Subscribe Now

* You will receive the latest news and updates on your favorite celebrities!

Trending News

Άρθρο

Αν χιονίσει… προσοχή σε 4 σημεία
Εργασίες

Αν χιονίσει… προσοχή σε 4 σημεία 

Αν χιονίσει, ο κήπος σας θα μοιάζει παραμυθένιος και η βεράντα σας ένα όνειρο. Δεν είναι υπερβολή, ούτε ρομαντισμός. Στην όψη του χιονισμένου σκηνικού, τα οπτικά νεύρα οδηγούν τον εγκέφαλο σε υπέροχες εικόνες και δημιουργούν έναν ξεχωριστό -λογικότατο- συνειρμό: Το λευκό είναι πανέμορφο και το χιόνι ταιριάζει τέλεια στα φυτά. Έχετε υπόψη σας όμως, ότι αν χιονίσει πρέπει να προβείτε σε κάποιες ενέργειες και να αποφύγετε ορισμένες κινήσεις, ώστε η “λευκή οπτασία” να μη φέρει κανένα αρνητικό αποτέλεσμα.

Αν χιονίσει όλα μοιάζουν υπέροχα στη φύση. ακόμα και στον κήπο ή τη βεράντα.
Αν χιονίσει όλα μοιάζουν υπέροχα στη φύση. ακόμα και στον κήπο ή τη βεράντα.

Βασικές εργασίες

1. Στα φυτά

Όταν τα λευκά, μικρά κρύσταλλα πέφτουν από την ατμόσφαιρα και μένουν πάνω στα φυτά σας, σίγουρα δεν τα ενοχλούν έντονα. Μάλιστα, αν το χιόνι, που θα “καθίσει” επάνω τους, είναι λίγο, δεν θα τα επιβαρύνει. Σε περίπτωση όμως, που τα κλαδιά τους “φορτωθούν” πολύ, πρέπει να τα τινάξετε για να μην σπάσουν. Επίσης, καλό είναι να καταβρέξετε τα φύλλα, ώστε να διαλυθούν τα κρύσταλλα των πάγων, που δημιουργούνται, αν μείνει το χιόνι πάνω τους. 

Πριν "φορτωθούν" πολύ τα φυτά σας από το χιόνι, τινάξτε τα κλαδιά τους.
Πριν “φορτωθούν” πολύ τα φυτά σας από το χιόνι, τινάξτε τα κλαδιά τους.

Προσοχή: Αν η θερμοκρασία είναι πολύ χαμηλή και ειδικά, αν επικρατεί παγετός, δεν πρέπει να ρίξετε νερό, επειδή θα δημιουργήσετε μεγαλύτερο πρόβλημα.

2. Στον χλοοτάπητα

Όταν το χιόνι σκεπάσει το γκαζόν, συνήθως, δεν μπορεί να το βλάψει σοβαρά. Προσέξτε όμως, να μην περπατήσετε, αλλά ούτε και να πατήσετε πάνω στον χιονισμένο χλοοτάπητα. Και σε αυτή την περίπτωση, μπορείτε να καταβρέξετε τα λεπτά φύλλα, αρκεί να μην έχει παγετό.

Με πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, το γρασίδι υπάρχει περίπτωση να εξασθενήσει και να αφυδατωθεί. Εξάλλου, όταν για καιρό υπάρχει αρκετό χιόνι και επικρατούν δυνατό κρύο και έντονη υγρασία, στο αποδυναμωμένο γκαζόν αναπτύσσεται ο μύκητας της μούχλας χιονιού. Ο συγκεκριμένος ευνοείται ιδιαίτερα και επεκτείνεται, όταν αρχίσει να λιώνει το χιόνι, προκαλώντας κυκλικές θέσεις στην πράσινη επιφάνεια, οι οποίες αυξάνονται σε μέγεθος σταδιακά, ενώ αποχτούν καφέ απόχρωση με ασημί ή ροζ άκρες.

Σημείωση: Η μούχλα χιονιού προσβάλλει τον χλοοτάπητα, ακόμα και όταν δεν έχει σημειωθεί χιονόπτωση. Το παθογόνο επιτίθεται με βροχερό καιρό ή με χαμηλές θερμοκρασίες, που ακολουθούν μετά από έντονες διακυμάνσεις στο κλίμα.

Αν καθαρίζετε τακτικά με τσουγκρανόσκουπα τη χλόη, με την άνοδο της θερμοκρασίας και την αναβλάστηση, η υγεία του χλοοτάπητα θα επανέλθει. Μάλιστα, ο εξαερισμός και η λίπανση τον Μάρτιο θα βοηθήσουν και το γκαζόν σας θα ανακάμψει πλήρως.

Θυμηθείτε: Η σωστή συντήρηση σε συνδυασμό με τακτικό σκούπισμα με τσουγκρανόσκουπα εξασφαλίζουν εύρωστο γρασίδι και η μούχλα χιονιού δεν θα μπορέσει ποτέ να το απειλήσει σοβαρά.

Οφέλη από το χιόνι:

  • Όταν πέφτει χιόνι, μεταφέρει το άζωτο από την ατμόσφαιρα στο έδαφος. Μέχρι να λιώσει, βοηθά το βασικό θρεπτικό στοιχείο να διεισδύσει σχετικά επιφανειακά και ιδανικά για την άμεση εκμετάλλευσή του νωρίς την άνοιξη από το γρασίδι.
  • Ένα λεπτό στρώμα χιονιού βοηθά τον χλοοτάπητα να μειώσει τις λειτουργίες του, ενώ δεν επιτρέπει στον κρύο και ξηρό αέρα να το επηρεάζει, “κλέβοντάς” του την πολύτιμη υγρασία.
Ο χιονισμένος χλοοτάπητας δεν πρέπει να πατιέται!
Ο χιονισμένος χλοοτάπητας δεν πρέπει να πατιέται!

3. Στην άρδευση

Γενικά τους ψυχρούς μήνες, αραιώνετε το πότισμα. Μάλιστα, όταν χιονίσει, τα φυτά δεν έχουν ανάγκη από νερό. Ποτίζετε αν δεν βρέξει, και οπωσδήποτε μόλις αρχίσει να ανεβαίνει κάπως η θερμοκρασία.

Προσοχή: Στην πλειονότητά τους οι προγραμματιστές μπαταρίας, που χρησιμοποιούνται σε αυτόματο σύστημα άρδευσης κήπου ή εξώστη, υπάρχει περίπτωση να ζημιωθούν από το χιόνι και κυρίως, από τον παγετό. Για το λόγο αυτό, όταν επικρατούν τέτοιες συνθήκες, καλύψτε τους με ύφασμα ή καλύτερα, απομακρύνετε και φυλάξτε τις κεφαλές τους, μέχρι να ξαναχρησιμοποιήσετε το αυτόματο σύστημα άρδευσης.

Μην αφήνετε τα πλακόστρωτα να παγώνουν.
Μην αφήνετε τα πλακόστρωτα να παγώνουν.

4. Στα πλακόστρωτα

Οι λείες επιφάνειες των διαδρόμων και των δαπέδων δεν είναι επικίνδυνες όταν χιονίζει. Όμως, αν σκεπαστούν με άφθονο χιόνι, το οποίο μετά δεν λιώσει εντελώς και γίνει πάγος -από επικείμενες δυσμενείς καιρικές συνθήκες- μπορεί να γλιστρήσετε, όταν περπατάτε πάνω τους.

Αν χιονίσει αρκετά λοιπόν, καθαρίζετε το χιόνι με κάποιο ειδικό φτυάρι.  Για να αποφύγετε τη δημιουργία πάγου, σκορπίστε άμμο με ορυκτό αλάτι στα “λευκά” πλακόστρωτα και δάπεδα, ώστε να λιώσει εγκαίρως το χιόνι και να απολαμβάνετε με ασφάλεια τη βόλτα στον κήπο σας, αλλά και την επίσκεψη στη βεράντα. Για τη συγκεκριμένη εργασία σε μεγάλο χώρο, χρησιμοποιήστε τον λιπασματοδιανομέα ή σποροδιανομέα, όπως αλλιώς λέγεται, μια απλή μηχανή, η οποία διαθέτει ρόδες και καθώς κυλά σκορπίζει ομοιόμορφα το μείγμα στις επιφάνειες, που θέλετε. Για μικρό κήπο ή βεράντα, προμηθευτείτε το ειδικό δοχείο, το οποίο σκορπά σωστά -με τη βοήθεια της κίνησης του χεριού σας- την άμμο με το αλάτι.

Προσοχή: Το ορυκτό κοκκώδες αλάτι δεν πρέπει να έρθει σε επαφή με τα φυτά σας, ακόμα και με το χώμα στο οποίο αναπτύσσονται. Είναι ικανό να βλάψει σοβαρά ρίζες και βλαστούς σε δέντρα, θάμνους, ποώδη φυτά και χλοοτάπητα. Για το λόγο αυτό, χρησιμοποιείτε -αν υπάρχει ανάγκη- το αλάτι σε μείγμα με άμμο και πάντα με προσοχή και σε μικρές ποσότητες.

Related posts

Αφήστε μια απάντηση

Required fields are marked *