Ένα σπουδαίο λαχανικό, την άνοιξη σας προσφέρει τα ιδιαίτερα μπουμπούκια του, όχι βέβαια για να διακοσμήσετε τους χώρους σας, αλλά για να εμπλουτίσετε την κουζίνα σας και να ενισχύσετε τον οργανισμό σας! Συνεπώς, η πολυδύναμη αγκινάρα αξίζει την προσοχή σας και σίγουρα, την απόφαση να την καλλιεργήσετε σε ένα άνετο παρτέρι, αν δεν το έχετε ήδη κάνει!

Η αγκινάρα (Cynara cardunculus var. scolymus) ανήκει στην ίδια οικογένεια με τη μαργαρίτα, το χρυσάνθεμο, αλλά και το γαϊδουράγκαθο, στην οικογένεια των Συνθέτων (Compositae).  Σε αυτό οφείλεται η χαρακτηριστική μορφή του άνθους της αγκινάρας, όταν εξελίσσεται το εδώδιμο μπουμπούκι.
Η αγκινάρα (Cynara cardunculus var. scolymus) ανήκει στην ίδια οικογένεια με τη μαργαρίτα, το χρυσάνθεμο, αλλά και το γαϊδουράγκαθο, στην οικογένεια των Συνθέτων (Compositae). Σε αυτό οφείλεται η χαρακτηριστική μορφή του άνθους της αγκινάρας, όταν εξελίσσεται το εδώδιμο μπουμπούκι.

Τα μειονεκτήματα της προετοιμασίας της αγκινάρας, όπως ο χρόνος προεργασίας, το μαύρισμα των χεριών κατά το καθάρισμα, καθώς και τα αγκάθια των περισσότερων ποικιλιών, δεν πρέπει να σας αναγκάζουν να μην τις χρησιμοποιείτε. Τα μεγάλα μπουμπούκια της έχουν μια ξεχωριστή νοστιμιά και γίνονται μαγειρευτά στην κατσαρόλα με άλλα λαχανικά, καθώς και ψητά ή τηγανητά μόνα τους ή ακόμα και με κρέας. Εξάλλου, η βοήθεια που μπορούν να προσφέρουν στην ανθρώπινη υγεία είναι πολύ μεγάλη και αξίζουν την προσοχή σας.

Όταν είναι φρέσκιες, τρυφερές και όσο το δυνατόν πιο νωρίς την εποχή παραγωγής τους, δοκιμάστε τις ακόμα και σαλάτα. Ωμές ή βρασμένες σε νερό για 10΄λεπτά,  κόψτε τις σε λεπτές φέτες και συνδυάστε τις με καρότα, σπαράγγια, ρόκα και άλλα λαχανικά εποχής.
Όταν είναι φρέσκιες, τρυφερές και όσο το δυνατόν πιο νωρίς την εποχή παραγωγής τους, δοκιμάστε τις ακόμα και σαλάτα. Ωμές ή βρασμένες σε νερό για 10΄ λεπτά, κόψτε τις σε λεπτές φέτες και συνδυάστε τις με καρότα, σπαράγγια, ρόκα και άλλα λαχανικά εποχής.

Η φρέσκια αγκινάρα προσφέρει όλες τις ιδιότητές της, όταν καταναλώνεται ωμή, αρκεί να είναι τρυφερή και καλά καθαρισμένη. Όμως, ακόμα και μαγειρεμένη θεωρείται σπουδαία διαιτητική και υγιεινή τροφή. Και θυμηθείτε: τα κεφάλια της μπορούν να διατηρηθούν μέχρι και δέκα (10) ημέρες στο ψυγείο, στις κατάλληλες πλαστικές σακούλες.

Τα πλεονεκτήματα της αγκινάρας

  • Περιέχει κυρίως βιταμίνες Α, C και εκείνες του συμπλέγματος Β.
  • Διαθέτει κάλιο, σίδηρο, ασβέστιο, φώσφορο, μαγνήσιο και νάτριο.
  • Βοηθά το συκώτι και καταπολεμά τις παθήσεις του.
  • Έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, καθαρίζει το αίμα και μειώνει τη χοληστερίνη.
  • Περιέχει κυναρίνη που διευκολύνει την πέψη των λιπών και την απορρόφηση των βιταμινών από το φαγητό.
  • Τονώνει τον οργανισμό και ειδικά την καρδιά.
  • Αντιμετωπίζει τους ρευματισμούς και την αρτηριοσκλήρωση.
  • Είναι διουρητική και ωφελεί τα νεφρά, ειδικά όταν υπάρχει πρόβλημα από νεφρίτιδες ή ακόμα και από πέτρες.

Προσοχή: Τα σκευάσματα με συστατικά της αγκινάρας, καθώς και τα ροφήματα που προκύπτουν μετά από τον βρασμό των μπουμπουκιών της, πρέπει να δίνονται πάντα μετά από συμβουλή γιατρού. Εξάλλου, μην ξεχνάτε ότι η υπερβολή σε μια συγκεκριμένη κατανάλωση, ποτέ δεν ωφελεί.

Το λεμόνι, απαραίτητο συστατικό της προεργασίας της αγκινάρας, βοηθά ώστε να διατηρηθούν το χρώμα και η γεύση, αλλά και οι σπουδαίες περιεκτικότητες και ιδιότητες του νόστιμου λαχανικού.
Το λεμόνι, απαραίτητο συστατικό της προεργασίας της αγκινάρας, βοηθά ώστε να διατηρηθούν το χρώμα και η γεύση, αλλά και οι σπουδαίες περιεκτικότητες και ιδιότητες του νόστιμου λαχανικού.

Η εποχή της συλλογής

Η άνοιξη είναι η περίοδος κατά την οποία μπορείτε να ανακαλύψετε εύκολα στην αγορά τις πιο πολλές και τις πιο φρέσκιες αγκινάρες. Μάλιστα, σε περίπτωση, που ήδη συντηρείτε τέτοια φυτά στο λαχανόκηπό σας, ακόμα και αν είναι λίγα, θα παρατηρήσετε ότι τους εαρινούς μήνες σχηματίζουν ακούραστα τα τρυφερά “κεφάλια”. Όσον αφορά τον χρόνο παραγωγής στα ζεστά μέρη ξεκινά τον Μάρτιο, ενώ στις ψυχρές περιοχές τον Μάιο. Η συλλογή διαρκεί αρκετές βδομάδες και γίνεται σταδιακά.

Το μάζεμα της αγκινάρας ξεκινά από τα "βασιλικά" κεφάλια, που βρίσκονται στην κορυφή των κεντρικών στελεχών.
Το μάζεμα της αγκινάρας ξεκινά από τα “βασιλικά” κεφάλια, που βρίσκονται στην κορυφή των κεντρικών στελεχών.

Ο τρόπος

Αρχίστε το μάζεμα με τα “βασιλικά” κεφάλια, που βρίσκονται στην κορυφή των κεντρικών στελεχών. Συνεχίστε με τα “δεύτερα” κεφάλια, που εμφανίζονται στα πλάγια στελέχη. Πάντα κόβετε τις αγκινάρες λίγο πριν αρχίσουν να ανοίγουν. Δηλαδή, ακριβώς πριν αρχίσουν να “ξεφεύγουν” τα σκληρά φύλλα, που δεν είναι άλλα από τα βράκτια, όπως λέγονται τα φύλλα που αγκαλιάζουν τα άνθη. Μαζί με τα κεφάλια αφαιρείτε και κοτσάνι μήκους 8-10 εκ., χρησιμοποιώντας ένα κοφτερό και καθαρό μαχαίρι.

Η απόδοση

Ο αριθμός των κεφαλιών της παραγωγής σας εξαρτάται από την ποικιλία που χρησιμοποιείτε και από τις φροντίδες που παρέχετε στα φυτά σας.  Γενικά, μπορείτε να περιμένετε 10-15 κεφάλια σε κάθε φυτό, ίσως όμως και περισσότερα.

Προσοχή: Τη χρονιά που φυτέψατε τις παραφυάδες με τις οποίες ξεκινήσατε την καλλιέργειά σας, θα σχηματιστούν μικρά κεφάλια. Αυτά δεν πρέπει να τα αφήσετε να μεγαλώσουν, αλλά να τα απομακρύνετε μόλις εμφανιστούν. Την κανονική παραγωγή να την περιμένετε από την επόμενη χρονιά.

Η δική σας καλλιέργεια μπορεί να γίνει πραγματικότητα, αρκεί να έχετε τον χώρο και τη διάθεση να ξεκινήσετε το φθινόπωρο.
Η δική σας καλλιέργεια μπορεί να γίνει πραγματικότητα, αρκεί να έχετε τον χώρο και τη διάθεση να ξεκινήσετε το φθινόπωρο.

Μετά τη συλλογή

Κόψτε τα φύλλα και τα στελέχη που άνθισαν. Μπορείτε μάλιστα να κόψετε αρκετά χαμηλά και όλο το μέρος του φυτού έξω από το έδαφος. Έτσι, η καλλιέργειά σας θα ξεκουραστεί και θα ξαναρχίσει να βλαστάνει αργότερα.

Αν θέλετε να παράγετε μόνοι σας το σπουδαίο λαχανικό, το φθινόπωρο μπορείτε να ξεκινήσετε την καλλιέργειά του εύκολα, με παραφυάδες (παραπούλια), από «παλιά» φυτά ή από φυτωριούχο.