζεται η βλάστησή της και η γύρω ατμόσφαιρα δεν θα είναι ιδιαίτερα υγρή.